Ghosting: Τι συμβαίνει όταν κάποιος εξαφανίζεται από τη ζωή μας χωρίς να δώσει εξηγήσεις
Η σιωπηλή απομάκρυνση στις σχέσεις - Ποιες είναι οι ψυχολογικές συνέπειες.

Το ghosting είναι ένας τρόπος συμπεριφοράς όπου, συνήθως, κάποιος διακόπτει μία σχέση ρομαντική, φιλική ή ακόμα και επαγγελματική χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Απλώς εξαφανίζεται, διακόπτοντας κάθε μορφή επικοινωνίας. Ο όρος προέρχεται από τη λέξη "ghost" (φάντασμα), υποδεικνύοντας την «αόρατη» απομάκρυνση του ατόμου.
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε στάδιο μιας σχέσης, είτε είναι ακόμα στην αρχή, είτε έχει προχωρήσει σε πιο ώριμα στάδια. Αν και το ghosting είναι πιο συχνό στις ρομαντικές σχέσεις, μπορεί να συμβεί και σε φιλικές ή επαγγελματικές σχέσεις, επισημαίνει στο Flash.gr η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Μελίνα Λίντεν.
Οι ψυχολογικές συνέπειες του ghosting
«Οι άνθρωποι που βιώνουν ghosting συχνά διακατέχονται από έντονο άγχος και ανασφάλεια για τους λόγους για τους οποίους συνέβη. Μπορεί να νιώσουν απόρριψη και σύγχυση. Η έλλειψη επικοινωνίας και η αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσουν ερωτήματα που μένουν αναπάντητα, προκαλώντας ψυχική πίεση και μια αίσθηση ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τις σχέσεις τους στο μέλλον.
Η απόρριψη χωρίς εξηγήσεις μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμησή του, μπορεί να αρχίσει να αμφισβητεί την αξία του και τις ικανότητές του να διατηρήσει υγιείς σχέσεις», εξηγεί η κ. Λίντεν.
Γιατί κάποιος επιλέγει να κάνει ghosting
Αν και το ghosting είναι συχνά ανώδυνο για το άτομο που το επιλέγει, επειδή μπορεί να κρίνει ότι είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποφύγει μια δύσκολη κατάσταση ή μια επικείμενη αντιπαράθεση, ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα προβλήματα για τον ίδιο τον «φαντομά» της σχέσης.
«Όταν κάποιος επιλέγει το ghosting, συχνά δεν αναγνωρίζει τις συνέπειες της ενέργειάς του για το άλλο άτομο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα ενοχής ή μετάνοια αργότερα, όταν κατανοήσει το πόσο κακό έκανε στην ψυχολογία του άλλου».

Πώς το αντιμετωπίζουμε
Η καλύτερη προσέγγιση για το ghosting είναι η επικοινωνία, λέει η κ. Λίντεν: «Αν βρισκόμαστε στη θέση του ατόμου που έχει υποστεί ghosting, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ότι το άλλο άτομο μπορεί να έχει τους δικούς του λόγους, είτε αυτοί είναι προσωπικοί, είτε συναισθηματικοί. Εξίσου σημαντικό είναι να προσπαθήσουμε να αποδεχτούμε την κατάσταση και να επικεντρωθούμε στην προσωπική μας ευημερία».
Είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να προκαλέσει συναισθηματική αναστάτωση και να πλήξει τη ψυχική υγεία των ατόμων που το βιώνουν. Αν είμαστε το άτομο που κάνει το ghosting, η καλύτερη πρακτική είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για επικοινωνία και να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα κι αν αυτό απαιτεί δύσκολες συζητήσεις. Η ειλικρίνεια και ο σεβασμός προς τον άλλο παραμένουν οι καλύτερες στρατηγικές για την αποφυγή της συναισθηματικής κακοποίησης και την ανάπτυξη υγιών σχέσεων».