Ίμια: Η νύχτα της μοιραίας πτήσης του ελικοπτέρου και τα αίτια της πτώσης
Τον φάκελο για τα Ίμια, την νύχτα που σημάδεψε την σύγχρονη ελληνική ιστορία, άνοιξε σε μια άκρως ενδιαφέρουσα εκπομπή το Action Story που προβλήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από τη συχνότητα του Action 24.
Η πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου στάθηκε αφορμή για να ξεσηκωθεί η πολιτική ηγεσία. Στις 4:30, κάτω από αντίξοες συνθήκες, το ελικόπτερο του Πολεμικού ναυτικού απονηώνεται από την φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι Τούρκοι καταδρομείς έχουν αποβιβαστεί στο δυτικό μέρος των Ιμίων. Ύστερα από τέσσερις διαδοχικές διελεύσεις πάνω από το νησί, το ελικόπτερο επιβεβαιώνει τις αρχικές αναφορές ότι υπάρχει μια ομάδα περίπου 10 ατόμων.
Ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, Αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Κυβερνήτης της Φρεγάτας «Αδρίας», αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο ήρωας Καραθανάσης πήγε μαζί με τα άλλα παιδιά και είπε "Έχω πλησιάσει και δεν μπορώ να δω" γιατί έβρεχε. Άναβε τον προβολέα και αυτό αντανακλούσε και δεν έβλεπε κάτω. Στην ουσία αν είχε αφήσει το ελικόπτερο θα είχε κάτσει στο νησί. Είχε φτάσει τόσο κοντά που μέτραγε φιγούρες. Οι δε Τούρκοι έφευγαν από μπροστά για να μην τους πάρει ο έλικας του ελικοπτέρου».
Όταν δίνεται άδεια να επιστρέψει στην φρεγάτα, ανάμεσα στις βραχονησίδες Πίττα και Καλόλιμνος το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Ο Ιωάννης Πάττας, κυβερνήτης του κανονιοφόρου «Πυρπολητής» θυμάται «Η θέση του «Πυρπολητή» ήταν τέτοια που είχε σαφή εικόνα και για το νησί και για τα υπόλοιπα πλοία. Με μια μικρή επιφύλαξη, εγώ δεν το έχω διαπιστώσει, ίσως οι Τούρκοι βατραχάνθρωποι είχαν φλογοκρύπτες στα όπλα τους ώστε εάν να μην φαίνεται η φλόγα από τις κάνες των πυροβόλων όπλων. Εάν δεν είχαν φλογοκρύπτες, εγώ και το πλήρωμά μου είμαστε σίγουροι ότι δεν εβλήθει το ελικόπτερο από τους βατραχανθρώπους».
Σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα, αιτία της πτώσης ήταν η απώλεια συνείδησης, vertigo του πιλότου εξ αιτίας των κακών καιρικών συνθηκών. Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είδε από κοντά τα υπολείμματα του ελικοπτέρου. «Μια από τις απορίες που υπάρχει είναι εάν η πτώση έγινε από βολές από το έδαφος ή αν έχασαν τον προσανατολισμό τους γιατί το ελικόπτερο δεν ήταν σχεδιασμένο να πετάει νύχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πάρα πολύ κακές και φέρεται να έχασε τον προσανατολισμό και να έπεσε στη θάλασσα. Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από αρκετά χρόνια, είδα τα υπολείμματα του ελικοπτέρου που έχουν μεταφερθεί σε ναυτική βάση και στον βαθμό που τα είδα δεν φαινόταν να υπάρχει σημάδι από βλήματα».
Τα τρία μέλη του πληρώματος ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα. Ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Ο Θύμιος Πέτρου, Διευθυντής της εφημερίδας Εστία θυμάται χαρακτηριστικά «Η είδηση για την πτώση του ελικοπτέρου ήταν σοκ στο Υπουργείο. παρότι δεν το ήξερα εκείνη τη στιγμή και οι τρεις επιβαίνοντες ήταν γνωστοί μου. Με τον Γιαλοψό είχα υπηρετήσει όταν ήμουν ναύτης. Με τον Βλαχάκο με συνδέουν οικογενειακοί δεσμοί φιλίας και με τον Καραθανάση ήμασταν μαζί λίγους μήνες πριν σε μια άσκηση στη φρεγάτα «Έλλη» όταν ήταν συγκυβερνήτης ελικοπτέρου. Δεν μπορούμε να πούμε ότι έγιναν λάθη. Μας έδωσαν μια πληροφορία οι Αμερικανοί και έπρεπε να την ελέγξουμε και το ελικόπτερο έπρεπε να επιβεβαιώσει την παρουσία των Τούρκων στο νησί».