Η πρωινή διατροφική ρουτίνα του βασιλιά Καρόλου για να «νικήσει» τον καρκίνο - Η «χρυσή» πεντάδα
Μετά το «φρένο» στο κόκκινο κρέας, και την προσθήκη του αβοκάντο, ο βρετανός μονάρχης άλλαξε και τις πρωινές του συνήθειες.
Ο βασιλιάς Κάρολος έχει κάνει μεγάλες θυσίες στη διατροφή του με στόχο να βελτιώσει την υγεία του και να αντιμετωπίσει τον καρκίνο με το οποίο διαγνώστηκε τον περασμένο Ιανουάριο. Μετά από μια μακρά περίοδο αποχής, ο Βρετανός μονάρχης επέστρεψε στα δημόσια καθήκοντά του, με τους θεράποντες γιατρούς ωστόσο να του συνιστούν προσοχή και αλλαγές στη διατροφή του.
Πρόσφατα ο Τομ Πάρκερ Μπόουλς, γιος της βασίλισσας Καμίλα, αποκάλυψε ότι ο βασιλιάς έχει πλέον σταματήσει να καταναλώνει το κόκκινο κρέας, εξηγώντας ότι «αυτό που πέρασε πρόσφατα τον έχει ταρακουνήσει».
Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ειδικά του πεπτικού συστήματος (όπως καρκίνος στο έντερο και στο στομάχι). Έρευνες δείχνουν ότι οι ενώσεις που παράγονται κατά τη διάσπαση της αιμοσφαιρίνης, όπως τα Ν-νιτροζοχημικά, μπορεί να βλάψουν τα κύτταρα του εντέρου. Επίσης, οι ουσίες HCAs και PCAs που δημιουργούνται όταν το κρέας ψήνεται σε υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες.
Αντίθετα, φυτικές τροφές όπως τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής άλεσης, που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. «Το φαγητό είναι μέρος της "ιατρικής" του σώματος. Ξέρει πότε δέχεται τις σωστές τροφές» είχε σημειώσει Τομ Πάρκερ Μπόουλς.
«Στροφή» στο υγιεινό πρωινό
Για τον λόγο αυτό, ο Βρετανός μονάρχης έχει πλέον στραφεί σε πιο φυτικές επιλογές, όπως το αβοκάντο, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και λιπαρά ωφέλιμα για την υγεία. Επιπλέον, έχει μειώσει την κατανάλωση γαλακτοκομικών, κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους.
Η υγεία του Βασιλιά αποτελεί ξεκάθαρα προτεραιότητα. Έτσι εκτός από την αποφυγή του κόκκινου κρέατος, ο ίδιος επιλέγει και υγιεινά πρωινά. Σύμφωνα με τον πρώην βασιλικό σεφ, Γκράχαμ Νιούμπολντ, το πρωινό του περιλαμβάνει σπιτικό ψωμί, μούσλι, φρούτα, φρέσκους χυμούς και μέχρι και έξι διαφορετικά είδη μελιού.
Όλα αυτά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη μείωση του χρόνου που βλαβερές ουσίες μένουν στον οργανισμό. Επιπλέον, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μειώνοντας τον κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου.