Η Γαλλία απέδειξε -ξανά- ότι είναι μία μεγάλη Δημοκρατία
Ο φόβος της ακροδεξιάς δημιούργησε μία πρωτοφανή συσπείρωση στο δημοκρατικό τόξο. Και τώρα, τί;
Η ανατροπή στο αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών για τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση επαλήθευσε μία κοινή παραδοχή για την πρώτη χώρα στον πλανήτη από όπου ξεκίνησαν οι επαναστάσεις για την ανατροπή της βασιλείας και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας – ότι στη Γαλλία, οι ρίζες της δημοκρατίας είναι βαθιές και δύσκολα θα μπορούσε κανείς, παρά τα όποια προβλήματα, να τις ξεριζώσει.
Κατ' αρχάς, οι Γάλλοι πήγαν μέσα στο καλοκαίρι και ψήφισαν ενάντια στους υποψηφίους της Μαρίν Λεπέν υπό το φόβο μίας ακροδεξιάς κυβέρνησης την επομένη των εκλογών.
Στήριξαν τον συνασπισμό της Αριστεράς, που όσο και αν θέλει να τον καπηλευτεί ο ακρο-αριστερός, Ζαν Λικ Μελανσόν, αποτελείται από μία σειρά κομμάτων, μεταξύ τους και τους Σοσιαλιστές, με βαθιές δημοκρατικές αρχές.
Στήριξαν, επίσης, ως δεύτερο συνασπισμό το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, παρά τη φανερή δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου, ο οποίος παρά τις ελπίδες και παρά την αρκετά επιτυχημένη εξωτερική του πολιτική, δεν έχει καταφέρει στο εσωτερικό της χώρας να «ακούσει» τους Γάλλους και τα προβλήματά τους.
Και έστειλαν στην τρίτη θέση το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, χάρη στην επιτυχημένη συμμαχία των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, που απέσυραν μαζικά τους υποψηφίους που βρίσκονταν στην τρίτη θέση – ανεξάρτητα από πού προέρχονταν – ώστε να αποτρέψουν την επέλαση των υποψηφίων της Εθνικής Συσπείρωσης.
Όλα αυτά οφείλονται στις βαθιές δημοκρατικές ρίζες της χώρας της Γαλλικής επανάστασης, του Ρουσώ, του διαχωρισμού των εξουσιών και του λαϊκού κράτους.
Δύσκολη η επόμενη ημέρα - Οι προκλήσεις Μακρόν
Ωστόσο, η επόμενη μέρα δεν είναι καθόλου ανέφελη. Μπορεί το στοίχημα του Εμανουέλ Μακρόν να απέδωσε, μπορεί να κατάφερε να συσπειρώσει το δημοκρατικό τόξο – κάτι που δεν είχε καταφέρει στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, της οποίας την πλειοψηφία είχε ήδη απωλέσει από τις εκλογές του 2022 – όμως οι προκλήσεις είναι μπροστά του.
Η λέξη – κλειδί για την επόμενη μέρα είναι η «συνεργασία». Ο Γάλλος Πρόεδρος θα πρέπει να πείσει τον εξαιρετικά εύθραυστο συνασπισμό της Αριστεράς να συνεργαστεί μαζί του στην Εθνοσυνέλευση για να συνεχιστεί το έργο της κυβέρνησής του.
Ο στόχος είναι πολύ δύσκολος. Ήδη τα τελευταία χρόνια – ελλείψει πλειοψηφίας – ο Μακρόν συχνά κυβερνούσε με προεδρικά διατάγματα, με αποτέλεσμα η κυβέρνησή του να μην μπορεί σε πολλές περιστάσεις να περάσει νομοθετήματα, προϋπολογισμούς και άλλα.
Από σήμερα, ξεκινάει η αναζήτηση μίας νέας κυβερνητικής ισορροπίας. Για να καταφέρει να ολοκληρώσει τη θητεία του, που τελειώνει σε τρία χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν θα πρέπει να βρει μία ισορροπία του τρόμου.
Θα πρέπει να καταφέρει να αποσπάσει τη στήριξη των μεγάλου μέρους του Συνασπισμού της Αριστέρας ώστε μαζί με τους δικούς του βουλευτές να έχει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.
Βέβαια, για να γίνει αυτό, ο Γάλλος Πρόεδρος θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα ευρείες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» από την ακροδεξιά. Το εγχείρημα αυτό δε θα είναι καθόλου απλό, καθώς τα κόμματα είναι πολλά και οι στοχεύσεις διαφορετικές.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι το στοίχημα του Γάλλου Προέδρου απέδωσε και η επέλαση της Μαρίν Λεπέν αποφεύχθηκε για ακόμα μία φορά...