Τα fake news και οι αληθινές φλόγες που έκαψαν το Δουβλίνο
Εμπρησμός και βία ήταν η αντίδραση του ακροδεξιού όχλου στο Δουβλίνο μετά από επίθεση με μαχαίρι έξω από σχολείο.
Σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, Helen McEntee, περίπου 200 άνθρωποι «προκάλεσαν όλεθρο σε όλη την πόλη». Ο αστυνομικός επίτροπος της Ιρλανδίας Ντρου Χάρις είπε στους δημοσιογράφους ότι πίσω από τη βία βρίσκεται μια «φατρία χούλιγκαν που οδηγείται από ακροδεξιά ιδεολογία».
«Δεν πρέπει να επιτραπεί σε ένα τραμπούκο και χειριστικό στοιχείο να χρησιμοποιήσει μια φρικτή τραγωδία για να προκαλέσει τον όλεθρο» δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης της Ιρλανδίας, Helen McEntee.
Όμως η αλήθεια είναι ότι οι Αρχές παρακολούθησαν μάλλον αμήχανα την ραγδαία πορεία της προπαγάνδας που ξεσήκωσε τους ακροδεξιούς χούλιγκαν στο Δουβλίνο. Το φιτίλι ήταν τα fake news όμως η φωτιά που άναψε μόνο προβληματισμό μπορεί να προκαλέσει για το τι πραγματικά συμβαίνει με το αντιμεταναστευτικό μένος που φουντώνει από ακραία στοιχεία στην καρδιά της Ευρώπης.
«Στην πραγματικότητα, είναι γεμάτοι μίσος και προσπαθούν να εμπλακούν σε βία, λεηλασίες και αταξίες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ σημαντικών εγκληματικών ζημιών» τόνισε η αστυνομία.
Διαδικτυακές ακροδεξιές ομάδες και ακτιβιστές ανήρτησαν hashtags όπως «Η Ιρλανδία είναι γεμάτη» και «Η Ιρλανδία για τους Ιρλανδούς», στοχοποιώντας ποικιλοτρόπως τους μετανάστες, τους αιτούντες άσυλο και γενικά τους μη λευκούς και συνακόλουθα δικαιολογώντας τη βία ως ανάλογη απάντηση.
«Δεν έχουμε δει μια κατάσταση δημόσιας τάξης όπως αυτή στο παρελθόν...νομίζω ότι έχουμε δει ένα μοναδικό στοιχείο ριζοσπαστικοποίησης. Μια ομάδα ανθρώπων που παίρνουν κυριολεκτικά μια δακτυλήθρα γεγονότων και κάνουν μια μπανιέρα από υποθέσεις, μίσους υποθέσεις και στη συνέχεια συμπεριφέρονται με τρόπο που είναι ταραχώδης και απαίσιος για την κοινωνία μας» σχολίασαν οι Αρχές.
«Μια ομάδα ανθρώπων παίρνουν κυριολεκτικά μια δακτυλήθρα γεγονότων και κάνουν μια μπανιέρα από υποθέσεις μίσους»
Επιπλέον οι ιρλανδικές δυνάμεις Άμυνας ξεκαθάρισαν ότι κάποιες εικόνες στα social media που έδειχναν ιρλανδικά στρατιωτικά οχήματα στην περιοχή δεν είχαν «καμία σχέση» με τις ταραχές στο Δουβλίνο.
«Οι εικόνες που κυκλοφορούν με οχήματα των ενόπλων δυνάμεων στο κέντρο του Δουβλίνου δεν είναι από τη σημερινή ημέρα, αλλά από μια ξεχωριστή επιχείρηση ρουτίνας και δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά γεγονότα. Ζητάμε από όλους να είναι προσεκτικοί στη διάδοση της παραπληροφόρησης», ανέφεραν οι δυνάμεις στο X, πρώην Twitter.
«Μας ντροπιάζουν»
Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς προειδοποίησε ότι η επίθεση με μαχαίρι «θα χρησιμοποιηθεί ή θα καταχραστεί από ομάδες με ατζέντα που προσβάλλει την αρχή της κοινωνικής ένταξης είναι καταδικαστέα και αξίζει να καταδικαστεί από όλους όσοι πιστεύουν στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».
Οι ταραξίες που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Πέμπτη το βράδυ στο Δουβλίνο, έπειτα από επίθεση με μαχαίρι, και τα οποία οι αρχές απέδωσαν σε υποστηρικτές της άκρας δεξιάς, «ντροπιάζουν την Ιρλανδία», κατήγγειλε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
«Αυτοί οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι υπερασπίζονται τους Ιρλανδούς πολίτες», όμως «θέτουν σε κίνδυνο τους πιο αθώους και τους πιο ευάλωτους», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Ντροπιάζουν το Δουβλίνο, ντροπιάζουν την Ιρλανδία, ντροπιάζουν τις οικογένειές τους και τους ίδιους».
Οι δράστες των ταραχών «είναι γεμάτοι μίσος», «αγαπούν τη βία», «αγαπούν το χάος και αγαπούν να προκαλούν δεινά στους άλλους», κατήγγειλε ο Βαράντκαρ.
«Πρέπει να ανακτήσουμε την Ιρλανδία από αυτούς οι οποίοι, χωρίς ενδοιασμό, εκμεταλλεύονται τους φόβους όσων αφήνονται εύκολα να παρασυρθούν στο σκότος», συνέχισε.
Ο κεντρώος Ιρλανδός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να χρησιμοποιήσει «όλες τις προβλέψεις του νόμου, όλη την κρατική μηχανή για να τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι» στις ταραχές.
Ανακοίνωσε εξάλλου τον άμεσο εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για την εκμετάλλευση εικόνων από κάμερες ασφαλείας και για την καταπολέμηση του «μίσους».
«Η κυβέρνηση θα προστατεύει άοκνα τους πολίτες μας», υπογράμμισε.
«Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι εκμεταλλεύθηκαν τα γεγονότα της επίθεσης εναντίον παιδιών πολύ γρήγορα για να οργανώσουν αυτό που συνέβη χθες τη νύκτα», σχολίασε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης Μίχολ Μάρτιν.
«Δεν είμαστε αυτοί ως λαός», διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία «χτίζει μια σύγχρονη και συμπεριληπτική κοινωνία».
Ο Ιρλανδός σταρ του MMA Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, τον οποίο ακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι μεταξύ αυτών που προωθούν την ακροδεξιά ρητορική. «Δεν θα χάσουμε περισσότερες από τις γυναίκες και τα παιδιά μας (από τις ενέργειες) άρρωστων και διεστραμμένων ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να είναι καν στην Ιρλανδία. Πείτε το όπως θέλετε. Δεν μας νοιάζει», έγραψε στο Χ.
Ο αντιμεταναστευτικός λόγος κάποιων προσωπικοτήτων της άκρας δεξιάς έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στην Ιρλανδία, τροφοδοτούμενος και από τη στεγαστική κρίση.
Η άκρα δεξιά καταγγέλλει κυρίως την αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα, ενώ πολλές διαδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο βόρειο Δουβλίνο και σε επαρχιακές περιοχές κατά των σχεδίων φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.
Τραγική ανατροπή
Το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Πέμπτης (23/11) με την πληροφορία αρχικά ήθελε τον δράστη της επίθεσης να είναι Αλγερινός μετανάστης. Ωστόσο σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης που επιτέθηκε και τραυμάτισε τρία παιδιά και μια 30χρονη γυναίκα έξω από σχολείο είναι ένας 40χρονος Ιρλανδός πολίτης που ζει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και όχι Αλγερινός, ενώ ο άνθρωπος που τον αφόπλισε ήταν ένας Βραζιλιάνος οδηγός του Deliveroo (βρετανική εταιρεία διαδικτυακής παράδοσης τροφίμων).
Σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκτυο TheJournal.ie, ο «ήρωας» που έβγαλε νοκ άουτ τον δράστη είναι ένας 43χρονος μετανάστης από τη Βραζιλία, ο οποίος περνούσε με τη μηχανή του όταν είδε μια νεαρή κοπέλα να δέχεται επίθεση από έναν άνδρα με μαχαίρι και «χτύπησε τον δράστη με το κράνος του».
«Δεν το σκέφτηκα καν, ήταν καθαρό ένστικτο και όλα τελείωσαν σε δευτερόλεπτα. Έπεσε στο έδαφος», είπε ο Caio Benicio στο TheJournal.ie.
«Έχω δύο παιδιά ο ίδιος, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι. Έκανα ό,τι θα έκανε ο καθένας. Οι άνθρωποι ήταν εκεί αλλά δεν μπορούσαν να παρέμβουν επειδή ήταν οπλισμένος, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω το κράνος μου ως όπλο».