Μπαμπινιώτης στο Action24: Τι είπε για τα ελληνικά, τα greeklish και τον θάνατο
Καλεσμένος στην εκπομπή του Action24 «EQ» και την Έλενα Παπαβασιλείου, βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης (13/3) ο Γιώργος Μπαμπινιώτης και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον θάνατο, τη σχέση με τη σύζυγό του αλλά και τη ζημιά που έχουν κάνει τα greeklish στην ελληνική γλώσσα.
«Τον θάνατο δεν τον επιθυμώ και δεν τον επιδιώκω. Και δεν τον φοβάμαι γιατί συμβαίνει και κάτι άλλο με μένα. Παράλληλα με την επιστήμη μου έχω και μια βαθιά πίστη και με βοηθάει να έχω μια άλλη σχέση με τον θάνατο. Πιστεύω ότι η ζωή δεν τελειώνει εδώ και έρχεται ο θάνατος που είναι ένα χάος και η ανυπαρξία. Η ψυχή του ανθρώπου δεν χάνεται, το σώμα χάνεται. Και κάπου το συνδέω και με τη Χριστιανική πίστη και τη φιλοσοφία και προσπαθώ να δω τη διάσταση πέρα από τη ζωή και να μην τρομοκρατούμαι από τον θάνατο που είναι ένα φυσικό γεγονός και ο λόγος που υπάρχει η ζωή. Βλέπουμε να φεύγουν νέοι, να ταλαιπωρούνται.
Εγώ επειδή τα περισσότερα τα γεύτηκα, ακόμη και τη συνύπαρξη με τη σύζυγό μου, τη Ροδάνθη, που έχω αφιερώσει το βιβλίο μου. Έχουμε ζήσει μαζί 60 χρόνια, με τα παιδιά μας, με τα εγγόνια μας. Αυτή η συμπληρωματικότητα του ενός γίνεται από την ύπαρξη του άλλου. Αυτά σου δίνουν μια πληρότητα αν δεν είσαι αχόρταγος και αν δεν είσαι άνθρωπος που δεν ξέρεις να εκτιμήσεις τις αξίες και την ουσία της ζωής».
Το Διαδίκτυο και τα greeklish
«Εκείνο το Internet ωραίο είναι αλλά ήθελα και ρήμα και επίθετο. Και λέω “τι είναι το Ίντερνετ;”, Διαδίκτυο. Μου δίνει το διαδικτυακός, τη διαδικτύωση, το διαδικτυώνομαι. Μου δίνει τα παράγωγα, που τα χρειάζομαι πάρα πολύ στην ελληνική γλώσσα. Στην ελληνική δημιουργούμε σύνθετα και τα χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Η γερμανική είναι μια καλλιεργημένη γλώσσα και μια από τις δυνάμεις της είναι η δημιουργία συνθέτων. Παίρνω την ξένη λέξη, της δίνω μια δήλωση ελληνική και να έχει μια διαφάνεια. Να μην του δίνω κάτι που δεν καταλαβαίνει. Πρέπει να βρεις τον τρόπο να έχει μια ειλικρίνεια η επικοινωνία σου.
Τα greeklish οδηγούν τους χρήστες σε ένα μεγάλο κακό με τη γλώσσα. Σε αποξένωση σταδιακή από την εικόνα της λέξης. Η ορθογραφία της, η μορφή της χάνεται σιγά σιγά, υποχωρεί στον τρόπο δήλωσης με άλλον τρόπο».