Η κλιματική αλλαγή «σβήνει» την ένταση της καυτερής πιπεριάς
Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη έχει επιπτώσεις σε καλλιέργειες. Θύμα και η πιπεριά chilli που δεν είναι πλέον τόσο καυτερή.
Τι θα συνέβαινε στα περισσότερα από τα αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα, από τα ταϊλανδέζικα, μαροκινά, ιταλικά και μερικά ελληνικά εδέσματα, όπως η τυροκαυτερή, αν αφαιρούσαμε τις καυτερές πιπεριές που είναι βασικό συστατικό που προσδίδει χαρακτήρα σε αυτά τα πιάτα; Θα αλλοιωνόταν η γεύση και θα έλειπε το καυτερό τους στοιχείο. Μπορεί, όμως, να χαθεί ή γίνει λιγότερο καυτερή η πιπεριά; Σύμφωνα με τους ειδικούς ναι και ο ένοχος δεν είναι άλλος από την κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ειδικοί αναφέρουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις σε καλλιέργειες, όπως ο καφές, το κακάο και η καυτερή πιπεριά, η γεύση της οποίας μεταβάλλεται και αποκαλύπτεται πιο ήπια από τη συνηθισμένη.
Θύμα της περιβαλλοντικής κρίσης αποδεικνύεται και η εμβληματική καυτερή, αλλά με χαρακτηριστική γλυκύτητα σάλτσα, σριράτσα, η οποία από την Ταϊλάνδη κατάφερε να κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Αναστολή παραγωγής λόγω ζέστης
Πριν περίπου δύο χρόνια η εταιρία Huy Fong Foods Inc. που δημιουργεί τη διάσημη σάλτσα είχε ανακοινώσει την αναστολή της παραγωγής, εξαιτίας καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν την ποιότητα των πιπεριών τσίλι. Η εταιρία ανέφερε πως αντιμετωπίζεται σοβαρή έλλειψη τσίλι και για αυτό το λόγο δεν ήταν δυνατό να παραχθεί κανένα από τα προϊόντα της.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει η εταιρία Nanyang Sauce στη Σιγκαπούρη, η οποία έχει ελαττώσει την παραγωγή της σάλτσας, καθώς οι καιρικές μεταβολές επιδρούν αρνητικά στην ανάπτυξη των πικάντικων φυτών.
Ο ιδιοκτήτης Κεν Κο, τρίτη γενιά στην εταιρία, εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του «μπαχαρικού της ζωής» και καλεί τους καταναλωτές να απολαύσουν το τσίλι τους όσο αυτό υπάρχει.
Επισημαίνεται, ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών το εμπόριο καυτερής σάλτσας αξίζει 9 δισ. δολάρια ετησίως και εκτιμάται ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις θα αγγίξουν τα 15 δισ. δολάρια έως το 2031.
Η πικάντικη γεύση του τσίλι αποδίδεται σε ομάδα αλκαλοειδών που παράγουν θερμότητα, όπως η καψαϊκίνη, με τις υψηλές θερμοκρασίες να εντείνουν τον πικάντικο χαρακτήρα της.
Εντούτοις, ιδανικές συνθήκες πλέον δεν παρατηρούνται, αφού ολοένα συχνότερες είναι οι βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα.
Στον αντίποδα, η ακραία ζέστη κι η ξηρασία μπορούν με τη σειρά τους να επηρεάσουν την ανάπτυξή τους με αποτέλεσμα να μην ωριμάσει ο καρπός.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, επιστήμονες δημιουργούν νέες ποικιλίες ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες, ωστόσο όπως τονίζουν οι σεφ η γεύση δε θα είναι η ίδια.
«Ακούγεται τρομερό, αλλά μόλις εξαφανιστούν αυτές οι πιπεριές, δε θα είναι δυνατό να αναπαραχθεί η αρχική τους γεύση», είπε στο Bloomberg ο γεωπόνος Χόρχε Μπέρνι που συνεργάζεται με αγρότες στο Γιουκατάν του Μεξικού, για την παραγωγή ποικιλιών τσίλι. «Μπορείς να τις αντικαταστήσεις με κάτι άλλο, αλλά δεν είναι το ίδιο», πρόσθεσε.
Για την Μεξικανή σεφ που εργάζεται στη Σιγκαπούρη, Ταμάρα Τσάβεζ, το τσίλι είναι κάτι περισσότερο από ένα συστατικό: Είναι τρόπος ζωής. Η ίδια διαπίστωσε την αλλαγή, όταν έφαγε έξι πιπερίτσες και αντί να αισθανθεί ζέστη στα χείλη και ζεστασιά στο σώμα, δεν ένιωσε τίποτα.