Η Ουκρανία ζητά στρατιωτική βοήθεια από τη Νότια Κορέα
Οι βορειοκορεάτες πολεμούν στο πλευρό των Ρώσων, ενώ το Κίεβο ζητά από τη Σεούλ όπλα και πυρομαχικά.
Ουκρανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Νότια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να συναντηθεί με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιόλ και να συζητήσει τη στήριξη της Σεούλ προς το Κίεβο, μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης.
Η αντιπροσωπεία έχει ήδη συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, τον Σιν Ουον- σικ, για να ανταλλάξουν απόψεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγραψε την Τετάρτη (27/11) η νοτιοκορεατική εφημερίδα DongA Ilbo, χωρίς να αναφέρει την πηγή της.
Η εφημερίδα South China Morning Star ανέφερε αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη καλά ενημερωμένη πηγή, ότι ουκρανική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα για να ζητήσει από τη Σεούλ την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο Yonhap, η αντιπροσωπεία αυτή, υπό τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, πιθανόν «θα μοιραστεί πληροφορίες για την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στη Ρωσία».
Εξάλλου αναμένεται να προσπαθήσει να πείσει τη Σεούλ να στηρίξει την πολεμική προσπάθεια του Κίεβο, στέλνοντάς του εξοπλισμό, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Το γραφείο του Γιουν έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Βλήματα πυροβολικού και αντιαεροπορική άμυνα
Σε συνέντευξή του στο νοτιοκορεατικό δίκτυο KBS τον Οκτώβριο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι το Κίεβο θα ζητήσει από τη Σεούλ να του προσφέρει στρατιωτική στήριξη με την αποστολή εξοπλισμού, κυρίως πυροβολικό και συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα βίντεο που διένειμε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας από μια διάσκεψη που είχε ο Ουμέροφ με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, μετέδωσαν ότι οι συμμετέχοντες εξέτασαν τις άμεσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, ο Ουμέροφ υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει η Ουκρανία προηγμένα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις, αλλά και πυρομαχικά για το πυροβολικό της.
Η Σεούλ έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο εξαγωγέα στρατιωτικού υλικού και δέχεται πιέσεις από κάποιες δυτικές χώρες και το Κίεβο να προσφέρει στην Ουκρανία όπλα. Μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί να προσφέρει στο Κίεβο μη φονική βοήθεια και εξοπλισμό αποναρκοθέτησης λόγω της μακροχρόνιας πολιτικής της μη εξοπλισμού χωρών που εμπλέκονται σε συγκρούσεις.
Εξάλλου η επίσκεψη της ουκρανικής αντιπροσωπείας στη Νότια Κορέα πραγματοποιείται σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας με τη Βόρεια Κορέα, κυρίως με την ανάπτυξη βορειοκορεατικών στρατευμάτων στο πλευρό των ρωσικών.
Το γεγονός αυτό έχει ωθήσει τη Σεούλ να εξετάσει την αναθεώρηση της πολιτική της εξαγωγής στρατιωτικού εξοπλισμού και πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να στείλει όπλα απευθείας στο Κίεβο.