Γιατί εξαφανίζεται το ελληνικό μέλι
Καταγγελίες για τεράστιες νοθείες στο μέλι. Πώς μπορεί ο καταναλωτής να ξεχωρίσει το γνήσιο από το νοθευμένο.
Η νόθευση του μελιού και οι «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων μελιών είναι αυτήν την στιγμή το σοβαρότερο πρόβλημα στο εμπόριο μελιού καθώς η παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη κυρίως λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Μιλώντας στο OPEN ο Νίκος Ρίτης παραγωγός λαϊκής αγοράς Καλλιδρομίου τόνισε ότι ο καταναλωτής δεν μπορεί να ξεχωρίσει ένα μέλι νοθευμένο και υποστήριξε ότι στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν νοθευμένα μέλια.
Ερωτηθείς για τις τιμές συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια ο παραγωγός απάντησε: «Ένα ανθόμελο κάνει 10 ευρώ και το θυμαρίσιο 14 και δέκα χρόνια που είμαι εγώ σε αυτήν τη λαϊκή οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Διότι εμείς εισπράττουμε τη φτώχεια του καταναλωτή».
Μόνη λύση είναι η σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να αναπτύσσουν οι καταναλωτές με τους παραγωγούς. «Το μέλι κινδυνεύει από τις ελληνοποιήσεις, έρχονται παράνομα τεράστιες ποσότητες μελιού» πρόσθεσε ο παραγωγός.