Η υπερπολύτιμη βιταμίνη D: Γιατί τη χρειαζόμαστε και σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι με το ηλιακό φως μπορούμε να παράγουμε τη βιταμίνη D (D3), γι’ αυτό και είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου».
![Pixabay Pixabay](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/01pixabay.jpg)
Πολλοί άνθρωποι είτε αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο είτε ζουν σε περιοχές που δεν έχουν επαρκή ηλιοφάνεια. Αυτοί οι άνθρωποι συνήθως καταφεύγουν σε συμπληρώματα.
Η βιταμίνη D (D3) είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να ληφθεί είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω της σύνθεσης από την έκθεση του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Είναι γνωστή για την εξαιρετική της δράση στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην κανονική λειτουργία και ανάπτυξη των οστών. Παρακάτω παρατίθεται μια επισκόπηση των ορίων έλλειψης και ανεπάρκειας, των οφελών της στον οργανισμό και των κινδύνων από την υπερδοσολογία.
Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D3, γνωστή και ως χοληκαλσιφερόλη. Στη μορφή των συμπληρωμάτων, μπορείς να επιλέξεις μεταξύ D3 ή D2. Η βιταμίνη D2 είναι η εργοκαλσιφερόλη, η οποία διαφέρει ελαφρώς από την D3, αλλά έχει παρόμοια δράση στο σώμα. Η D3 είναι ελαφρώς πιο αποτελεσματική.
Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο συμπληρωμάτων είναι η προέλευσή τους. Το D3 προέρχεται από ζωικές πηγές, αν και μπορεί να παραχθεί και από λειχήνες. Το D2 προέρχεται από φυτικές πηγές. Εάν είσαι vegan ή χορτοφάγος, είναι σημαντικό να διαβάσεις προσεκτικά τις ετικέτες.
Αν και η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται με τα λίπη, δεν είναι απαραίτητο να την καταναλώνεις με λιπαρές τροφές. Μπορείς επίσης να προσλάβεις βιταμίνη D μέσω των τροφίμων. Πολλά εμπορικά προϊόντα, όπως σόγια, αμύγδαλα και γάλα βρώμης, είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, καθώς λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D στη φυσική τους κατάσταση.
Μάθετε περισσότερα για τη βιταμίνη D και τις τροφές που την περιέχουν!