Formula 1 2025 Ιαπωνία: Οι στρατηγική των ομάδων-ποιοι ξεχώρισαν
Ποιο ρόλο έπαιξαν τα ελαστικά; Οι γόμες που χρησιμοποιήθηκαν ποιοι οδηγοί ξεχώρισαν. Ήταν τελικά ένας βαρετός αγώνας;

Έπειτα από την τέταρτη συνεχόμενη pole position στη Σουζούκα, ο Max Verstappen ολοκλήρωσε την εμφάνισή του με την τέταρτη συνεχόμενη νίκη του στο Ιαπωνικό Grand Prix.
Το φαινόμενο Verstappen...
Ένα θριαμβευτικό Σαββατοκύριακο για τον τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος ήταν απόλυτα κυρίαρχος το Σάββατο και ξανά την Κυριακή σε αυτή την πίστα όπως και τις προηγούμενες τρεις χρονιές, τέσσερις συνολικά για την τωρινή γενιά μονοθεσίων. Η σημερινή ήταν η 64η νίκη στην καριέρα του Ολλανδού, η όγδοη για τη Red Bull στην Ιαπωνία και η 123η συνολικά για την ομάδα υπό την ηγεσία του Christian Horner.

...και οι άλλοι
Η McLaren μπόρεσε να πανηγυρίσει ένα διπλό βάθρο με τον Lando Norris δεύτερο και τον Oscar Piastri, τρίτο. Πλέον η βρετανική ομάδα σε αυτόν τον αγώνα, αριθμεί 29 παρουσίες στο βάθρο. Ο Andrea Kimi Antonelli σημείωσε δύο νέα ρεκόρ τερματίζοντας στην έκτη θέση. Κατέρριψε το ρεκόρ του Max Verstappen για τον νεότερο οδηγό που έχει βρεθεί επικεφαλής σε Grand Prix και για τον νεότερο οδηγό που σημείωσε ταχύτερο γύρο αγώνα.
Τα ελαστικά και η απόδοσή τους
Οι 15 οδηγοί, όλοι τους από τις οκτώ πρώτες σειρές, παρατάχθηκαν στην εκκίνηση έχοντας επιλέξει τη μέση γόμα (C2) για το πρώτο μέρος. Η μόνη εξαίρεση ήταν ο Hamilton που επέλεξε τη σκληρή (C1). Στις δύο τελευταίες σειρές, οι επιλογές μοιράστηκαν μεταξύ σκληρής (C1) και μαλακής (C3): ο Ocon και ο Bortoleto επέλεξαν την C1, οι Stroll και Doohan τη C3. Σχεδόν όλο το grid έκανε μόνο ένα pit stop, την πιο γρήγορη στρατηγική επιλογή σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της Παρασκευής.

Η σκληρή γόμα ήταν η επιλογή των περισσοτέρων για το δεύτερο μέρος. Οι Sainz και Lawson έτρεξαν τον αγώνα χωρίς να χρησιμοποιήσουν τα πιο σκληρά ελαστικά, επιλέγοντας μια στρατηγική μέσης, μαλακής γόμας. Ο Stroll ήταν ο μόνος οδηγός που χρησιμοποίησε και τις τρεις γόμες. Τη μεγαλύτερη απόσταση από όλους διένυσε ο Doohan, ο οποίος έτρεξε ένα σετ σκληρής γόμας για 38 γύρους, ενώ οι Sainz και Lawson έφτασαν μέχρι τον 33ο γύρο με τη μέση γόμα πριν μπουν στα πιτ.
Ο αγώνας ήταν βαρετός;
Όταν οι έξι πρώτοι στην εκκίνηση φτάνουν στην καρό σημαία με την ίδια ακριβώς σειρά, είναι εύκολο να χαρακτηρίσεις τον αγώνα βαρετό. Αν και δεν φάνηκε, υπήρξε έντονος συναγωνισμός. Αρκεί να κοιτάξεις τους τρεις πρώτους, που είχαν διαφορά μόλις 44 χιλιοστά του δευτερολέπτου στις κατατακτήριες δοκιμές και στη συνέχεια τερμάτισαν εντός δύο δευτερολέπτων ο ένας από τον άλλον, στον αγώνα.

Μετά από ένα αρκετά προσεκτικό αρχικό μέρος, ειδικά στο πρώτο κομμάτι της πίστας, το πιο απαιτητικό από την πλευρά των ελαστικών, στο δεύτερο μέρος, όλοι οι οδηγοί πίεσαν μέχρι το τέλος. Αρκεί να δεις ότι 14 από τους 20 οδηγούς σημείωσαν τον ταχύτερο γύρο τους, στους τελευταίους πέντε γύρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χρόνος του Antonelli, 1: 30"965, ήταν 2,741 δευτερόλεπτα ταχύτερος από τον περσινό ταχύτερο γύρο τοιυ αγώνα, που σημείωσε ο Verstappen, γεγονός που δείχνει πόσο έχει βελτιωθεί η απόδοση σε σύγκριση με το 2024.
Σε μια πίστα όπου η θερμική καταπόνηση παραδοσιακά παίζει σημαντικό ρόλο, σήμερα δεν είδαμε ουσιαστικά καμία πτώση στην απόδοση των χρόνων γύρου με τις δυο πιο σκληρές γόμες, ακόμη και σε μεγάλα μέρη αγώνα. Αυτό οφειλόταν στις χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος και πίστας, στην πραγματικότητα οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί στη Σουζούκα από το 2011.

Η άλλη παράμετρος που έπαιξε ρόλο ήταν οι βελτιώσεις που έγιναν στη γκάμα ελαστικών του 2025, με στόχο ειδικά τη μείωση αυτού του τύπου φθοράς. Ένας άλλος τεχνικός μας στόχος ήταν να περιορίσουμε την μετατόπιση της γόμας λόγω τοπικής υπερθέρμανσης και σήμερα, ακόμη και με αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες, δεν είδαμε σχεδόν κανένα σημάδι αυτού του προβλήματος σε όλο το grid.
Μαγικό Σαββατοκύριακο για τον Verstappen, ο Hadjar σκοράρει τους πρώτους πόντους του, o Leclerc δεν φτάνει για να σώσει μια απογοητευτική Ferrari, ο Hamilton προσπαθεί, ο Antonelli δείχνει τι αξίζει.

Max Verstappen: 10
Έτρεξε σαν θεός στην πίστα των θεών. Πέτυχε μια μυθική pole position, έφερε στην ομάδα μια ιστορική νίκη (δεν θα μπορούσε να πει καλύτερο αντίο στη Honda, στην πίστα της Honda). Κανείς δεν είχε καταφέρει να κερδίσει τέσσερις φορές σερί στη Suzuka και το έκανε. Αυτό σημαίνει κάτι.
Lando Norris: 8
« Δεν είναι κακό να τερματίσεις 2ος σε ένα λιγότερο από τέλειο Σαββατοκύριακο» δήλωσε ο Norris. Σωστό στη θεωρία, αν και έχει την αίσθηση της χαμένης ευκαιρίας. Αναμφίβολα κάτι του λείπει: O Verstappen τον κερδίζει παρά το γεγονός ότι έχει ένα κατώτερο μονοθέσιο και παραλίγο να χάσει από τον Piastri. Ο Norris πρέπει να καταλάβει γιατί, πρέπει φέτος να κερδίσει τον τίτλο. Ωστόσο, όπως είπε, τερματίζει δεύτερος και σώζει τη βαθμολογία: Η πρώτη θέση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σώθηκε προσωρινά.

Isaac Hadjar: 8
Πολύς λόγος έγινε για τους Tsunoda και Lawson, αλλά στο τέλος άλλος ήταν ο πρωταγωνιστής. Ο Isaac Hadjar έκανε ένα πολύ πιο ήπιο και γραμμικό αγώνα ακόμα και σε στρατηγικό επίπεδο, πέτυχε μάλιστα τους πρώτους βαθμούς της καριέρας του μετά από ένα τέλειο Σαββατοκύριακο. Τα δάκρυα της Αυστραλίας είναι ήδη μια ανάμνηση .