Η Σφακιανή πίτα υποψήφια για ένταξη στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Διαδικασία για υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει κινήσει ο Δήμος Σφακίων.
Είναι μεγάλη παράλειψη να επισκεφτεί κάποιος την Κρήτη και να μην δοκιμάσει ένα από τα καλύτερα κομμάτια της γαστρονομίας της, τις υπέροχες πίτες, ειδικά τις σφακιανές που ετοιμάζονται τώρα για... διεθνή αναγνώριση.
Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ παρουσιάστηκε ο τρόπος παρασκευής του εξαιρετικού αυτού τοπικού εδέσματος.
Η πίτα είναι φτιαγμένη από απλά και αγνά υλικά: αλεύρι, νερό, λάδι και αλάτι, για το φύλλο, παραδοσιακή μυζήθρα κρητική για την γέμιση.
Παραδοσιακά ακολουθεί το ψήσιμο στην φωτιά στα ξύλα. Οι πιο σύγχρονες νοικοκυρές επιλέγουν το τηγάνι, όπου ψήνεται χωρίς λάδι σε ελάχιστο χρόνο. Λίγες σταγόνες από μέλι κρητικό και η γεύση απογειώνεται. Μια τσικουδιά συνοδεύει το γεύμα για εκείνους που επιθυμούν ένα γαργαλητό στον ουρανίσκο.
«Πλώρη» για UNESCO
Ο Δήμος Σφακίων θέλει να κατοχυρώσει τη σφακιανή πίτα ως άυλη πολιτιστική κληρονομικά και ξεκίνησε τη διαδικασία για την ένταξη του εδέσματος στον σχετικό κατάλογο της Unesco
«Ο Δήμος Σφακίων ανέθεσε στην Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης, την υποβολή φακέλου στο Υπουργείο Πολιτισμού για την ένταξη της σφακιανής πίτας στο πλαίσιο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO», ανέφερε ο δήμαρχος των Σφακίων, Γιάννης Ζερβός.
«Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η κατοχύρωση της σφακιανής πίτας ως τοπικού προϊόντος, αλλά και η κατοχύρωση της τεχνογνωσίας κατασκευής της και η προστασία της ποιότητας κατασκευής της», επισήμανε.
«Η σφακιανή πίτα είναι ενταγμένη στη σφακιανή κουλτούρα. Θέλουμε να το εντάξουμε στη γαστρονομική αναφορά της Κρήτης, να το αναδείξουμε περαιτέρω, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία και την οικονομία», σημείωσε.