Η σπόντα της γαλλικής προεδρίας για τον θάνατο Λεπέν: «Θα τον κρίνει η Ιστορία...»
Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου, του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας πέθανε σε ηλικία 96 ετών.
Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν, που πέθανε την Τρίτη 07/01, υπήρξε «ιστορική προσωπικότητα της άκρας δεξιάς» της Γαλλίας «ο ρόλος του οποίου στην δημόσια ζωή της χώρας μας επί περίπου εξήντα χρόνια (...) ανήκει πλέον στην κρίση της Ιστορίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους δικούς του», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης της Προεδρίας της Γαλλίας.
Μπαϊρού: Ήταν φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής
Ο Ζαν Μαρί Λεπέν, που πέθανε σήμερα, «ήταν μια φυσιογνωμία της γαλλικής πολιτικής ζωής», πέρα από την "πολεμική που ήταν το όπλο που προτιμούσε και τις απαραίτητες αντιπαραθέσεις στην ουσία", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού.
«Ήξερε κάποιος, πολεμώντας τον, τι πολεμιστής ήταν», πρόσθεσε ο Μπαϊρού στο X.
Ποιος ήταν ο Ζαν Μαρί Λεπέν
Ο ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος από το 1972 μέχρι το 2011.
Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1928 στο La Trinité-sur-Mer, της Βρετάνης, από την Anne Marie Hervé και τον Jean Le Pen. Έμεινε ορφανός όταν το σκάφος του πατέρα του ανατινάχτηκε από θαλάσσια νάρκη το 1942. Ανατράφηκε ως ρωμαιοκαθολικός και σπούδασε στο γυμνάσιο των Ιησουιτών François Xavier στο Vannes.
Στη συνέχεια εισήλθε στην πανεπιστημιακή σχολή του Παρισιού και άρχισε να πουλά στο δρόμο την εφημερίδα Action Francaise. Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως επικεφαλής της φοιτητικής ένωσης στην Τουλούζη. Έγινε πρόεδρος του σωματείου Corporative des étudiants en droit, μιας ένωσης φοιτητών του δικαίου που ασχολούνταν κυρίως με την καταπολέμηση των κομμουνιστών. Έχει καταδικαστεί επανειλημμένα για επιθέσεις.
Στρατιωτική υπηρεσία
Αφού έλαβε το δίπλωμά της Νομικής, κατατάχθηκε στη Λεγεώνα των Ξένων, στο 1o Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών. Υπηρέτησε στην Ινδοκίνα, μετά τη Μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου του 1954, η οποία είχε χαθεί από τη Γαλλία και η οποία ώθησε τον πρωθυπουργό Πιέρ Μέντες να τερματίσει τον πόλεμο της Ινδοκίνας στην Διάσκεψη της Γενεύης. Υπηρέτησε επίσης, στο Σουέζ και την Αλγερία.
Πολιτική
Η πολιτική του Λε Πεν εστίασε σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση στη Γαλλία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον παραδοσιακό πολιτισμό και αξίες, το νόμο και την τάξη και την υψηλή ανεργία στη Γαλλία. Είναι υπέρμαχος των περιορισμών μετανάστευσης, της θανατικής ποινής, των κινήτρων υπέρ των νοικοκυριών και του ευρωσκεπτικισμού. Με αυτή τη ρητορική κατάφερε να αναδείξει το Εθνικό Μέτωπο σε κόμμα με διψήφια ποσοστά. Η άνοδός του στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας είναι γνωστή ως «Λεπενισμός».
Ο Λε Πεν ήταν πέντε φορές υποψήφιος για πρόεδρος της Γαλλίας και κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών τις 21 Απριλίου 2002 προκαλώντας αρνητική αίσθηση για την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι αμφιλεγόμενες ομιλίες του και η ενσωμάτωσή του στην πολιτική ζωή τον έχουν καταστήσει μια μορφή η οποία πολώνει την κοινή γνώμη και λόγω της μακροβιότητάς του, έχει γίνει μείζονα πολιτική μορφή της Γαλλίας. Αποβλήθηκε από το Εθνικό Μέτωπο από την κόρη του Μαρίν Λεπέν στις 20 Αυγούστου 2015, μετά από αμφιλεγόμενες δηλώσεις και βρέθηκε περιθωριοποιημένος από τη γαλλική πολιτική σκηνή.