Η Σελήνη... συρρικνώνεται: Πώς αυτό επηρεάζει τις μελλοντικές αποστολές της NASA
«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί καθώς, όπως ισχυρίζονται, η Σελήνη... συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα να σημειώνονται σεισμοί και κατολισθήσεις σε περιοχή που είναι προγραμματισμένο να γίνει μελλοντική αποστολή αστροναυτών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, στο κέντρο της η Σελήνη έχει έναν καυτό πυρήνα σιδήρου, ο οποίος σταδιακά ψύχεται και συρρικνώνεται σε μέγεθος, σύμφωνα με τη NASA. Έτσι, η συρρίκνωση δεν αφορά τον εξωτερικό όγκο του φεγγαριού, αλλά το κέντρο του. Όπως και αυτός της Γης, ο πυρήνας της Σελήνης είναι μία τεράστια μάζα από τηγμένο μέταλλο, κυρίως σίδηρο, ο οποίος όμως τείνει με τα χρόνια να ψύχεται και να στερεοποιείται, οδηγώντας επίσης σε μείωση του όγκου του.
Καθώς συμβαίνει αυτό, ρήγματα κατά μήκος της επιφάνειας της Σελήνης σπάνε και μετατοπίζονται, σχηματίζοντας εδαφικά «σκαλοπάτια». Οι ερευνητές λένε ότι τα ρήγματα, που συνοδεύονται από σεισμούς στον νότιο πόλο της Σελήνης, σημαίνουν ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη.
Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την προγραμματισμένη προσγείωση της επανδρωμένης αποστολής του Artemis III στον νότιο πόλο του δορυφόρου, το 2026.
Οι ρηχοί σεισμοί του φεγγαριού έχουν εστιακό βάθος 100 περίπου μίλια βαθιά στον φλοιό του, ενώ είναι παρόμοιοι με αυτούς που βιώνουμε στον πλανήτη μας. Όπως οι ισχυρές δονήσεις που βιώνουμε στη Γη, μπορούν να καταστρέψουν κατασκευές και εξοπλισμό, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη και δυνητικά καταστροφική διαφορά. Σε αντίθεση με τους γήινους σεισμούς, οι σεληνιακοί μπορούν να διαρκέσουν για... ώρες!
Αυτό το γεγονός θέτει ορισμένα πολύ σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις μελλοντικές αποστολές στη Σελήνη και τις θέσεις των βάσεων και των αποικιών στη σεληνιακή επιφάνεια.
Οι κίνδυνοι για τις μελλοντικές αποστολές με αστροναύτες
Ένας επιπλέον κίνδυνος είναι αυτός των πλανητικών χαλασμάτων. Μην έχοντας δική της ατμόσφαιρα, η Σελήνη πλήττεται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια από κομήτες και αστεροειδείς που προσκρούουν στην επιφάνειά της, δημιουργώντας πολλά χαλάσματα, κυρίως μικρά ή μεγάλα κομμάτια πετρωμάτων.
Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς σεισμούς, η κατάσταση γίνεται κάπως... επικίνδυνη στη Σελήνη καθώς σε κάθε δόνηση, τα εν λόγω πετρώματα εκτοξεύονται έως και μίλια μακριά, λόγω της μικρής βαρύτητας, συνιστώντας κίνδυνο για οποιονδήποτε θα επισκέπτεται ή θα πρέπει να διαμείνει πάνω στον δορυφόρο της Γης.
Οι επιστήμονες μετρούν τους σεισμούς αυτούς χρησιμοποιώντας τη γνωστή κλίμακα Ρίχτερ. Διαπίστωσαν ότι ένας σεισμός μεγέθους 5 βαθμών, που καταγράφηκε πριν από περίπου 50 χρόνια, συνδέθηκε στην πραγματικότητα με ένα σύνολο ραγισμάτων που εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της Σελήνης από το Lunar Reconnaissance Orbiter πιο πρόσφατα.
Αυτό σημαίνει πως η τοποθεσία μπορεί να ενέχει κάποιους κινδύνους για τους αστροναύτες, εάν προσγειωθούν εκεί στο μέλλον.