«Πυρά» φαρμακοποιών κατά Χατζηδάκη για τις προμήθειες στις συναλλαγές με κάρτες
«Στα κάγκελα» οι φαρμακοποιοί με την απόφαση του ΥΠΟΙΚ να μην εντάξει τα φαρμακεία στις επιχειρήσεις με ανώτατο όριο προμήθειας
Την ένταξη των φαρμακοποιών, έστω και εκ των υστέρων, στη ρύθμιση που προβλέπει ανώτατο όριο προμήθειας 0,50% της αξίας της συναλλαγής σε πληρωμές με POS έως 10 ευρώ απαιτεί ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), όπως αναφέρει το News4health.
Με ανακοίνωση του ο ΠΦΣ εξαπολύει βέλη εναντίον του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, και της απόφασής του να εξαιρέσει από τη ρύθμιση τα φαρμακεία, αίτημα που είχαν απευθύνει με επιστολή. Η τροπολογία κατατέθηκε την Μεγάλη Τρίτη και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τη Μ. Τετάρτη, χωρίς να συμπεριληφθούν τα φαρμακεία στη συγκεκριμένη διάταξη, όπως έγινε για μια σειρά δραστηριοτήτων όπως πρακτορεία τύπου, περίπτερα, mini market, παντοπωλεία, ραφεία, στεγνοκαθαριστήρια, καταστήματα καπνικών προϊόντων, γαλακτοκομικών, ζαχαρωδών ειδών κλπ.
Πώς επιλέχθηκαν τα κριτήρια;
«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χατζηδάκης αρνείται αιτιολογημένη πρόταση του ΠΦΣ, ενθυμούμενοι το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν της θητείας του στο Υπουργείο Ανάπτυξης όταν προωθούσε με θέρμη τις χαλκευμένες επιταγές του ΟΟΣΑ και των εκθέσεων των Τραπεζών που αφορούσαν στο φάρμακο και στο επάγγελμά μας, αγνοώντας επιδεικτικά και επίμονα τις δικές μας παρεμβάσεις, θέσεις και επιχειρήματα», αναφέρουν στην ανακοίνωση και διερωτώνται «ποιος επέλεξε και με ποιες διαδικασίες και κριτήρια τη λίστα των συγκεκριμένων επαγγελμάτων, το Υπ. Οικονομικών, τα funds που έχουν εγκατασταθεί ως ενδιάμεσοι πάροχοι POS ή οι Τράπεζες οι οποίες παράλληλα "νίπτουν τας χείρας τους" σχετικά με την δική τους επίδραση στους όρους χρήσης τους;».
Ο ΠΦΣ κατηγορεί τον υπουργό ότι κατέληξε σε έναν κλειστό κατάλογο δραστηριοτήτων, «παρά την μεγάλη αδημονία του επιχειρηματικού κόσμου για εκλογίκευση των προμηθειών που επιβαρύνουν ως χαράτσι τις καθημερινές συναλλαγές οδηγώντας σε υπέρμετρα κέρδη των τραπεζών, funds - όπως θεαματικά καταγράφονται στο συγκεκριμένο τομέα».
«Αλήθεια ποιον εξυπηρετεί αυτός ο περιορισμένος κατάλογος;», ρωτάει το όργανο των φαρμακοποιών για να απαντήσει πως «σίγουρα όχι τις επιχειρήσεις, σίγουρα όχι τους πολίτες οι οποίοι το πιθανότερο είναι ότι επωμίζονται καθημερινά την αναπροσαρμογή του κόστους προϊόντων και υπηρεσιών λόγω αυτής της επιβάρυνσης των συναλλαγών με μεγαλύτερες προμήθειες σε εκατομμύρια πράξεις, δεδομένης της εκρηκτικής αύξησης της χρήσης καρτών στις πληρωμές».
Χαμηλοί τζίροι
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ «ένας μεγάλος αριθμός φαρμακείων εμφανίζει χαμηλούς τζίρους, αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και είναι αναγκασμένος να απορροφά κόστη οφειλόμενα στην ενεργειακή κρίση και στις πληθωριστικές πιέσεις όλων των άλλων εξόδων , χωρίς να μπορεί να παρέμβει λόγω της διατιμημένης λιανικής τιμής του φαρμάκου, που είναι ο κύριος ΚΑΔ της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας», όπως έχουν επισημάνει στους αρμόδιους υπουργούς.
Εκτιμούν, δε, ότι «θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι συνολικά ο κλάδος, επιδεικνύει υψηλή φορολογική συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας επιτύχει σε υψηλό βαθμό μηχανοργάνωση, αυτοματοποίηση αλλά και πιστή αποτύπωση των οικονομικών δεδομένων της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, τα οποία είναι εις γνώση των φορολογικών αρχών».
«Παρόλα αυτά ο Υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να επιλέξει τη συγκεκριμένη λίστα αγνοώντας όλα αυτά, ευνοώντας τελικά τους λίγους και ισχυρούς ενδιάμεσους στην αλυσίδα πληρωμών δηλαδή τις Τράπεζες και τα funds, αντί να απαιτήσει χαμηλές προμήθειες σε μικρά κόστη συναλλαγών, προς όφελος των περισσοτέρων», καταλήγουν.