Η κατανάλωση χοιρινού, αυγών και σόγιας συνδέεται με επιθετικές μορφές καρκίνου
Νέα έρευνα δείχνει ότι το λινολεϊκό οξύ επιταχύνει τον καρκίνο του στήθους, ενεργοποιώντας έναν κρίσιμο κυτταρικό μηχανισμό.

Μέχρι πρότινος, οι ερευνητές είχαν εστιάσει στον ρόλο των αμινοξέων και της γλυκόζης στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, αναφέρεται ότι ένα λιπαρό οξύ, το οποίο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο χοιρινό, στα αυγά και στη σόγια, μπορεί να ενεργοποιήσει ένα σημαντικό κυτταρικό μονοπάτι που σχετίζεται με τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι μία από τις πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση.
Το μονοπάτι mTORC1
Το σηματοδοτικό μονοπάτι mTORC1 εμπλέκεται στην ενεργοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού όταν υπάρχουν διαθέσιμα ορισμένα θρεπτικά συστατικά, και συγκεκριμένα το λινολεϊκό οξύ. Το μονοπάτι αυτό δρα ως αισθητήρας και ρυθμιστής στην ανάπτυξη των κυττάρων, καρκινικών και φυσιολογικών, και έχει βρεθεί ότι στις μισές περιπτώσεις καρκίνου του στήθους είναι αδρανές. Το ωμέγα-6 λινολεϊκό οξύ και το ωμέγα-3 α-λινολενικό, που προέρχονται αποκλειστικά από τη διατροφή, ξεχωρίζουν ανάμεσα στα διάφορα λιπαρά οξέα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ουσιών που εμπλέκονται στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ενώ τα ωμέγα-3 έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται πιο δύσκολα, καθώς δεν υπάρχουν οι υποδοχείς οιστρογόνων, προγεστερόνης ή HER2. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα έλαια που περιέχονται στο σογιέλαιο και στα ζωικά προϊόντα, όπως το χοιρινό και τα αυγά, μπορούν να ενεργοποιήσουν το μονοπάτι mTORC1, αλλά μόνο στα καρκινικά κύτταρα του μαστού.
Κλειδί σε όλη τη διαδικασία παίζει η πρωτεΐνη FABP5, η οποία λειτουργεί ως μεταφορέας λιπαρών οξέων στα κύτταρα, και ειδικότερα του λινολεϊκού οξέος. Η σύνδεση FABP5 και λινολεϊκού οξέος ενεργοποιεί το mTORC1, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται πιο γρήγορα.
Ο ρόλος του λινολεϊκού οξέος
Όπως διαβάζουμε στο The Brighter Side, οι ερευνητές από το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Κορνέλ αναφέρουν ότι το λινολεϊκό οξύ τροφοδοτεί την αύξηση των καρκινικών κυττάρων και ότι η ανακάλυψή τους ξεκαθαρίζει τη σχέση μεταξύ διατροφικών λιπαρών και καρκίνου, βοηθώντας στον προσδιορισμό των ασθενών που χρειάζονται προσωποποιημένες διατροφικές συστάσεις.
Για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων, πραγματοποιήθηκαν πειράματα σε ποντίκια. Όσα τράφηκαν με λινολεϊκό οξύ παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση του καρκίνου του στήθους. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν το αίμα και τους όγκους ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του στήθους και βρήκαν το ίδιο πρότυπο: υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος και πρωτεΐνης FABP5.
Ο Δρ. Νίκος Κούνδουρος, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι ο συνδυασμός FABP5-mTORC1 μπορεί να παίζει ρόλο και σε άλλα είδη καρκίνου, όπως του προστάτη, καθώς και σε χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές τονίζουν πως η διακοπή κατανάλωσης λινολεϊκού οξέος δεν μειώνει απαραίτητα τις πιθανότητες εμφάνισης επιθετικών καρκίνων, αλλά οι εξειδικευμένες διατροφικές επιλογές μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία αντιμετώπισής τους.