Η κλιματική κρίση μεγαλώνει… τις ημέρες
Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως λένε οι επιστήμονες, μεταμορφώνουν φυσικές διεργασίες που υφίστανται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.
Η κλιματική κρίση αυξάνει τη διάρκεια των ημερών, όπως δείχνει μία νέα ανάλυση, καθώς το μαζικό λιώσιμο των πάγων αλλάζει το σχήμα του πλανήτη.
Σύμφωνα με την Guardian, που δημοσιεύει την έκθεση, το φαινόμενο αυτό δείχνει ξεκάθαρα το πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μεταμορφώνουν τη Γη και, όπως λένε οι επιστήμονες, μεταμορφώνουν φυσικές διεργασίες που υφίστανται εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.
Η αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας είναι σε επίπεδα χιλιοστών του δευτερολέπτου, όμως ακόμη και αυτό το ελάχιστον διάστημα είναι αρκετό για να διαταράξει την κίνηση στο διαδίκτυο, τις οικονομικές συναλλαγές, καθώς και τα συστήματα GPS, δεδομένου ότι όλα αυτά βασίζεται στην ακρίβεια της μέτρησης του χρόνου.
Η διάρκεια της ημέρας της Γης αυξάνεται σταθερά με την πάροδο του γεωλογικού χρόνου λόγω της βαρυτικής έλξης της σελήνης στους ωκεανούς και στο έδαφος του πλανήτη.
Ωστόσο, το λιώσιμο των στρωμάτων πάγου της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής, λόγω της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τον άνθρωπο, έχει αναδιανείμει το νερό που είναι αποθηκευμένο σε μεγάλα γεωγραφικά πλάτη στους ωκεανούς του κόσμου, αυξάνοντας το νερό στις θάλασσες πιο κοντά στον ισημερινό.
Η Γη γίνεται πιο... παχιά
Αυτό κάνει τη Γη πιο πεπλατυσμένη – ή πιο παχιά – επιβραδύνοντας την περιστροφή του πλανήτη και επιμηκύνοντας ακόμη περισσότερο την ημέρα.
Ο αντίκτυπος της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη αποδείχθηκε επίσης πρόσφατα από έρευνα που έδειξε ότι η ανακατανομή του νερού είχε προκαλέσει την μετακίνηση του άξονα περιστροφής της Γης – του βόρειου και του νότιου πόλου. Άλλες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι οι εκπομπές άνθρακα της ανθρωπότητας συρρικνώνουν τη στρατόσφαιρα.
Η καταγραφή της ώρας από τους ανθρώπους βασίζεται σε ατομικά ρολόγια, τα οποία είναι εξαιρετικά ακριβή.
Παρόλα αυτά, η ακριβής διάρκεια μίας ημέρας – δηλαδή μια πλήρης περιστροφή της Γης – ποικίλει λόγω της σεληνιακής παλίρροιας, των κλιματικών επιπτώσεων και ορισμένων άλλων παραγόντων, όπως η αργή ανάκαμψη του φλοιού της Γης μετά την υποχώρηση των φύλλων πάγου που σχηματίστηκαν στην τελευταία εποχή των παγετώνων.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι πολύ σημαντικό για τα συστήματα ανά τον κόσμο να γνωρίζουμε την ακριβή ώρα.
Τα κέντρα δεδομένων που τρέχουν το διαδίκτυο, τις επικοινωνίες και τις οικονομικές συναλλαγές βασίζονται στην ακριβή ώρα της Γης. Το ίδιο ισχύει για τις μετακινήσεις, τα GPS, ειδικά όσον αφορά τους δορυφόρους και τα διαστημικά οχήματα.