Αθήνα: Στα «κάγκελα» έμποροι, εστιάτορες και ξενοδόχοι για την αύξηση στα δημοτικά τέλη
Επιστολές διαμαρτυρίας στον Δήμαρχο Αθηναίων για την πιθανότητα αύξησης των δημοτικών τελών. Έκκληση και από τους ξενοδόχους να μην αυξηθεί το τέλος διαμονής.
Έντονη αντίδραση από τους επιχειρηματίες της Αθήνας στην προοπτική αύξησης των δημοτικών τελών και των τελών διαμονής παρεπιδημούντων, οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Μετά τον εμπορικό σύλλογο της Αθήνας, επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε την Πέμπτη (21/11) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) στον Δήμαρχο Αθηναίων σχετικά με την αιφνιδιαστική ενδεχόμενη αύξηση των Δημοτικών Τελών για την κατάληψη δημοτικού χώρου κατά 10% στην αυριανή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως επισημαίνουν οι εστιάτορες, η απόφαση της δημοτικής αρχής έγινε χωρίς καμία διαβούλευση και μάλιστα στην συγκυρία που οι επιχειρήσεις έχουν αυξημένο λειτουργικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 42% (ενέργεια, μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, πρώτες ύλες, προϊόντα, καύσιμα κλπ).
Αντιδράσεις και από τους ξενοδόχους
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ξενοδόχοι της Αθήνας, που με επιστολή τους σε δημάρχους της Αττικής σημειώνουν πως η αύξηση του Τέλους Διαμονής Παρεπιδημούντων σε αυτή τη συγκυρία, θα επιβαρύνει περαιτέρω τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που ήδη προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη φορολογία, πλήθος εισφορών, το υψηλό κόστος ενέργειας και λειτουργίας τους κ.λπ. σε αντίθεση με τα καταλύματα «βραχυχρόνιας μίσθωσης» - τα οποία σαφώς και δεν επιβαρύνονται αναλόγως. Στην ανοικτή επιστολή η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού επισημαίνει πως τέτοιες αυξήσεις μπορεί να καταστήσουν τους προορισμούς λιγότερο ανταγωνιστικούς, αποθαρρύνοντας τους επισκέπτες και οδηγώντας σε μείωση της τουριστικής κίνησης.
Τι σημαίνει η αύξηση στα τέλη
Αν ένας ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης εστίασης με ετήσιο τζίρο 200.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή πληρώνει δημοτικά τέλη ύψους 0,5% επί των ακαθάριστων εσόδων του, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ ετησίως. Εάν το ποσοστό αυξηθεί στο 1%, η επιβάρυνση του θα διπλασιαστεί στα 2.000 ευρώ. Η αύξηση , έρχεται σε μια συγκυρία που το κόστος της ενέργειας και οι πρώτες ύλες έχουν ανεβαίνει δραματικά έως και 20%.
Σε ότι αφορά το τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων με βάση την ισχύουσα νομοθεσία δίνεται δυνατότητα επιλογής του ποσοστού από τον κάθε δήμο στο 0,5% ή 0,75%, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του κάθε δήμου ανάλογα με τις υποδομές που διαθέτει και τις τοπικές ιδιαιτερότητες.