Η απίθανη σχέση διατροφής-εγκεφάλου: Πώς θα γλιτώσετε το ισχαιμικό επεισόδιο αν είστε πάνω από 30
Είστε άνω των 30; Μια απλή διατροφική αλλαγή μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο και την καρδιά.

Σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, η πρώτη φορά που αναφέρθηκε κάποια σχέση μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου ήταν τον 18ο αιώνα. Ωστόσο, μόλις πρόσφατα οι επιστήμονες άρχισαν να τη μελετούν διεξοδικά και να εξάγουν συμπεράσματα.
Το πρώτο συμπέρασμα των ερευνών ήταν ότι το μικροβίωμα, το σύνολο των μικροοργανισμών του εντέρου, που αριθμεί τρισεκατομμύρια κύτταρα βακτηρίων, μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο. Ένα σύνθετο δίκτυο νεύρων συνδέει τον εντερικό σωλήνα με το κεντρικό νευρικό σύστημα, επιτρέποντας την αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ των δύο.
Μια νέα μελέτη του 2025, ωστόσο, καταδεικνύει μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ εγκεφάλου και εντέρου. Σε ορισμένους ενήλικες φαίνεται ότι η βελτίωση της υγείας του εντέρου, με τη βοήθεια προβιοτικών, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία του εγκεφάλου και του καρδιαγγειακού συστήματος. Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Food & Function, υποδηλώνει ότι η αύξηση της ποικιλομορφίας της εντερικής χλωρίδας (δηλαδή ο αριθμός των διαφορετικών ειδών βακτηρίων) μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος.
Καλά και κακά τρόφιμα
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Φουντάν της Σανγκάης μελέτησαν παλαιότερα δεδομένα 48.677 ανθρώπων, ηλικίας 20 ετών και άνω, και κατηγοριοποίησαν τη δίαιτά τους ανάλογα με τον αριθμό των τροφών που έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα. Τέτοια τρόφιμα είναι το αβοκάντο, το μπρόκολο, τα ρεβίθια, ο καφές, τα κράνμπερι, το γιαούρτι, το τυρί, το κεφίρ, τα ζυμωτά ζωικά προϊόντα, η σόγια, το τόφου και οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης. Προϊόντα με αρνητική επίδραση ήταν τα επεξεργασμένα κρέατα και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες.
Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: όσοι ήταν μεταξύ 20 και 29 ετών δεν παρουσίασαν θετική συσχέτιση μεταξύ της «καλής» διατροφής και της μείωσης του κινδύνου εμφράγματος. Αντίθετα, όσοι ήταν άνω των 30 είχαν ξεκάθαρα λιγότερες πιθανότητες εμφράγματος.
Η πιθανότητα ισχαιμικού επεισοδίου
Σχετικά με την εξήγηση αυτής της σχέσης, μια παλιότερη έρευνα του 2022 στο Frontiers in Immunology αναφέρει ότι η κακή υγεία του εντέρου μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφράγματος, καθώς οδηγεί σε υπέρταση, διαβήτη, αθηροσκλήρωση και άλλες μεταβολικές νόσους. Με απλά λόγια, η κακή υγεία του εντέρου συμβάλλει σε υψηλότερη πίεση, υψηλότερο σάκχαρο, αυξημένο βάρος και περισσότερη πλάκα στις αρτηρίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε ισχαιμικό επεισόδιο.