Φυσικό αέριο: Ρεκόρ 14 μηνών «χτύπησε» η τιμή χονδρεμπορικής - Οι ζημιές της Gazprom από τη διακοπή
Ποιες χώρες πλήττονται περισσότερο και τι σημαίνει για την Ευρώπη το στοπ στη διαμετακόμιση ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών εκτοξεύτηκε η τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου μετά τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα TheGuardian, την Πέμπτη (2/1), οι τιμές αναφοράς έφτασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2023, μία ημέρα μετά τη λήξη της πενταετούς συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι ροές ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.
Οι αγορές είχαν προβλέψει αυτή την εξέλιξη, ωστόσο παρακολουθούν στενά εάν αυτό θα οδηγήσει σε ταχύτερη πτώση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη από το 2021, τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό ενώ ο εν εξελίξει πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εκτοξεύει τις τιμές φυσικού αερίου και των λογαριασμών ενέργειας.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, «αν και οι τιμές παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2022, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη έκλεισαν το 2024 στα χαμηλότερα επίπεδα τριετίας, με την πρόσφατη αύξηση των τιμών να εντείνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις».
Σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του φυσικού αερίου για παράδοση τον Φεβρουάριο στην Ολλανδία αυξήθηκε έως και 4,3% την Πέμπτη, αλλά στη συνέχεια παρουσίασε άνοδο 1,9%, φτάνοντας στα 49,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Τα επίπεδα εφοδιασμού σε όλη την Ευρώπη μειώνονται ήδη με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021.Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πυροδότησε τη μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ανεβάζοντας την τιμή του φυσικού αερίου χονδρικής και οδήγησε σε αύξηση των λογαριασμών ενέργειας.
Ποιες χώρες επηρεάζονται περισσότερο
Το τέλος της προμήθειας φυσικού αερίου οδήγησε αμέσως σε διακοπές ρεύματος για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μια αποσχισμένη περιοχή της Μολδαβίας, την Υπερδνειστερία.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank δήλωσαν: «Αξίζει να έχουμε κατά νου ότι οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδά τους που βρίσκονταν καθ′ όλη τη διάρκεια του 2022. Όμως η ευρωπαϊκή αποθήκευση φυσικού αερίου έκλεισε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο της τριετίας και την πρόσφατη αύξηση των τιμών πρόκειται να εντείνει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις».
Η Ουκρανία θα χάσει έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από τα τέλη διαμετακόμισης, σύμφωνα με το Reuters, ενώ η Gazprom αναμένεται να χάσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις φυσικού αερίου.