Αυξήσεις στη συμμετοχή σε γενόσημα: «Φτάνουν και το 80%», λένε οι φαρμακοποιοί
Σε ισχύ τέθηκαν από τη Δευτέρα οι αλλαγές στον υπολογισμό των ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες για συνταγογραφημένα γενόσημα. «Δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους», δηλώνουν πως γίνονται οι φαρμακοποιοί.
Η αρχή της εβδομάδας σηματοδότησε και την ενεργοποίηση των αλλαγών στη συμμετοχή των ασθενών για γενόσημα φάρμακα, που για αρκετούς πολίτες μπορεί να σημαίνει και αύξηση στο ποσό που καταβάλλουν. Υπολογίζεται πως αφορούν περίπου 1.700 γενόσημα.
Το έναυσμα έδωσε η έναρξη ισχύος του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και στα φαρμακεία, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση της «Θετικής Λίστας», του Καταλόγου Αποζημιούμενων Φαρμάκων από την κοινωνική ασφάλιση.
Στην πράξη, σηματοδότησε και την εφαρμογή της απόφασης κατάργησης, από τις αρχές του έτους, της εξίσωσης της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου, δηλαδή της τιμής που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (γνωστή και ως τιμή αναφοράς) και της λιανικής τιμής, όπως είχε καταγράψει το ρεπορτάζ του Flash.
Τι αλλάζει
Γενικά, ο ασφαλισμένος καταβάλλει το ποσοστό συμμετοχής που του αντιστοιχεί (0, 10% και 25%), ενώ αν το κόστος του φαρμάκου υπερβαίνει την τιμή αποζημίωσης, τότε καταβάλλει και τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής.
Η ασφαλιστική τιμή για φάρμακα χωρίς προστασία πατέντας (οff patent και γενόσημα), με τη σειρά της, υπολογίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Συνεπώς, η ασφαλιστική τιμή σε γενικές γραμμές αντιστοιχεί στην τιμή του πιο φτηνού γενόσημου.
Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνταν, μέχρι πρότινος, τα γενόσημα φάρμακα, για τα οποία η λιανική τιμή εξισωνόταν με την τιμή αποζημίωσης, πάνω στην οποία υπολογίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς.
Με νομοθετική ρύθμιση του Ιουλίου του 2022, το πλαίσιο θα άλλαζε εφαρμόζοντας ενιαίο κανόνα για τον υπολογισμό της συνεισφοράς του ασθενούς για όλα τα φάρμακα, χωρίς την πρόβλεψη εξομοίωσης της λιανικής με την ασφαλιστική τιμή. Με μια σειρά αποφάσεων όμως η έναρξη ισχύος αυτής της αλλαγής είχε παγώσει. Η τελευταία απόφαση, που υπέγραφε ο πρώην Υπ. Υγείας, Μ. Χρυσοχοΐδης δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2023, μεταθέτοντας την έναρξη ισχύος της κατάργησης της εξομοίωσης στην 1η Ιανουαρίου του 2024.
Αυξήσεις στις συμμετοχές
Η Υπουργική Απόφαση Χρυσοχοΐδη ήταν όμως και η τελευταία. Έμενε η έκδοση του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, αλλά και της Θετικής Λίστας για να ισχύσουν τα νέα δεδομένα. Από τη Δευτέρα, αν ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα ακριβότερο φάρμακο της ίδιας κατηγορίας, θα πρέπει να καλύψει από την τσέπη του τη διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή.
«Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%», υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών (ΦΣΑ). Αξίζει να αναφέρουμε, βέβαια, πως πρόκειται στην πλειονότητα τους για φθηνά φάρμακα, για αυτό και εκτιμήσεις ανέφεραν πως δεν θα προκύψει ιδιαίτερη επιβάρυνση. Άλλωστε, στην ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου (από την οποία προκύπτει το Δελτίο Τιμών) έχει εφαρμοστεί και η προστασία για τα εν λόγω σκευάσματα, των οποίων οι τιμές μειώθηκε έως και 7%.
Ωστόσο, ο ΦΣΑ αναφέρει πως τα μέλη του γίνονται αποδέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους και υιοθετεί εκτιμήσεις που αναφέρουν για 30 εκατ. ευρώ επιβάρυνση.
Πριν την απόφαση να ενεργοποιηθεί η κατάργηση της εξίσωσης τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής, είχαν εκφραστεί προβληματισμοί για τις πιθανές αλλαγές για ασθενείς που είναι ρυθμισμένοι με την αγωγή που λαμβάνουν.
«Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμμεριζόμενος την δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών θέλει να διευκρινίσει ότι οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων». Προσθέτουν, δε, ότι οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας «και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Όπως τονίζει, το ποσό της συνολικής επιβάρυνσης, θα ωφελήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες «καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ». «Προφανώς και αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», καταλήγει ο ΦΣΑ.
Να θυμίσουμε ότι προς το παρόν, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν σε ποσοστό 15% φάρμακα με την εμπορική τους ονομασία και για τα υπόλοιπα συνταγογραφούν με δραστική ουσία.
Ο Υπ. Υγείας Αδ. Γεωργιάδης έχει δηλώσει πολλάκις ότι σκοπεύει να το αυξήσει κατά 15%, με το επιπλέον ποσοστό να αφορά αποκλειστικά σε γενόσημα, προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση τους