Formula 1 2025: Από τον Κρόιφ στον Φερστάπεν
Από τον Κρόιφ στον Φερστάπεν, από τον Άγιαξ του 1974 στη Red Bull του 2024: Όταν ο αντίπαλος είναι ο εαυτός σου
Ένας φίλος που γνωρίζει από ποδόσφαιρο, μου είπε πως η Red Bull του 2024 έχει πάρα πολλές ομοιότητες με τον Άγιαξ πριν από 50 χρόνια. Μου κίνησε την περιέργεια, το έψαξα και ναι ο Άγιαξ πριν από πέντε δεκαετίες και αυτή η Red Bull έχουν κοινά μια σειρά από απίστευτες επιτυχίες, αλλά και ένα κακό κλίμα: Στην ποδοσφαιρική ομάδα ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν το κομμάτι που ξεκίνησε το ντόμινο και στο παράλληλο σύμπαν της ομάδας του Ολλανδού ήταν ο Άντριαν Νιούι όχι ο Μαξ Φερστάπεν.
Υπάρχει μια εικόνα που μοιάζει λίγο με παράδοση. Το μέρος είναι η Βαρκελώνη, μία πόλη που είναι ξεχωριστή για τους Κρόιφ και Φερστάπεν. Η εικόνα παρουσιάζει ένα πολύ νεαρό Μαξ Φερστάπεν, φορώντας ακόμη τη στολή της Toro Rosso, να συνομιλεί με τον Γιόχαν Κρόιφ, αστέρι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και είδωλο των Ολλανδών αθλητών. Βρισκόμαστε στην αυγή της σεζόν της F1 του 2016 και ο Γιόχαν έκανε την κίνηση να πάει να συναντήσει τον Μαξ. Ήξερε ότι είχε λίγο διαθέσιμο χρόνο και ο Max δεν το ξέχασε αυτό.
Βαρκελώνη, ένα συμβολικό μέρος
Η ζωή θα άλλαζε σύντομα και για τους δύο. Πράγματι, η ζωή του Γιόχαν τελείωνε: Το σφύριγμα της… λήξης έγινε στις 24 Μαρτίου 2016, λίγες εβδομάδες μετά από εκείνο τον αγώνα, που ανέδειξε τον Φερστάπεν.
Ο Γιόχαν, τη στιγμή που γνώρισε τον Μαξ, ήταν ήδη άρρωστος και ο Μαξ είπε αργότερα ότι εκτίμησε τη χειρονομία: Ο Γιόχαν είχε ακόμα λίγο χρόνο για να ζήσει, αλλά ένα μικρό μέρος αυτού του πολύτιμου χρόνου διάλεξε να το αφιερώσει σε αυτόν, που έγινε ο μεγαλύτερος Ολλανδός αθλητής όλων των εποχών. Λίγο αργότερα, ωστόσο, η ζωή του Μαχ Φερστάπεν θα άλλαζε επίσης: Τέσσερις αγώνες με την Toro Rosso, μετά η άνοδος στη Red Bull και νίκη με την πρώτη προσπάθεια. Ακριβώς στην πίστα της Βαρκελώνης, ακριβώς στο ντεμπούτο του: Ο Φερστάπεν δεν πίστεψε ποτέ ότι ήταν σύμπτωση.
Στη Βαρκελώνη, ξεκίνησε ο θρύλος του Μαξ Φερστάπεν, εκεί όπου κορυφώθηκε αυτός του Γιόχαν Κρόιφ, έστω και ως προπονητής. Μόνο που ήταν η ίδια η Μπαρτσελόνα , ο λόγος για το τέλος μιας από τις πιο απίστευτες ομάδες στον κόσμο του ποδοσφαίρου: Του Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ στις αρχές της δεκαετίας του '70.
Ο Άγιαξ του 1974 μοιάζει λίγο με τη Red Bull του 2024, 50 χρόνια μετά . Δηλαδή μια φαινομενικά αήττητη ομάδα, που άθελά της βλέπει να διαλύεται. Για να καταλάβεις κάνε ένα βήμα πίσω (ή καλύτερα ένα χρόνο): Ο Άγιαξ του 1973, καθώς και η Red Bull του 2023, είναι δύο φαινομενικά αήττητες ομάδες, που κυνηγούν νίκες και ρεκόρ. Η έννοια του αήττητου που έχουν σημαίνει ότι έχουν μόνο έναν αληθινό αντίπαλο: Τον εαυτό τους.
Μετά την επιτυχία έρχονται απροσδόκητα προβλήματα, αρκετά μεγάλα ώστε να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση του κύκλου στις νίκες. Ο Άγιαξ του 1973 ολοκληρώνει μια τριετία με θριάμβους στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, είναι ο βασιλιάς στην Ολλανδία και τον εκτιμούν σε όλο τον κόσμο για τον επαναστατικό του παιχνίδι.
Το 2023, η Red Bull του μοιάζει λίγο : Όπως ο Άγιαξ πέντε δεκαετίες νωρίτερα, έχει ως οδηγό το φαινόμενο με το όνομα Μαξ Φερστάπεν, κερδίζει για τρία χρόνια, κυριαρχεί στη σκηνή και οι αντίπαλοι του, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να υποκλίνονται.
Στους δύο, ο δαίμονας που περιπλέκει το μέλλον προέρχεται από μέσα: Σε εκείνον τον Άγιαξ, στην αρχή της σεζόν, η ομάδα ψηφίζει τον Πιτ Κάιζερ ως αρχηγό. Ό Κρόιφ, αυτό το θεωρεί ντροπή: Οι σειρήνες της Μπαρτσελόνα τον καλούσαν και ήταν ήδη δυνατές. Η κίνηση αυτή δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επιταχύνει ένα διαζύγιο που ο Γιόχαν είχε πράγματι στο μυαλό του εδώ και αρκετό καιρό.
Στη Red Bull στα τέλη του 2023, ωστόσο, δεν ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη. Αλλά σίγουρα κάτι συνέβη και εδώ ο Γιόχαν Κρόιφ ταυτίζεται περισσότερο με τον Άντριαν Νιούι παρά με τον Μαξ Φερστάπεν. Διότι στην εσωτερική αναταραχή, ο Νίουι ήταν ο πρώτος που έφυγε από τον αήττητο στρατό: Όπως και με τον Κρόιφ, θα ξεκινήσει ένα είδος ντόμινο «αποστασίας».
Ο Άγιαξ το 1974 κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ ισοπεδώνοντας τη Μίλαν, η Red Bull του 2024 κέρδισε τον τίτλο των οδηγών σχεδόν με κεκτημένη ταχύτητα και χάρη στις προσπάθειες του Φερστάπεν. Αλλά το παιχνίδι «έσπασε» και η ομάδα δεν είναι πια η ίδια: Μετά τον Νιούι, έφυγαν: Ο Τζόναθαν Γουίτλι (team manager), ο Γουίλ Κόρτενεϊ (επικεφαλής στρατηγικής) και ο επικεφαλής μηχανικός του Φερστάπεν, Λι Στίβενσον. Παράλληλες καταστάσεις που κάνουν κάποιον να σκέφτεται ότι ένας κύκλος τελειώνει και ένας άλλος ξεκινά: Η μεγάλη διαφορά είναι ότι ο Ολλανδός νούμερο 1 παρέμεινε, αντί να βρει άλλη ομάδα. Τουλάχιστον προς το παρόν.
Με Φερστάπεν αλλά χωρίς Νίουι: Μπορεί η Red Bull να κερδίσει ξανά αμέσως;
Εδώ καταρρέει ο παραλληλισμός μεταξύ Φερστάπεν και Κρόιφ, προς το παρόν. Βέβαια εδώ έχουμε να κάνουμε με ομάδες: Ο Άγιαξ χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να κερδίσει ξανά έναν τίτλο στην Ολλανδία και πάνω από 20 για να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ για τη Red Bull το μέλλον είναι τώρα. Η ιστορία θα μας πει αν η έξοδος του Άντριαν Νιούι ή η πίστη του Φερστάπεν, αλλάξουν την ιστορία της Red Bull.