Γιατί το TikTok ίσως έχει τη μοίρα των αμερικανικών κοινωνικών δικτύων στην Κίνα
Το TikTok βρίσκεται αντιμέτωπο με απαγόρευση στις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι ίσως τελικά έχει την ίδια μοίρα που έχουν τα αμερικανικά κοινωνικά δίκτυα στην Κίνα.
Την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων πέρασε νόμο, ο οποίος προβλέπει ότι το TikTok θα απαγορευτεί στη χώρα, αν η Κινεζική ιδιοκτήτρια εταιρεία, ByteDance, δεν πουλήσει την εφαρμογή σε κάποιον επιχειρηματικό όμιλο που θα ικανοποιεί την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον.
Η απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πεκίνου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών να κάνει λόγο για καταπάτηση των κανόνων για τον ανταγωνισμό, αλλά και της εμπορικής νομοθεσίας.
Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι οι αμερικανικές εφαρμογές έχουν απαγορευτεί εδώ και χρόνια στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή, το Πεκίνο έχει μπλοκάρει τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες και πλατφόρμες των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένων των Google, YouTube, X, Instagram και Meta – επειδή αρνούνται να ακολουθήσουν την Κινεζική νομοθεσία και να παραδώσουν τα στοιχεία των χρηστών τους στην κυβέρνηση.
Το 2010, η Google αποσύρθηκε από την Κίνα – μετά από μόλις τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Όπως ανακοίνωσε τότε ο διαδικτυακός κολοσσός, η διοίκησή του δεν ήθελε πλέον να λογοκρίνει τα αποτελέσματα που εμφανίζονταν στις αναζητήσεις του Google.cn, ενώ αποκάλυψε και χακαρίσματα με εντολή της Κίνας στην εταιρεία, αλλά και σε άλλες αμερικανικές επιχειρήσεις.
Περισσότερα από δέκα χρόνια μετά από αυτή την πολύκροτη υπόθεση, η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται, αλλά από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες διαφέρουν σε αρκετά σημεία.
Ειδικοί επισημαίνουν την ειρωνεία – αν όχι την υποκρισία – του να εμφανίζεται η Κίνα δυσαρεστημένη με την αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τις πλατφόρμες.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη στάση που θα κρατήσει η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου αρκετοί Γερουσιαστές δηλώνουν ότι ακόμα σκέφτονται το θέμα. Ενώ ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει δηλώσει ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο, αν περάσει από το Κογκρέσο.
Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι και νομοθέτες εκφράζουν εδώ και καιρό τις ανησυχίες τους για τος πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του κοινωνικού δικτύου στην εθνική ασφάλεια της χώρας.
Βασικό επιχείρημα είναι ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το Tik Tok θα δίνει τα δεδομένα των χρηστών στην Κινεζική κυβέρνηση ή θα χειραγωγεί το περιεχόμενο της πλατφόρμας προς όφελος της ρητορικής του Πεκίνου. Από την πλευρά του, πάντως, το TikTok έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Η Κινεζική κυβέρνηση έχει απορρίψει ενδεχόμενη πώληση του κοινωνικού δικτύου και ο νόμος της επιτρέπει να το κάνει. Το πεκίνο θεωρεί την τεχνολογία του TikTok εξαιρετικά πολύτιμη και από το 2020 έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα ώστε να σταματήσει ενδεχόμενη πώληση από την ByteDance.