Γάζα: Η πόλη με τις σήραγγες της Χαμάς: Μια κρυφή πρώτη γραμμή για το Ισραήλ
Αυτό που περιμένει τα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα στη Γάζα , λένε πηγές ασφαλείας, είναι ένα δίκτυο με σήραγγες της Χαμάς μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους έως και 80 μέτρων, που περιγράφεται από έναν απελευθερωμένο όμηρο ως «ιστός αράχνης».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν σημείωσε ότι η μάχη του Ιράκ που διήρκεσε εννέα μήνες για την ανακατάληψη της πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να αποδειχθεί ευκολότερη από ό,τι περιμένει τους Ισραηλινούς - πιθανότατα «πολλοί IED (αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί). πολλές παγίδες με εκρήξεις, και απλώς μια δραστηριότητα άλεσης».
Αλλά η εκτίμηση των εκατοντάδων χιλιομέτρων γίνεται ευρέως αποδεκτή από τους αναλυτές ασφαλείας, παρόλο που η αποκλεισμένη παράκτια λωρίδα έχει μήκος μόλις 40 χιλιόμετρα (25 μίλια).
Η Χαμάς πιστεύει ότι με τη συντριπτική εναέρια και θωρακισμένη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ, οι σήραγγες είναι ένας τρόπος να περικοπούν ορισμένα από αυτά τα πλεονεκτήματα αναγκάζοντας τους στρατιώτες του Ισραήλ να κινούνται υπόγεια σε στενούς χώρους που γνωρίζουν καλά οι μαχητές της Χαμάς.
«Παρόλο που έχουμε επιτεθεί μαζικά για μέρες και μέρες, η ηγεσία (Hamas) είναι σχεδόν ανέπαφη, όπως και η ικανότητα διοίκησης και ελέγχου, ακόμη και η ικανότητα να προσπαθεί κανείς να εξαπολύσει αντεπιθέσεις», δήλωσε ο Amir Avivi, πρώην ταξίαρχος. του οποίου οι ανώτερες θέσεις στον ισραηλινό στρατό περιελάμβαναν αναπληρωτή διοικητή της μεραρχίας της Γάζας, επιφορτισμένο με την επίθεση σε σήραγγες.
"Η αλυσίδα εφοδιασμού είναι ακόμα ανέπαφη αυτές τις μέρες. Το δίκτυο που εμπλέκεται στη διευκόλυνση του συντονισμού είναι μερικοί Αιγύπτιοι στρατιωτικοί. Δεν είναι σαφές εάν ο αιγυπτιακός στρατός γνωρίζει κάτι τέτοιο", είπε.
Το δίκτυο των σηράγγων είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Χαμάς είναι ισχυρότερη στη Γάζα από ό,τι στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου οι ισραηλινοί οικισμοί, οι στρατιωτικές βάσεις και οι συσκευές παρακολούθησης καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο σε οτιδήποτε από την Ιορδανία.
Σήραγγες της Γάζας: Η τρομοκρατική υποδομή που αποκάλυψε Ισραηλινός γεωλόγος
Ο Joel Roskin, γεωμορφολόγος και γεωλόγος στο τμήμα γεωγραφίας και περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Bar-Ilan, παρακολούθησε τις αλλαγές στις σήραγγες της Γάζας όλα αυτά τα χρόνια, ανέλυσε τις συνθήκες που επέτρεψαν το σχηματισμό και την επέκτασή τους και αποκάλυψε ποιες γεωλογικές συνθήκες και συνθήκες ασφαλείας επέτρεψαν την ταχεία ανάπτυξή τους .
Πριν από τρία χρόνια, ο Roskin δημοσίευσε ένα κεφάλαιο βιβλίου βασισμένο στη μελέτη του «Υπόγειος πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας και η στρατιωτική πολυπλοκότητα της καταπολέμησής του». Ένα επίκαιρο άρθρο για το ίδιο θέμα και με το ίδιο όνομα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα τελικά στάδια αποδοχής από το ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Conflict and Terrorism.
Το άρθρο, βασισμένο στην εμπειρία του ως επικεφαλής του τμήματος έρευνας εδάφους στη Νότια Διοίκηση τη δεκαετία του 2000 και σε πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, περιγράφει τα δεδομένα πεδίου και τις γεωπολιτικές συνθήκες που κυριολεκτικά παρείχαν το πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των σηράγγων.
Τα σαφή αρχεία των επιχειρήσεων διάνοιξης σήραγγας χρονολογούνται πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια – τα ασσυριακά γλυπτά δείχνουν μονάδες μηχανικής που ανήκουν στον Σαργκόν του Ακκάτ (ο οποίος βασίλεψε μεταξύ 2.334 και 2.279 π.Χ.) να υπονομεύουν τα τείχη των εχθρικών πόλεων. Αμερικανικά στρατεύματα που επιτέθηκαν σε θέσεις της Αλ Κάιντα και καταδίωξαν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2002 ανακάλυψαν ένα τεράστιο σύμπλεγμα σήραγγας που συνδέει τους φυσικούς σχηματισμούς των σπηλαίων Tora Bora στο Αφγανιστάν.
Οι σήραγγες στη Γάζα είχαν αρχικά κάποια βασικά κοινά χαρακτηριστικά με άλλες τοποθεσίες ανασκαφών στο Ισραήλ και αλλού στον κόσμο, όπως ταφικές σπηλιές, ορυχεία και συστήματα κρυψώνας. «Όμως κάθε σύστημα σήραγγας είναι διαφορετικό και σχετίζεται μοναδικά με τις γεωλογικές, γεωγραφικές και γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν», εξήγησε.
«Αυτό που είναι ενδιαφέρον για τη Χαμάς είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των σηράγγων, όχι μόνο σε μέγεθος αλλά και ως προς τον σκοπό, συμπλήρωσε την ανάπτυξη της επιχειρησιακής ιδέας του οργανισμού», είπε ο Ρόσκιν. «Ξεκίνησε με το λαθρεμπόριο αγαθών, προχώρησε στο λαθρεμπόριο όπλων και αργότερα εξελίχθηκε σε τούνελ επίθεσης».
Διαφήμιση
"Σε αυτά τα στάδια, η αντίληψη της οργάνωσης ήταν τακτική. Αργότερα, διευκόλυνε απαγωγές όπως αυτή της απαγωγής του στρατιώτη Gilad Shalit το 2006 και μεταμόρφωσαν το υπόγειο σε τούνελ επίθεσης και κρυψώνας", είπε.
"Η επόμενη φάση ήταν οι στρατηγικές επιθετικές σήραγγες που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Protective Edge πριν από εννέα χρόνια. Αυτές οι νέες σήραγγες αντιστοιχούσαν στην αυξανόμενη επιχειρησιακή όρεξη της Χαμάς, της οποίας οι ηγέτες έβλεπαν ότι ήταν πάντα επιτυχείς - και ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις είχαν μόνο ένα πενιχρή απάντηση σε αυτό».
Η αρχική χρήση για λαθρεμπόριο και για επανένωση οικογενειών
Η αρχική φάση ξεκίνησε το 1982 μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και την αιγυπτιακή επιμονή να τεμαχίσουν τα σύνορα την πόλη της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου. Οι κάτοικοι έσκαψαν σήραγγες που χρησιμοποιούνταν για λαθρεμπόριο αγαθών και κυρίως για την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν μεταξύ των δύο τμημάτων της Ράφα.
Οι σήραγγες εκείνη την εποχή δεν χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατία. τα έσκαψαν κυρίως ντόπιοι ανθρακωρύχοι με εμπειρία στο σκάψιμο πηγαδιών. Το 1994, άρχισε μια ανοδική τάση στον αριθμό των σηράγγων λαθρεμπορίου για αγαθά και πυρομαχικά μεταξύ της Ράφα στην Αίγυπτο και της Ράφα στη Γάζα, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής ως μέρος των Ειρηνευτικών Συμφωνιών του Όσλο.
Το 2000, άρχισε μια εντατικοποίηση της χρήσης του υπόγειου μετά τη δεύτερη Ιντιφάντα (παλαιστινιακή εξέγερση) και εν όψει των προετοιμασιών του IDF για μια ανεκπλήρωτη εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας ως μέρος της Επιχείρησης Αμυντικής Ασπίδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το παράνομο λαθρεμπόριο όπλων και η εξόρυξη σηράγγων στη Ράφα αυξήθηκαν.
Αργότερα, η συνειδητοποίηση ότι το Ισραήλ δεν είχε αποτελεσματική απάντηση διαπέρασε τη Γάζα και η Χαμάς και άλλοι παίκτες αύξησαν και ανέπτυξαν υπόγεια δραστηριότητα, η οποία περιελάμβανε εκρήξεις κάτω από θέσεις των Ισραηλινών Στρατών μέσω τούνελ επίθεσης. Μετά την πλήρη μονομερή στρατιωτική και πολιτική απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 που στόχευε στο να επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να οικοδομήσουν ανεξάρτητα ένα νέο μέλλον, η επένδυση στην απάντηση του IDF στην πρόκληση της σήραγγας μειώθηκε σημαντικά λόγω της εσφαλμένης ισραηλινής εκτίμησης για ένα επερχόμενο ειρηνικό μέλλον για το άνθρωποι της Γάζας, έγραψε ο Roskin.
«Από την άλλη πλευρά, οι σήραγγες λαθρεμπορίου μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας επεκτάθηκαν σε ποσότητα σε εκατοντάδες, αυξήθηκαν σε μέγεθος, μήκος και ποιότητα – και μεγαλύτερη χωρική κατανομή [καθώς και] φρεάτια εισόδου και εξόδου είχαν ήδη εγκατασταθεί σε καθορισμένα και ορατά υπόστεγα. και νόμιμα και παράνομα εμπορεύματα περνούσαν ελεύθερα».
Οι Αιγύπτιοι δεν έλαβαν μέτρα για να σταματήσουν αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση και τον οπλισμό της Γάζας εναντίον του Ισραήλ. Το σκυρόδεμα που παρείχε το Ισραήλ για κατασκευή χρησιμοποιήθηκε για την ενίσχυση των τοίχων της σήραγγας και όχι μόνο ξύλινες σανίδες όπως στο παρελθόν. Έτσι, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας και η Χαμάς εξοπλίστηκαν και προχώρησαν στην ανεξάρτητη κατασκευή όπλων από λαθραία υλικά και στην εξόρυξη των επιθετικών σηράγγων που τώρα κατευθύνονταν προς το Ισραήλ.
Το ολιστικό αντάρτικο στη Λωρίδα της Γάζας
Με τη βίαιη κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς το 2007 από την Παλαιστινιακή Αρχή – και ελλείψει σημαντικής παρέμβασης από το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και μετά την επιτυχή απαγωγή του Σαλίτ – το πεδίο του υπόγειου πολέμου στη Γάζα επεκτάθηκε και εξελίχθηκε σε ένα ολιστικό κοινό αντάρτικο -Έννοια τρομοκρατικού πολέμου, τα αποτελέσματα της οποίας βλέπουμε τώρα: σήραγγα πρόσβασης είχαν σκαφτεί σε θέσεις έμμεσων βαλλιστικών πυραύλων και όλμων έως το 2007 και σε λαθραία εμπορεύματα, κέντρα επιμελητείας και αρχηγεία διοίκησης και ελέγχου.
Από το 2009, ως μέρος της ολιστικής της προσέγγισης, η Χαμάς μεταπήδησε στη στρατηγική χρήση του υπόγειου και έσκαψε περίπου 35 επιθετικές σήραγγες κάτω από τη γραμμή ανακωχής του 1949 (σύνορα) με το Ισραήλ, μερικές από τις οποίες διεισδύουν εκατοντάδες μέτρα στο εβραϊκό κράτος. Αυτές οι σήραγγες δεν ήταν πλέον απλώς μεγάλες διαδρομές διέλευσης από σημείο σε σημείο, αλλά μάλλον περίπλοκα, πολυώροφα υπόγεια σπήλαια και σήραγγες με δωμάτια, αίθουσες και αποθήκες. Πολλά φρεάτια εισόδου για την υπόγεια «πόλη» –κυρίως σε κτίρια κατοικιών– ήταν οριζόντια, κάθετα ή κεκλιμένα. Στη Γάζα, αναπτύχθηκε μια «κουλτούρα σήραγγας» που περιλάμβανε εκπαιδευτικές επισκέψεις μαθητών προσχολικής ηλικίας, φωτογραφίες γάμου και ξεναγήσεις στο υπόγειο σύστημα σήραγγας.
Μπορεί να υποτεθεί ότι ένα εκτεταμένο πολυώροφο δίκτυο σηράγγων δεκάδων και πιθανώς αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων απλώνεται κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας. Ο Roskin σημείωσε ότι είναι δύσκολο να χαρτογραφηθεί το δίκτυο της σήραγγας με ακρίβεια από την επιφάνεια ή από το διάστημα και ότι οι εξαιρετικά διαβαθμισμένες πληροφορίες είναι απαραίτητες για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση και την απεικόνιση εικόνων.
Στην πραγματικότητα, το ακριβό και εξελιγμένο υπόγειο φράγμα που έστησε το Ισραήλ στην πλευρά του της γραμμής ανακωχής του 1949 πριν από αρκετά χρόνια εμπόδισε σημαντικά τους Παλαιστίνιους τρομοκράτες να διεισδύσουν στο Ισραήλ μέσω του υπόγειου - αλλά δεν εμπόδισε τη χρήση και την επέκταση των σηράγγων στο Λωρίδα. Έτσι, στις 7 Οκτωβρίου, το φράγμα που προοριζόταν να κρατήσει έξω τους τρομοκράτες της Χαμάς τους επέτρεψε στην πραγματικότητα να φτάσουν στη συνοριακή ζώνη μέσω των υπόγειων σηράγγων χωρίς να αποκαλυφθεί από τις κάμερες παρακολούθησης των IDF.
Και καταλήγει: «Αυτές οι συνθήκες είναι πράγματι μια πρόκληση για την πλήρη επιθετική θεραπεία των IDF.
Πηγή: Reuters -Jerusalem Post