Εκλογές στη Γαλλία: Και τώρα σενάρια χάους - Ανατροπή με ήττα της Λεπέν και των δημοσκοπήσεων
Η πανωλεθρία ακροδεξιών και δημοσκόπων και τα μεγάλα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία. Σενάρια χάους για την επόμενη μέρα.
Τεράστια ήταν η ανατροπή που σημειώθηκε στις εκλογές στη Γαλλία καθώς η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν αντί για πρώτη –που την έδιναν όλες οι δημοσκοπήσεις- κατέληξε τρίτη και… καταϊδρωμένη, ενώ νικητής αναδείχθηκε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Την ίδια ώρα ο Εμανουέλ Μακρόν κατέληξε δεύτερος σε ένα αποτέλεσμα, όμως, που πιο πολύ σαν νίκη θεωρείται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά σαν ήττα, όπως περίμεναν με βάση τα αποτελέσματα του Α’ Γύρου. Η επόμενη μέρα όμως για τη Γαλλία μόνο ομαλή δεν θα είναι με τα σενάρια... χάους να κάνουν ήδη την εμφάνισή τους για τους συσχετισμούς στην Εθνοσυνέλευση.
- Η συμμαχία της γαλλικής αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο θα καταλάβει στην νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση από 184 ως 186 έδρες.
- Από 160 ως 162 θα είναι οι βουλευτές της προσκείμενης στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν παράταξης.
- Η ακροδεξιά παράταξη της Μαρίν Λεπέν θα έχει από 141 ως 143 βουλευτές.
- Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα εκτιμάται ότι θα έχει από 65 ως 67 βουλευτές.
Στον χώρο της αριστεράς η Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) εκτιμάται ότι θα έχει από 73 ως 80 βουλευτές, το Σοσιαλιστικό κόμμα από 60 έως 64 βουλευτές, οι Οικολόγοι από 33 ως 36 και οι Κομμουνιστές ανάμεσα σε 11 και σε 12 βουλευτές.
Στην προεδρική παράταξη η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν συνιστώσα εκτιμάται ότι θα έχει περί τους 100 βουλευτές ενώ ανάμεσα στους 50 και τους 60 θα είναι οι βουλευτές συμμαχικών κομμάτων.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα στην Εθνοσυνέλευση θα υπάρχουν τρεις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις και για την συγκρότηση απόλυτης πλειοψηφίας θα πρέπει να συνεργαστούν δύο, ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα τμήματα τους.
Ο πρόεδρος Μακρόν θα λάβει τις αποφάσεις του αφού συγκροτηθεί σε σώμα η Εθνοσυνέλευση και μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ όπου θα εκπροσωπήσει τη Γαλλία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, αλλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες του όσο είναι αναγκαίο.
Ο διορισμός νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα του προέδρου — όμως η Εθνοσυνέλευση έχει την δυνατότητα να τον ρίξει, σε περίπτωση που υιοθετήσει πρόταση μομφής με απόλυτη πλειοψηφία.
Ήττα της Λεπέν αλλά και των δημοσκοπήσεων
Παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης για τη συντριπτική ήττα των… δημοσκόπων. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήματος, όχι μόνο εμφάνιζαν πρώτο σε έδρες το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν, την Εθνική Συσπείρωση, αλλά πιθανολογούσαν ότι θα έχει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση.
Το αποψινό αποτέλεσμα αναδεικνύει την ήττα των εταιρειών δημοσκοπήσεων καθώς το ακροδεξιό κόμμα ήρθε τρίτο με πρώτο το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» της αριστεράς που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ipsos θα έχει από 172 ως 192 έδρες και δεύτερη την παράταξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Mακρόν, η οποία θα έχει από 150 ως 170 έδρες.
Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λε Πεν εκτιμάται ότι θα έχει από 132 ως 152 έδρες, ενώ στην τέταρτη θέση έρχεται το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων το οποίο θα λάβει από 57 ως 67 έδρες.
Παραιτείται ο Γάλλος πρωθυπουργός
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι πιστός στις δημοκρατικές παραδόσεις και σύμφωνα με τις αρχές του θα υποβάλει το πρωί της Δευτέρας (8/7) την παραίτηση του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι θα εξακολουθήσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του για όσο χρονικό διάστημα το καθήκον το απαιτεί.
Ο Ατάλ ανέφερε ότι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών δεν ήταν δική του επιλογή, αλλά εξέφρασε την ικανοποίηση για το γεγονός ότι στη νέα Εθνοσυνέλευση δεν είναι δυνατή η συγκρότηση καμίας απόλυτης πλειοψηφίας από τις ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από το γεγονός ότι η προσκείμενη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη αντιστάθηκε και εξέλεξε τριπλάσιους βουλευτές από αυτούς που προέβλεπαν κάποιες δημοσκοπήσεις.
Ο Ατάλ ανέφερε ακόμα ότι αντιλαμβάνεται πως υπό το φως των σημερινών αποτελεσμάτων πολλοί Γάλλοι αισθάνονται κάποια αβεβαιότητα ως προς το μέλλον, δεδομένου ότι δεν διαφαίνεται κάποια απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και ότι η χώρα γνωρίζει μία πρωτόγνωρη πολιτική κατάσταση λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος θα αναμένει τη συγκρότηση σε σώμα της Εθνοσυνέλευσης πριν λάβει τις ανάγκες αποφάσεις και κατέληξε λέγοντας ότι το μέλλον της Γαλλίας θα διακυβεύεται πλέον περισσότερο παρά ποτέ στην αίθουσα του κοινοβουλίου.
Τα μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη κυβέρνηση
Πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την επόμενη ημέρα στη Γαλλία, ιδίως μετά την απόλυτη ανατροπή, καθώς το κόμμα του Μελανσόν κατέκτησε την πρώτη θέση αφήνοντας στην τρίτη αυτό της Μαρίν Λεπέν, ενώ δεύτερο αυτό του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα ερωτήματα σχετίζονται με τις «συμμαχίες» που θα γίνουν μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων, απ’ την οποία θα προκύψουν οι έδρες του κάθε κόμματος στη γαλλική εθνοσυνέλευση.
Βάσει των μέχρι στιγμής στοιχείων, την απόλυτη πλειοψηφία των 289 (από τις συνολικά 577) εδρών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, δεν τη συγκεντρώνει ο σχηματισμός του Μελανσόν, ούτε κάποιου άλλου. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα απαιτηθεί συνεννόηση για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν δεν φάνηκε να επιθυμεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ούτε στον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Το έχει ξεκαθαρίσει άλλωστε από νωρίς, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της Γαλλίας, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συγκυβέρνησης της παράταξής του με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λυκ Μελανσόν. «Το γεγονός ότι αποσύραμε πολλούς υποψηφίους ούτως ώστε να μην αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση η Ακροδεξιά δεν σημαίνει ότι σκοπεύουμε να συμμαχήσουμε με την Ανυπότακτη Γαλλία» φέρεται να είπε ο Γάλλος πρόεδρος.
Προς αυτή την κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε και αυτός ότι η παράταξη του Μακρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσει με την Ανυπότακτη Γαλλία. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο δημιουργίας, μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, μίας ευρείας κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα απλώνεται από την παραδοσιακή Δεξιά ως τους οικολόγους και τους σοσιαλιστές.