Γρίπη των πτηνών: Γιατί ο καύσωνας μπορεί να φέρει πιο γρήγορα τη μετάδοση στον άνθρωπο
Πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να διευκολύνει τη μετάδοση του Η5Ν1 σε ανθρώπους. Οι ανησυχίες των επιστημόνων.
Ακραία κύματα καύσωνα πλήττουν πολλές περιοχές σε Ευρώπη και Αμερική, δίνοντας ένα δείγμα για το πώς θα βιώνουμε πλέον τα καλοκαίρια στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που παρατηρούνται πλέον όλο και πιο συχνά, έχουν πολλές και διαφορετικές συνέπειες. Μία εξ αυτών είναι η συμβολή τους στην εξάπλωση των ασθενειών.
Σύμφωνα με τον Guardian, η υπερβολική ζέστη μπορεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ταχύτερη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους. Τα αρνητικά αυτά δεδομένα έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφονται αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα.
Συρροή κρουσμάτων εν μέσω καύσωνα
Ειδικότερα, στο Κολοράντο ένα τέτοιο επεισόδιο ζέστης πιθανότατα προκάλεσε πρόβλημα στη χρήση του ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού στους εργαζόμενους που θανατώνουν πουλερικά μολυσμένα με Η5Ν1.
Τέσσερις άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον H5N1 και στον πέμπτο αναμένεται επίσης να επιβεβαιωθεί το κρούσμα του ως γρίπη των πτηνών, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι αυτή την εβδομάδα.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που έχει αναφερθεί μία συρροή κρουσμάτων γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους, στις ΗΠΑ.
Λόγω του κύματος υψηλών θερμοκρασιών, που εξαπλώνεται σε μεγάλο μέρος της Αμερικής, ήταν αρκετά δύσκολο για τους εργαζόμενους σε κτηνοτροφικές μονάδες να φορούν τον βαρύ προστατευτικό εξοπλισμό.
Η δημόσια συζήτηση για την μετάδοση της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο, εμπεριέχει έτσι και τον παράγοντα «κλιματική αλλαγή».
«Όταν αλλάζετε ένα παγκόσμιο σύστημα όπως το κλίμα τόσο βαθιά, μικρές μετατοπίσεις μπορεί να έχουν σεισμικές επιπτώσεις, μερικές φορές με απροσδόκητους τρόπους», δήλωσε η Alexandra Phelan, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, στη Βαλτιμόρη.
Τι συνέβη στο Κολοράντο
Στο Κολοράντο, οι εργαζόμενοι ήταν επιφορτισμένοι με τη θανάτωση πουλερικών που είχαν βρεθεί θετικά στον Η5Ν1.
«Είναι μια χειρωνακτική, πολύ δύσκολη, επίπονη διαδικασία», ανέφερε η Τζούλι Γκοτιέ, από την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ζώων και Φυτών στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Η θερμοκρασία του αέρα ήταν στους 40 βαθμούς Κελσίου, αλλά μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα έκανε ακόμα μεγαλύτερη ζέστη.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν τα γυαλιά και τις μάσκες τους σφραγισμένα στα πρόσωπά τους, είπε στους δημοσιογράφους ο Nirav Shah, πρώτος αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Ακόμα, μέσα στα αγροκτήματα υπάρχουν μεγάλοι ανεμιστήρες –λόγω της ζέστης- που ανασηκώνουν πούπουλα και άλλα υπολείμματα από μολυσμένα πουλερικά, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα.
Πέραν των 4 (ενδεχομένως 5) εργαζόμενων που βρέθηκαν θετικοί, από τα 160 άτομα που εργάζονταν στη φάρμα, τα 60 εμφάνισαν συμπτώματα.
«Καθώς προχωρά η επιδημιολογική έρευνα, ενδέχεται να εντοπιστούν επιπλέον κρούσματα», τόνισε ο Shah.
Δεν είναι μόνο η ζέστη
Η κλιματική αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει ως «πυροκροτητής» στην εξάπλωση ασθενειών, αλλά με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Ένας εξ αυτών είναι ότι προκαλεί ανακατατάξεις στις μεταναστευτικές ροές των ζώων και στις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις.
Στα τέλη του 2021, άγρια πτηνά που μετέφεραν τον ιό Η5Ν1 κατάφεραν να πετάξουν από τη βόρεια Ευρώπη στην Ισλανδία και στη συνέχεια στη Βόρεια Αμερική.
«Ένας λόγος που συνέβη αυτό είναι λόγω των ασυνήθιστα ισχυρών ανέμων», δήλωσε ο Jean-Pierre Vaillancourt, καθηγητής κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Είναι «πολύ ασυνήθιστο» για τα πουλιά να μπορούν να ταξιδέψουν τόσο μακριά, «αλλά όταν συνέβη αυτό, είχαμε πραγματικά ασυνήθιστες κλιματικές συνθήκες», είπε.
«Δεν είναι μόνο η υπερβολική ζέστη. Είναι το γεγονός ότι έχουμε ασυνήθιστα κλιματικά γεγονότα», υπογράμμισε ο Vaillancourt. «Μπορεί να διαταράξουν τα συνήθη μεταναστευτικά πρότυπα» και άλλες συμπεριφορές ανθρώπων και ζώων, ανοίγοντας νέους δρόμους κινδύνου, εξήγησε.
Όπως τονίζεται από πολλές φωνές επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι αξιωματούχοι πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την κλιματική αλλαγή στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση μεταδοτικών ασθενειών.