Η τροχαία παράβαση που θα σου κοστίσει 700 ευρώ και την άδεια οδήγησης
Αν και σε ποσοστό 95% (σύμφωνα με στοιχεία της τροχαίας) κρύβει κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος, είναι ένα από τα καθημερινά μας λάθη. Ποια είναι όμως η παράβαση, που μας βάζει σε τέτοιο κίνδυνο;
Η παραβίαση του «STOP».
Πολλές φορές από άγνοια, κάποιες φορές, από αδιαφορία και ίσως κάποιες γιατί είναι κρυμμένο πίσω από κακοσυντηρημένα δέντρα ή τοποθετημένες (χωρίς σχέδιο) κολώνες φωτισμού. Η πινακίδα «STOP» είναι τόσο σημαντική, όσο το κόκκινο φανάρι και εμείς (οι οδηγοί) σχεδόν την αγνοούμε ή δεν την αντιμετωπίζουμε όπως πρέπει.
Συνήθως βλέποντας το «STOP» απλά επιβραδύνουμε και συνεχίζουμε την πορεία μας. Όμως αυτή δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση. Πριν τη διέλευση από το «STOP» πρέπει να γίνει υποχρεωτική διακοπή πορείας για τους οδηγούς των οχημάτων.
Προσοχή όχι επιβράδυνση. Ακινητοποίηση
Το πέρασμα ακόμη και με μικρή ταχύτητα είναι παράβαση αλλά μπορεί να προκαλέσει και ατύχημα Έπειτα από την ακινητοποίηση του οχήματος και τον έλεγχο ξεκινάμε πολύ προσεκτικά για να διασχίσουμε ή να στρίψουμε στο δρόμο που βρίσκεται μπροστά μας, ειδικά αν έχουμε περιορισμένη ορατότητα.Εκτός από πινακίδα, η λέξη «STOP» μπορεί να είναι γραμμένη και πάνω στο οδόστρωμα ενημερώνοντας τον οδηγό ότι πρέπει να σταματήσει.
Οι ποινές
Η ποινή για την παραβίαση του σήματος είναι: Πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και ταυτόχρονη αφαίρεση άδειας οδήγησης αλλά και των πινακίδων κυκλοφορίας του οχήματος για 20 ημέρες, συν εννέα βαθμούς ποινής. Βλέπετε η υψηλή επικινδυνότητα της παραβίασης του Stop είναι και ο λόγος, που ο ΚΟΚ αντιμετωπίζει την παράβαση τόσο αυστηρά.
Η πινακίδα STOP – Πως δημιουργήθηκε και γιατί είναι οκτάγωνη
Η πινακίδα «STOP» ήταν δημιουργία του Harry Jackson, αρχιφύλακα από το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, ο οποίος το 1915 εκτελούσε χρέη τροχονόμου σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης. Αγανακτισμένος από τη σχεδόν ανύπαρκτη ορατότητα στις διασταυρώσεις και τη μεγάλη συχνότητα ατυχημάτων, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.
Πήρε ένα ορθογώνιο κομμάτι κόντρα πλακέ, έκοψε τις γωνίες, δίνοντάς του ευδιάκριτο σχήμα και αφού έγραψε «STOP» στο κέντρο του, το τοποθέτησε στον δρόμο. Πανευτυχής, ο Harry Jackson διαπίστωσε γρήγορα ότι η πινακίδα είχε συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων.
Ένα χρόνο αργότερα, οι πινακίδες «STOP» υιοθετήθηκαν και από το Μίσιγκαν, ενώ με το πέρασμα των χρόνων άρχισαν να εμφανίζονται σε πολλούς δρόμους του κόσμου.
Γιατί είναι οκτάγωνη;
Σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών του κόσμου έχει καθιερωθεί το οκταγωνικό σχήμα των πινακίδων STOP, διότι θα πρέπει να διαφέρουν από όλες τις υπόλοιπες πινακίδες οδικής σήμανσης.
«Stop» και Φανάρι τι κάνω;
Ακολουθείς το φανάρι και μόνο αν αυτό δεν «δουλεύει» τότε το «Stop» ρυθμίζει την κίνηση.