Η μάχη της σοκολάτας: Πολυεθνικές, χώρες παραγωγοί και στη μέση η Κομισιόν - Ο νόμος που διχάζει
Οι εταιρείες εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα νέων τροποποιήσεων και περαιτέρω καθυστερήσεων, που μπορεί να υπονομεύσουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει.
Η Nestlé, η Michelin και περισσότερες από 50 άλλες εταιρείες έχουν δηλώσει ότι η απόφαση της ΕΕ να καθυστερήσει τη νομοθεσία ορόσημο για την αποψίλωση των δασών προκαλεί αβεβαιότητα στις επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τους FT, o νόμος, ο οποίος επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ στις 30 Δεκεμβρίου, απαγορεύει την πώληση αγαθών εντός του μπλοκ που παράγονται με προϊόντα που καλλιεργούνται σε αποψιλωμένα εδάφη και αφορούν επτά τομείς, όπως το κακάο, το φοινικέλαιο, το καουτσούκ και το ξύλο.
Αναβολή εφαρμογής της απόφασης λόγω αντιδράσεων
Ωστόσο, αμφισβητήθηκε έντονα από χώρες παραγωγής όπως η Ινδονησία, η Βραζιλία και η Μαλαισία, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι θα αναβάλει την επιβολή της κατά ένα χρόνο.
Τα κράτη μέλη είχαν ήδη εγκρίνει την καθυστέρηση τον Οκτώβριο, με την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα. Η νέα ψηφοφορία άνοιξε την πόρτα για τους ευρωβουλευτές να προσθέσουν τροπολογίες και οι κορυφαίες εταιρείες, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τις εισαγωγές κακάο και καουτσούκ, ανησυχούν για το άνοιγμα της νομοθεσίας σε αλλαγές.
Ανησυχούν οι εταιρείες
Σε κοινή δήλωση την Τετάρτη - η προθεσμία για την υποβολή τροπολογιών από τους ευρωβουλευτές - οι εταιρείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αβεβαιότητα σχετικά με τη νομοθεσία ενώ εκφράζουν ανησυχία για την πιθανότητα νέων τροποποιήσεων και περαιτέρω καθυστερήσεων, που μπορεί να υπονομεύσουν τις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει.
Ο Francesco Tramontin, αντιπρόεδρος παγκόσμιων δημοσίων υποθέσεων της Ferrero, δήλωσε ότι «η αποφυγή πιθανής επανάληψης του κανονισμού» ήταν το κλειδί για τη διασφάλιση των προετοιμασιών που είχαν ήδη κάνει οι εταιρείες και για να τις πιέσουν να συνεχίσουν να επενδύουν σε πιο βιώσιμες πρακτικές.
Ο Marc Genot, διευθύνων σύμβουλος της SIPH, του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού καουτσούκ στην Αφρική, είπε ότι ο κλάδος του καουτσούκ έχει ήδη επενδύσει σε εργαλεία χαρτογράφησης και κεφάλαια για την υποστήριξη των μικροϊδιοκτητών προκειμένου να συμμορφωθούν με τους κανόνες. Είπε ότι η καθυστέρηση είχε δημιουργήσει «αστάθεια σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού».
Ο Bart Vandewaetere, αντιπρόεδρος του τμήματος ESG της Nestlé Europe, είπε στους FT ότι η ελβετική πολυεθνική «εργάστηκε για να συμμορφωθεί με τις τρέχουσες διατάξεις του κανονισμού» και οι προμηθευτές της είχαν κάνει «σημαντικά βήματα προς τη συμμόρφωση». «Ενθαρρύνουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διατηρήσουν το βασικό του πλαίσιο χωρίς να το ανοίξουν ξανά», πρόσθεσε.
Άλλες εταιρείες που αντιτίθενται στην καθυστέρηση περιλαμβάνουν τις εταιρείες ελαστικών Michelin και Pirelli, την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Carrefour και τις καταναλωτικές εταιρείες Mars και Unilever.
Σύμφωνα με έκθεση της ταϊλανδικής τράπεζας Krungsri φέτος, ο νόμος για την αποψίλωση των δασών θα επηρεάσει περίπου 401 δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο της ΕΕ ετησίως - περίπου το 5,5 τοις εκατό όλων των εισαγωγών στο μπλοκ το 2022.
Βαρύ το κόστος της συμμόρφωσης
Στη δική της εκτίμηση επιπτώσεων για το νόμο, η επιτροπή εκτίμησε ότι το κόστος συμμόρφωσης μπορεί να ανέλθει σε 170 έως 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η έντονη άσκηση πίεσης από ιδιαίτερα χώρες εξαγωγείς φοινικέλαιου και σόγιας οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναβάλει τη θέσπιση του νόμου. Οι εταιρείες σε αυτούς τους τομείς εξέφρασαν επίσης ανησυχία ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν ακόμη παράσχει καθοδήγηση για τον τρόπο συμμόρφωσης με τους κανόνες.
Η S&P Global προειδοποίησε τον Αύγουστο του περασμένου έτους ότι η εισαγωγή του νόμου «είναι πιθανό να αναδιαμορφώσει τις αλυσίδες εμπορίου και εφοδιασμού σε προϊόντα που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών κατά την επόμενη δεκαετία».
Οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση θα μπορούσαν να φτάσουν το 4 τοις εκατό του ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας, ανάλογα με την κλίμακα της παράβασης.
Γιατί διαφωνούν οι παραγωγοί
Υπουργοί από 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, της Γκάνας, της Μαλαισίας και του Περού έστειλαν επιστολή στην Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση δεν ήταν αρκετή.
«Αυτή η αναβολή πρέπει να ακολουθηθεί από εκτεταμένες προσπάθειες για την επίλυση πολλών από τις ανησυχίες μας σχετικά με τον [κανονισμό της ΕΕ για την αποψίλωση των δασών] που δεν έχουν αντιμετωπιστεί», ανέφεραν οι υπουργοί στην επιστολή.
Ήταν αντίθετοι με το σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης της ΕΕ που βαθμολογεί τον κίνδυνο αποψίλωσης των δασών των χωρών.
Η Επιτροπή είπε: «Η πρόταση παράτασης σε καμία περίπτωση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τους στόχους ή την ουσία του νόμου, όπως συμφωνήθηκε από τα [κράτη μέλη της ΕΕ και τους ευρωβουλευτές]».