Γερμανία-εκλογές: Μπορεί πραγματικά ο Φρίντριχ Μερτς να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων;
Με εκλογική περιφέρεια την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας, την βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, απ΄όπου και κατάγεται, ο Μερτς είναι πιθανά ο επόμενος ομοσπονδιακός Καγκελάριος εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις.
Εξι ημέρες πριν από την κρισιμότερη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων ετών στη Γερμανία το ερώτημα στους κόλπους των πολιτικών κέντρων από τις Βρυξέλλες έως την Ουάσινγκτον παραμένει πιεστικό: μπορεί ο –σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις-επόμενος καγκελάριος να διαχειριστεί το βάρος των άλυτων προβλημάτων που του κληροδοτεί ο ΄Ολαφ Σολτς και συγχρόνως να αναλάβει ηγετικό ρόλο σε μια περίοδο τόσο κομβική για την ΕΕ έναντι των απειλών του Τραμπ;
Στον απόηχο μιας «βαριάς» προεκλογικής εκστρατείας και υπό την απειλή του ακροδεξιού AfD που αναμένεται να αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση, περίπου 60 εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι προσέρχονται την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στις 630 έδρες της Bundestag.
Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς (SPD) δεν είχε άλλη εναλλακτική από τις πρόωρες εκλογές όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο ηγέτης των Φιλελευθέρων (FDP) και υπουργός των Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ διαφώνησε μαζί του για θέματα του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα την αποχώρηση του κόμματός του από τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων
Προς νέο ρεκόρ για το AfD;
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να κόψουν πρώτοι το νήμα την Κυριακή. Η συντηρητική συμμαχία CDU-CSU με επικεφαλής τον Φρίντριχ Μερτς λαμβάνει το 30% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων, καταγράφοντας μικρή πτώση από τις μετρήσεις του Ιανουαρίου. Το AfD καταγράφει εντυπωσιακή δυναμική και αυξάνει ταχύτατα τα ποσοστά του με τους αναλυτές να μην αποκλείουν πως θα ξεπεράσει και το 20%, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 12,6% που είχε το 2017.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απερχόμενου Καγκελαρίου Σολτς συγκεντρώνει με δυσκολία 16% την ώρα που οι Πράσινοι έρχονται στην τέταρτη θέση με 13%, κοντά στο ιστορικό ρεκόρ που είχαν καταγράψει το 2021. Ακολουθεί η άκρα Αριστερά (Die Linke) με μικρή άνοδο από προηγούμενες μετρήσεις κοντά στο 7% και η εθνικιστική Αριστερά της Συμμαχίας της Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW)-που είχε αποχωρήσει από το Die Linke για να κάνει δικό της κόμμα-με ποσοστό κάτω από το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθει ένα κόμμα στη Βουλή. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) δεν φαίνεται να κεφαλαιοποίησαν κέρδος από την έξοδό τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό αφού καταγράφονται, επίσης, στο κοινοβουλευτικό όριο του 5%.
Εντυπωσιακό είναι το εύρημα της έρευνας που διενήργησε την περασμένη Παρασκευή το Ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο το 38% των ψηφοφόρων-1 στους 3- που θα ψηφίσουν σίγουρα την ερχόμενη Κυριακή δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.
Μερτς: Ο αντι-Μέρκελ
Με δηκτικό ύφος, η εφημερίδα Le Monde έγραφε πριν από λίγο καιρό για τον Φρίντριχ Μερτς: «Θα μπορούσαμε να τον αποκαλέσουμε ΄αντι-Μέρκελ΄ αφού η πολιτική του διαδρομή καθορίστηκε από εκείνη της πρώην Καγκελαρίου. Εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ο Μερτς εποφθαλμιούσε το ανώτατο αξίωμα από το οποίο τον έθετε στο περιθώριο η αιώνια αντίζηλός του. Ο 69χρονος Χριστιανοδημοκράτης, όμως, έμαθε να είναι υπομονετικός.
Με εκλογική περιφέρεια την πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Γερμανίας, την βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, απ΄όπου και κατάγεται, ο Μερτς είναι πιθανά ο επόμενος ομοσπονδιακός Καγκελάριος εάν πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Παρ΄όλ΄ αυτά, τον ακολουθεί μια εικόνα σκληρότητας και υπεροψίας από την οποία δυσκολεύεται να απαλλαγεί».
Τα διαφορετικά σενάρια συμμαχιών τα οποία ο Μερτς θα μπορούσε να συγκροτήσει προκειμένου να κυβερνήσει φαίνεται πως απασχολούν περισσότερο τους αναλυτές από το ίδιο το πρόγραμμα του κόμματός του. Με την διαρκώς συρρικνούμενη οικονομία της άλλοτε κραταιάς Γερμανίας και τις εκρηκτικές λογομαχίες στην Bundestag και τα ΜΜΕ για το μεταναστευτικό, το χάσμα μεταξύ των Γερμανών ψηφοφόρων σήμερα είναι τεράστιο, σημειώνει ο Monde.
Μπορεί ο Μερτς να σώσει τη Γερμανία και την Ευρώπη;
Ο Economist, από την άλλη, αναρωτιέται εάν ο Μερτς μπορεί να σώσει τη Γερμανία και, κατ΄ επέκταση, και την Ευρώπη. Στο τεύχος της προηγούμενης εβδομάδας, το βρετανικό περιοδικό του πήρε συνέντευξη και του αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Μπορεί ο Φρίντριχ Μερτς να σώσει τη Γερμανία;».
Η αρχισυντάκτρια του περιοδικού σημειώνει: «΄Ηταν ευχάριστα ειλικρινής ως προς το εύρος των προκλήσεων με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η Γερμανία παραδεχόμενος πως το επιχειρηματικό μοντέλο της Γερμανίας τέλειωσε. Δυστυχώς, τον βρήκαμε λιγότερο εντυπωσιακό ως προς τις λύσεις που προτείνει. Από την αύξηση των αμυντικών δαπανών που αναπόφευκτα θα χρειαστεί η Γερμανία έως την επανεκκίνηση του επιχειρηματικού μοντέλου της χώρας, ξαφνιαστήκαμε από τις φτωχές προτάσεις του. Εάν αποτύχει να προετοιμάσει το εκλογικό σώμα για τολμηρότερες αλλαγές, δεν θα έχει την εξουσιοδότηση να κάνει αυτά που χρειάζεται η Γερμανία τόσο απελπισμένα». Ο Μερτς καλείται να λύσει το γερμανικό Γόρδιο δεσμό…
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου