Καμπανάκι Μαγιορκίνη για ιλαρά: Εμβολιάστε τα παιδιά - Κολλάει πανεύκολα
Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη αυξήθηκαν σε έναν χρόνο κατά περισσότερο από 30 φορές, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος ζητά να ολοκληρωθούν επειγόντως οι εμβολιασμοί που ακυρώθηκαν λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας.
Περισσότερα από 30.000 κρούσματα λόγω της ιογενούς ασθένειας καταγράφηκαν τους πρώτους 10 μήνες του 2023 στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει την Τουρκία και τη Ρωσία.
Για την επανεμφάνιση της πολύ μεταδοτικής ιογενούς νόσου, που μπορεί να επιφέρει επιπλοκές μοιραίες για τη ζωή του ασθενούς, μίλησε το πρωί της Πέμπτης στην πρωινή εκπομπή του Action 24, o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ερωτηθείς για τον αν αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο ο κύριος Μαγιορκίνης αρχικά ξεκαθάρισε «Έρχονται στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ωστόσο στην Ελλάδα προς το παρόν δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο αλλά σίγουρα αφορά χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών είναι χαμηλή».
Παράλληλα επισήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύει ο ιος υπογραμμίζοντας ότι μπορεί -αν και σπάνια- να οδηγήσει σε θάνατο. «Είναι ένα από τα πιο μεταδοτικά νοσήματα που υπάρχουν στον πλανήτη, ίσως το πιο μεταδοτικό και μπορεί να έχει εξαιρετικά βαριές συνέπειες. Παιδάκια νοσηλεύονται με πνευμονίες, υπάρχει και μια πιθανότητα - σπάνια βέβαια- μετά από είκοσι χρόνια μπορεί να εκδηλωθεί υποξεία σκληρυντική πανεγκεφαλίτιδα. Πρόκειται στην ουσία για μια προοδευτική νευρική νόσο που σχεδόν στο 100% ο ασθενείς καταλήγει».
Ως προς την επικινδυνότητα αυτή ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ στάθηκε στην αξία του εμβολιασμού. «Επειδή λοιπόν είναι μια πολύ σοβαρή νόσος τα παιδάκια πρέπει να εμβολιάζονται. Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη λίγο μετά τους 12 μήνες και η δεύτερη όταν συμπληρώσουν το δεύτερο έτος της ζωής τους. Από εκεί και πέρα ο εμβολιασμός τα καλύπτει για πάντα» διευκρινίζοντας έτσι επί της ουσίας ότι με τον εμβολιασμό διασφαλίζεται στο 100% η προστασία των παιδιών».
Ο λόγος που αποφεύγουν τον εμβολιασμό
Στη συνέχεια αναφορικά με τον αν συγκαταλέγεται στα υποχρεωτικά εμβόλια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι παρόλο που είναι οι υποχρεωτικό δεν είναι λίγοι εκείνοι που το αποφεύγουν συστηματικά κάτι που το απέδωσε στο γεγονός ότι παλαιότερα είχε υπάρξει μια -παντελώς λανθασμένη και ψευδή- δημοσίευση, η οποία συσχέτιζε την ιλαρά με τον αυτισμό.
Σχετικά με την έξαρση της νόσου και για το αν υπάρχει ηλικιακό όριο στην εμφάνιση της ο κύριος Μαγιορκίνης δήλωσε «Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ακόμα και αν είσαι μεγάλος. Συνηθίζουμε να τις αποκαλούμε παιδικές ασθένειες, γιατί συνήθως τις περνάμε μικροί. Μέσα στις χώρες που αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα είναι η Ρωσία και η Τουρκία, πρόκειται για δύο χώρες με μικρή εμβολιαστική κάλυψη. Είναι λογικό όσο πέφτει η κάλυψη να το βλέπουμε και σε ενήλικες».
Τέλος σημείωσε ότι στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί έξαρση σε ορισμένους πληθυσμούς, όπως είναι οι Ρομά.
«Σχετίζεται με το γεγονός ότι στα σχολεία είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, γίνεται έλεγχος. Επομένως αν κάποια παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και δεν έχουν καλή σχέση με το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν μπορώ να καταλάβω πως είναι εφικτό αυτό, συνήθως εκεί έχουμε και την έξαρση» είπε.
Η πιο μεταδοτική ασθένεια που γνωρίζουμε
Ως προς τον τρόπο μετάδοσης της ιλαράς, ο ίδιος την χαρακτήρισε «μοντέλο μετάδοσης» που κολλάει πανεύκολα και μεταδίδεται αερογενώς, ενώ ως προς τα συμπτώματα υπογράμμισε τον πυρετό και το χαρακτηριστικό εξάνθημα το οποίο είναι εύκολα αντιληπτό.