Ηλεκτροσόκ εν μέσω θέρους: Έρχονται αυξήσεις 20% στα τιμολόγια ρεύματος - Ποιο χρώμα συμφέρει
Ο επιθεωρητής έδωσε συμβουλές για οικονομική χρήση του κλιματιστικού ενώ αποκάλυψε το κόλπο με τον ανεμιστήρα για μεγαλύτερη οικονομία
Αυξήσεις τουλάχιστον 20% στα τιμολόγια ρεύματος αναμένονται την 1η Ιουλίου όπως δήλωσε στο Action24 ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης ο οποίος τις απέδωσε στην αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος τις πρώτες 15 μέρες του Ιουνίου. «Στις 31/5 έκλεισε στα 81 ευρώ και σήμερα η μέση τιμή είναι 96-97 ευρώ και αυτή η αύξηση θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια του ρεύματος. Αυξήθηκε το φυσικό αέριο, αυξήθηκαν οι ρήτρες εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αυξήθηκε λόγω της ζέστης η κατανάλωση ρεύματος, αυξημένη η τουριστική κίνηση, όλοι οι λόγοι συντρέχουν για αύξηση στις τιμές».
Ποια τιμολόγια θα αυξηθούν, ποιο να επιλέξετε για φθηνότερη λύση
«Η εκτίμησή μου είναι ότι η μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου από τα 15 σεντς 1η Ιουνίου θα πάει στα 18 λεπτά 1η Ιουλίου δηλαδή θα έχουμε αύξηση 3 λεπτά» είπε ο ενεργειακό επιθεωρητής ο οποίος υποστήριξε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν όλα τα χρώματα των τιμολογίων μπλε, πράσινα και κίτρινα. «Προλαβαίνουμε μέχρι 30/6 να φύγουμε από πράσινα τιμολόγια που είδαμε αυξήσεις έως 40% και να κλειδώσουμε ένα μπλε σταθερό 6μηνης διάρκειας που υπάρχουν σήμερα εταιρείες που έχουν χρεώσεις κάτω από 9 λεπτά. βέβαια αυτό που υπάρχει σήμερα από 1η Ιουλίου δεν θα υπάρχει. Δυστυχώς και οι ΑΠΕ δεν έχουν συνεισφέρει στο ενεργειακό μείγμα τα προσδοκώμενα».
Η οικονομική χρήση του κλιματιστικού και το κόλπο με τον ανεμιστήρα για μεγαλύτερη οικονομία
Σχετικά με την οικονομική χρήση των κλιματιστικών ο επιθεωρητής τόνισε ότι «ο χρυσός κανόνας είναι τα κλιματιστικά να μπαίνουν σε θερμοκρασία ώστε η διαφορετικά με την εξωτερική θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 10-12 βαθμούς. Γιατί για κάθε ένα βαθμό που κατεβαίνει μετά από αυτό το όριο αυξάνει η κατανάλωση του ρεύματος από 8-10%. Για να μη συμβεί αυτό η πρόταση είναι να χρησιμοποιούμε μαζί με το κλιματιστικό ένα αριστερόστροφο ανεμιστήρα γιατί αυτός ανασηκώνει τον βαρύ ψυχρό αέρα και δίνει αίσθηση τρεις βαθμούς κάτω από την πραγματική θερμοκρασία».