Η απάτη της καρμπονάρας: Μια ιστορία με πολλά ερωτηματικά
Πόσο ιταλική είναι στην πραγματικότητα η αγαπημένη σε όλους μας καρμπονάρα;

Η καρμπονάρα είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο διάσημα ιταλικά πιάτα στον κόσμο. Μαζί με την πίτσα και τα λαζάνια, έχει κατακτήσει διεθνώς τους ουρανίσκους και τις καρδιές των απανταχού φαν της ιταλικής κουζίνας. Αλλά… πόσο ιταλική είναι στην πραγματικότητα;
Η κλασική εκδοχή – ή μήπως όχι;
Αν ρωτήσεις έναν Ιταλό από τη Ρώμη, θα σου πει ότι η καρμπονάρα είναι ιερή. Η αυθεντική συνταγή απαιτεί αυγά, pecorino romano, guanciale (αλλαντικό από μάγουλο χοίρου) και μαύρο πιπέρι. Κρέμα γάλακτος; Απαγορεύεται δια ροπάλου! Όσοι τολμήσουν να προσθέσουν κρέμα ή σκόρδο, κινδυνεύουν με… εξορία από την ιταλική γαστρονομική κοινότητα.
Η σκοτεινή αλήθεια: Αμερικανικές ρίζες;
Η μεγάλη «απάτη» της καρμπονάρας κρύβεται στην προέλευσή της. Αν και θεωρείται ένα παραδοσιακό ρωμαϊκό πιάτο, οι πιο αξιόπιστες θεωρίες λένε ότι η σύγχρονη καρμπονάρα γεννήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάρη στους Αμερικανούς στρατιώτες που είχαν… βαλίτσες γεμάτες μπέικον και αυγά σε σκόνη!
Όταν οι συμμαχικές δυνάμεις απελευθέρωσαν την Ιταλία, η φτώχεια και η έλλειψη τροφίμων ήταν εκτεταμένες. Οι Ιταλοί μάγειρες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα διαθέσιμα υλικά των Αμερικανών στρατιωτών – κυρίως αυγά και μπέικον – για να φτιάξουν ένα νέο είδος πάστας. Και κάπως έτσι, η καρμπονάρα, αντί να έχει ρίζες βαθιά στον ιταλικό Μεσαίωνα, προέκυψε από τη συνάντηση των Ιταλών σεφ και των Αμερικανών στρατιωτών τη δεκαετία του ’40!
Γιατί τότε θεωρείται ρωμαϊκή;
Υπάρχει μια θεωρία που λέει ότι το όνομα «καρμπονάρα» προέρχεται από τους carbonai, τους παλιούς Ιταλούς ανθρακωρύχους που έφτιαχναν απλά, θρεπτικά φαγητά με υλικά που μπορούσαν να κουβαλήσουν εύκολα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό το πιάτο υπήρχε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αντίθετα, η πρώτη γραπτή αναφορά σε καρμπονάρα εμφανίζεται μόλις το 1951! Συμπτωματικά, λίγο μετά τον πόλεμο και την αμερικανική παρουσία στην Ιταλία.
Η μάχη της καρμπονάρας συνεχίζεται
Σήμερα, οι Ιταλοί σεφ υπερασπίζονται με πάθος την «αυθεντική» συνταγή, απορρίπτοντας κάθε προσθήκη ξένων στοιχείων. Όμως, η ειρωνεία είναι ότι η ίδια η καρμπονάρα πιθανότατα προέκυψε από την αμερικανική επιρροή στην Ιταλία.
Ανεξάρτητα από την προέλευσή της, ένα είναι σίγουρο: Είτε έχει ρωμαϊκές είτε αμερικανικές ρίζες, η καρμπονάρα είναι ένας θρίαμβος της απλότητας και της γεύσης – και δύσκολα θα βρεις κάποιον που να πει όχι σε ένα καλό πιάτο al dente σπαγγέτι με κρεμώδη, πλούσια σάλτσα.
Και τελικά, μήπως δεν έχει σημασία η καταγωγή, αλλά το αν την απολαμβάνουμε σωστά.