Γεραπετρίτης στο Action 24: «Η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη»
«Αν δεν λυθεί το μείζον θέμα με τις θαλάσσιες ζώνες θα υπάρχουν πάντα προβλήματα με την Τουρκία» είπε ο υπουργός Εξωτερικών και έκανε δραματικές εκτιμήσεις για την συνέπειες από την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή.
Για «ζοφερή πραγματικότητα» μίλησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σχολιάζοντας τις δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μία θέση αρχής υπέρ του Διεθνούς Δικαίου αναγνωρίζοντας όμως και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και την ασφάλειά του.
«Τηρούμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, αλλά η Ελλάδα δεν θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε πολεμική διένεξη» ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο Action 24 εκτιμώντας πως από την κλιμάκωση της σύγκρουσης θα υπάρξουν ολέθριες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή με αύξηση των μεταναστευτικών ροών λόγω της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Τόνισε επίσης πως εάν απαιτηθεί υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων από τον Λίβανο ακόμα και εάν υπάρξει αποκλεισμός του εναερίου χώρου.
Ο κ. Γεραπετρίτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το μέτωπο του μεταναστευτικού, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση στη φύλαξη των συνόρων της. Επισήμανε επίσης πως στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τουρκία έχει γίνει τεράστια βήματα τους τελευταίους 15 μήνες σε ότι αφορά στις συλλήψεις διακινητών.
«Στα ελληνοτουρκικά είμαστε μπροστά σε μία διχάλα»
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε την αύξηση της έντασης στη μαξιμαλιστική ρητορική της Τουρκίας με κλιμακούμενες φραστικές επιθέσεις και κυρίως με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
«Ο τρόπος για να τα διαχειριστείς αυτά δεν είναι ο αφορισμός, ούτε να πας σε πολεμική σύρραξη, η απάντηση είναι στο ότι πρέπει να καθίσεις και να συζητήσεις» είπε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Αν δεν λυθεί το μείζον ζήτημα που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα υπάρχουν πάντα προβλήματα με την Τουρκία, οι συνθήκες είναι ώριμες» εκτίμησε ο κ. Γεραπετρίτης εξηγώντας πως η συζήτηση που γίνεται είναι απολύτως δομημένη και επεξεργασμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια διχάλα: Ή θα επιλέξουμε να παραμείνουμε σε αυτό το καθεστώς, δηλαδή να μπορέσουμε να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή θέση που θα αποφεύγει τους κλυδωνισμούς και τις αναταράξεις ή θα κάνουμε ένα βήμα μπροστά και θα πιάσουμε τη συζήτηση η οποία αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών» σημείωσε χαρακτηριστικά.