«Δεν γνωρίζαμε που ήταν τα Ίμια» - Πως έφτασαν στη νησίδα συντάκτες της Χουριέτ
Συνέντευξη στην εκπομπή Action story στο Action24 αλλά και στο flash.gr έδωσε η πρώην ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ στην Ελλάδα Νουρ Μπατούρ 28 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων.
Η Νούρ Μπατούρ ήταν ανταποκρίτρια της εφημερίδας Χουριέτ στην Αθήνα την περίοδο της κρίσης των Ιμίων. Η πρώην δημοσιογράφος και νυν ακαδημαϊκός έζησε στην Ελλάδα 10 χρόνια και έζησε δύο μεγάλες κρίσεις όπως αυτή των Ιμίων όταν Ελλάδα και Τουρκία στα τέλη του Ιανουαρίου του 1996 έφτασαν μια ανάσα από την πολεμική σύρραξη αλλά και την ιστορία με τον Οτσαλάν.
Όπως εξηγεί στην εκπομπή Action Story και στο flash.gr παραμονές πριν ξεσπάσει η κρίση των Ιμίων, στην Τουρκία δεν δινόταν ιδιαίτερο βάρος στις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα ήταν ρευστή με την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσίλερ να αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η ίδια σημειώνει έδωσε μάχη βλέποντας τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από ελληνικές εφημερίδες από τα Ίμια να πείσει την εφημερίδα της ότι το θέμα είναι σοβαρό. Έβλεπε ότι μια τεράστια κρίση στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία ήταν προ των πυλών.
Για το πώς βίωσε ως ανταποκρίτρια της Χουριέτ στην Αθήνα την κρίση
«Δεν ήξερα καλά καλά το όνομα του υπουργού Άμυνας, του Αρσένη. Ήμουν συγκεντρωμένη στην πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα. Για παράδειγμα ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν ένα μεγάλο θέμα, τι συνέβη στον Ανδρέα Παπανδρέου. Οι εφημερίδες έγραφαν για μια μεγάλη πολιτική κρίση και ξαφνικά ανακάλυψα μόνη μου μια μεγάλη κρίση, τον κίνδυνο ενός μεγάλου πολέμου στο Αιγαίο. Βεβαίως όπως ξέρετε Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλά προβλήματα . Υπήρχε μια περίοδος διαλόγου ανάμεσα στον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Οζάλ και όλα τα ζητήματα ήταν παγωμένα. Προσπάθησα να καταλάβω μόνη τι συμβαίνει . Και μετά από αυτά ξαφνικά η Χουριέτ ήταν στην μέση της κρίσης».
Οι Τούρκοι έμαθαν που είναι τα Ίμια από ελληνική εφημερίδα
Η Νουρ Μπατούρ προσπαθούσε να πείσει την εφημερίδα της ότι το θέμα με τις βραχονησίδες των Ιμίων ήταν σοβαρό. «Εκείνη την περίοδο στην Τουρκία δεν ήξεραν που ήταν τα 'Ιμια, έτσι μια μέρα με ρώτησαν που είναι τα Ίμια. Και μια εφημερίδα στην Ελλάδα είχε δημοσιεύσει έναν χάρτη της περιοχής και το μέρος των Ιμίων και τους έστειλα τον Χάρτη από την ελληνική εφημερίδα. Έτσι η Χουριέτ έστειλε ένα ελικόπτερο με δημοσιογράφους και αποδείχτηκε ότι ήταν ένα τεράστιο ζήτημα».
Και συμπλήρωσε: «Ήμουν στη μέση μιας κρίσης , στην Αθήνα επειδή η Χουριέτ κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε την κρίση, αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν δημιούργησε την κρίση η Χουριέτ, υπήρχε ήδη η κρίση. Η Χουριέτ απλά ανακάλυψε το θέμα και μετά τοποθετήσαν την τουρκική σημαία. Αλλά πριν από αυτό ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μαζί με έναν παππά από την Κάλυμνο πήγαν στο νησί και έβαλαν την ελληνική σημαία και αργότερα γράφτηκε στην ελληνικές εφημερίδες ότι ο Αρσένης ήταν κοντά με τον παππά και τον ΑΝΤ1 προσπαθούσε να ανταγωνιστεί τον Κώστα Σημίτη και να πάρει την θέση του πρωθυπουργού...»
«Οι Αμερικανοί σταμάτησαν τον πόλεμο»
Για τον ρόλο του Κώστα Σημίτη στην κρίση η Νουρ Μπατούρ λέει σήμερα:
«Τελικά ο Σημίτης ήταν ένας πολύ λογικός πολιτικός. Συνειδητοποίησε τη μεγάλη κρίση και ότι ένας μεγάλος πόλεμος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία θα ήταν μια καταστροφή και για τις δυο χώρες. Φυσικά οι Αμερικανοί σταμάτησαν τον πόλεμο, έπεισαν και τις δυο πλευρές να αποσυρθούν και θυμάμαι ότι ο Κώστας Σημίτης είχε τεράστιο πρόβλημα με το κοινοβούλιο, καθώς τον κατηγορούσε παραιτήθηκε από τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας με την πίεση των Αμερικανών. Ο Σημίτης απέδειξε ότι είναι ένας πολύ λογικός πολιτικός».
Για το πώς αντιμετώπισε ο τουρκικός τύπος την ελληνοτουρκική κρίση:
«Ο Τύπος στην Τουρκία, υπερασπιζόταν τη θέση της χώρας. Ήταν το θέμα της υφαλοκρηπίδας , το θέμα του εναέριου χώρου, τα χωρικά ύδατα όλα αυτά τα προβλήματα είναι εδώ. Έπρεπε να τα έχουμε λύσει με κάποιο τρόπο. Τελικά υπήρξε μια επαναπροσέγγιση μετά το 2000 και υπήρχαν σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και προσπαθούσαν να τα βρουν. Αλλά δυστυχώς οι Εθνικιστές και από τις δυο χώρες απώθησαν την λύση των προβλημάτων. Έτσι ο τουρκικός τύπος αλλά και ελληνικός τύπος υπερασπίζονται τις εθνικές θέσεις τους».
Για τον συμβιβασμό που βρέθηκε και αποφεύχθηκε η πολεμική σύγκρουση εξηγεί:
«Οι Αμερικανοί δεν θέλουν πόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, επειδή είναι δυο μέλη του ΝΑΤΟ και θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για το ΝΑΤΟ να πηγαίναν σε πόλεμο. Οι Αμερικανοί έπεισαν την ελληνική πλευρά και την Τουρκική πλευρά να βρουν ένα είδος συμβιβασμού. Έτσι βρέθηκε ο συμβιβασμός. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες τηλεφώνησαν και στην ελληνική και στην τουρκική πλευρά και έτσι βρέθηκε ένας συμβιβασμός για την απόσυρση των πλοίων . Ήταν αποφασισμένοι να λυθούν τα προβλήματα στο Αιγαίο μέσω διαπραγματεύσεων. Έτσι τα προβλήματα έμειναν στο ψυγείο κατά κάποιο τρόπο το 1996 μετά την κρίση».
Για τον ρόλο της τότε πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ αλλά και του προέδρου Ντεμιρέλ
«Ο Ντεμιρέλ ήταν πάντα υπέρ του διαλόγου ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Θεωρώ ότι ο Ντεμιρέλ έπαιξε σημαντικό ρόλο να ελαχιστοποιήσει και να παγώσει τη κρίση και να σταματήσει τον πόλεμο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Θεωρώ ότι ήταν ο Ντεμιρέλ και ο Σημίτης έπαιξαν σημαντικό ρόλο . Αντίθετα θεωρώ ότι το πρόβλημα με την Τσιλέρ ήταν ότι χρησιμοποιούσε τα πάντα όσο αφορά τη εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις για εσωτερικούς σκοπούς. Αυτό ήταν πρόβλημα».