Γιατί οι Έλληνες ξενοδόχοι καταθέτουν αγωγές κατά της Booking
Στο στόχαστρο η δεσπόζουσα θέση της πλατφόρμας που διαχειρίζεται το 70% της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς.
Στην κατάθεση ομαδικών αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τη Booking προχωρά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τον πρόεδρο του ΞΞΕ Αλέξανδρο Βασιλικό, να καλεί, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης σε συστράτευση τα μέλη του επιμελητηρίου.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ υπογράμμισε πως πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιτρέπει στους ξενοδόχους να ανακτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις τιμολογιακές τους στρατηγικές, αναγνωρίζοντας τις ζημίες που προκλήθηκαν από τις αθέμιτες πρακτικές των πλατφορμών. Ωστόσο, ανέφερε ότι η Booking δεν έχει συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για τις Ψηφιακές Αγορές, παρά τη σχετική υποχρέωση από τις 14 Νοεμβρίου. Η δεσπόζουσα θέση της πλατφόρμας, που διαχειρίζεται το 70% της ευρωπαϊκής ξενοδοχειακής αγοράς, καθιστά τη μη συμμόρφωσή της ιδιαίτερα προβληματική.
Σύμφωνα με τους ξενοδόχους για την Ελλάδα η προθεσμία παραγραφής των πέντε ετών άρχισε τον Ιούλιο του 2024, όταν η Booking εξαφάνισε τις ρήτρες ισοτιμίας από τους γενικούς όρους συναλλαγής, ως εκ τούτου δεν έχουν παραγραφεί. Να σημειωθεί εδώ πως σε παρόμοια κίνηση έχουν προβεί οι Γερμανοί ξενοδόχοι, με τη δίκη να εκκρεμεί.
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος επισημάνει ότι με αυτή την απόφαση ανοίγει o δρόμος για περισσότερη ελευθερία στις τιμολογιακές στρατηγικές των ξενοδόχων, επιτρέποντάς τους να διαχειρίζονται άμεσα τις τιμές και τις προσφορές τους χωρίς τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ρήτρες ισοτιμίας
Η απόφαση ορόσημο
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση C-264/23 αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς αποκαθιστά την ισορροπία στην online διάθεση κλινών, παρέχοντας αυτονομία και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.
Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), οι οποίες απαγορεύουν στα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους ιστοτόπους τους απ’ ό,τι στις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων δεν είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας αυτών των πλατφορμών.