Δημοσκοπήσεις για ευρωεκλογές: Η υπεροχή της ΝΔ και η «μάχη» για την 4η θέση
Στη δεύτερη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Ψήφοι με λογική... βουλευτικών εκλογών
Τρεις νέες δημοσκοπήσεις βγήκαν την Πέμπτη (16/5) στη δημοσιότητα, περίπου τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Κοινό πεδίο και στις τρεις είναι το σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας, που δείχνει να «κλειδώνει το 33%, ποσοστό που έχει βάλει ως πήχη για την ευρωκάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη δεύτερη θέση φαίνεται να σταθεροποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ η «μάχη» για την 4η θέση παραμένει ανοιχτή ανάμεσα σε Ελληνική Λύση και ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κινηθεί γύρω στο 15%, ενώ το ΠΑΣΟΚ δείχνει ότι θα ακολουθήσει στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 12%. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν αρκετοί... γρίφοι. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών η μεγάλη μάχη θα δοθεί για την τέταρτη θέση ανάμεσα στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου «μετριέται» μεταξύ 9 και 11% και το κόμμα του Περισσού μεταξύ 8 και 10%.
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνει πως οι πολίτες θα πάνε να ψηφίσουν όχι τόσο με όρους... ευρωπαϊκούς αλλά μέσα σε ένα κλίμα εθνικών εκλογών.
Αναλυτικά τι παρουσίασαν οι τρεις δημοσκοπήσεις της Πέμπτης (16/5), από Pulse, Alco και Marc:
Οι πολίτες θα ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές με... χροιά εθνικών εκλογών σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, που είδε την Πέμπτη (16/5) το φως της δημοσιότητας, τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές.
Μεταξύ άλλων, οι πολίτες απαντούν με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, πώς αξιολογούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ποια είναι η πρόθεση ψήφου, ποιο κόμμα βρίσκεται στη δεύτερη και τρίτη θέση καθώς και πόσα κόμματα περνούν τον πήχη του 3%. Επιπλέον, σκιαγραφείται και μια εικόνα για την πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα.
Αναφορικά με το τελευταίο, δηλαδή πώς αξιολογείται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, συνολικά το 32% απαντά «σίγουρα θετικά» και «μάλλον θετικά» ενώ αντίθετα ένα 27% (συνολικά) την κρίνει «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά». Στην ίδια ερώτηση, και με βάση τον πολιτικό αυτοχαρακτηρισμό, το 50% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Αριστερά αξιολογούν τη συνάντηση αρνητικά, το 26% ουδέτερα και το 12% θετικά. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που τοποθετούν τον εαυτό τους στην Κεντροαριστερά, το 41% αξιολογεί ουδέτερα τη συνάντηση, το 27% αρνητικά και το 22% θετικά.
Επίσης, το 44% των ψηφοφόρων που τοποθετούν τον εαυτό τους στο Κέντρο αξιολογούν τη συνάντηση θετικά, το 26% ουδέτερα και το 24% αρνητικά. Το 61% των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς αξιολογούν θετικά τη συνάντηση, το 24% αρνητικά και μόλις το 9% αρνητικά ενώ όσοι τοποθετούνται στη Δεξιά, το 42% την αξιολογεί θετικά, το 28% ουδέτερα και το 27% αρνητικά.
Αν θα πάνε να ψηφίσουν
Στην ερώτηση «αν θα πάτε να ψηφίσετε στις ερχόμενες Ευρωεκλογές», το 74% λέει σίγουρα ναι, το 15% μάλλον ναι, το 3% μάλλον όχι και μόλις το 1% λέει σίγουρα όχι. Επιπλέον, το 7% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Στην ίδια ερώτηση ανά πρόθεση ψήφου, το 80% όσων προτίθενται να ψηφίσουν ΝΔ δηλώνουν σίγουρα ναι, το 13% μάλλον ναι, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον όχι.
Από όσους προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ το 81% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 12% μάλλον θα πάει, το 5% δεν έχει αποφασίσει και το 2% μάλλον δεν θα πάει. Από εκείνους που προτίθενται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 77% απαντάει σίγουρα ναι, το 16% μάλλον ναι, 4% δεν έχει αποφασίσει και το 3% μάλλον όχι. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους που ανήκουν στη «Γκρίζα ζώνη», το 35% λέει ότι σίγουρα θα πάει να ψηφίσει, το 30% μάλλον θα πάει, το 9% μάλλον όχι, το 7% σίγουρα όχι και ένα 19% δεν ξέρει, είτε δεν έχει αποφασίσει ακόμα.
Στην ερώτηση «πόσο σίγουροι είστε ότι τελικά θα ψηφίσετε αυτό που επιλέξατε», το 68% λέει πολύ, το 22% αρκετά, το 8% μέτρια, και 1% λέει λίγο και ελάχιστα έως καθόλου. Στην ίδια ερώτηση και με βάση την ηλικιακή ομάδα όσων απάντησαν τι θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το 41% της ηλικιακής ομάδας 17-29 ετών απάντησε ότι είναι αρκετά σίγουρο τι θα ψηφίσει, το 37% πολύ σίγουρο και το 19% μέτρια σίγουρο. Στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, το 53% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο ότι θα ψηφίσει αυτό που επέλεξε, το 33% αρκετά σίγουρο και το 8% μέτρια. Στην ηλικιακή ομάδα 45-59 ετών, το 72% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 22% αρκετά και 5% μέτρια σίγουρο. Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60 ετών και άνω το 86% λέει ότι είναι πολύ σίγουρο, το 9% αρκετά και το 4% μέτρια.
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν
Αναλυτικότερα, στην ερώτηση «πώς θα επιλέξετε τι θα ψηφίσετε στις ερχόμενες εκλογές», το 50% απαντά το ίδιο με τις εθνικές εκλογές, το 27% με κριτήριο τα καλύτερα πρόσωπα και προτάσεις και το 13% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα. Στην ίδια ερώτηση, το 62% των ψηφοφόρων της ΝΔ (όπως αυτοί διαμορφώθηκαν στις εθνικές εκλογές το 2023), απαντά ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές το ίδιο με τις εθνικές, το 17% με βάση τα καλύτερα πρόσωπα και τις καλύτερες προτάσεις και το 14% για να τιμωρήσει ή να στείλει ένα μήνυμα.
Πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές
Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί του συνόλου του δείγματος, και στο ερώτημα «αν την επόμενη Κυριακή είχαμε Ευρωεκλογές, τι θα ψηφίζατε» η ΝΔ προηγείται με 29%, μισή μονάδα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της Pulse (1-3 Απριλίου).
Ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φαίνεται να έχει εδραιωθεί στη δεύτερη θέση με 14% (έχοντας κερδίσει μια μονάδα), το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 11% και στη συνέχεια τέταρτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 8%, εκτοπίζοντας από την τέταρτη θέση το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 7%. Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας συγκεντρώνουν 3%. Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν 2,5% και η Φωνή Λογικής 2,1%. Οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 12,5%.
Στην εκτίμηση ψήφου, βάσει κατανομής των αναποφάσιστων, η ΝΔ συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 16% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 12,5%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση και πάλι τέταρτη με 9%, το ΚΚΕ με 8%, το κόμμα της Νίκης και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25 με 3% και η Φωνή Λογικής με 2,4%.
Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά, 36% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 12%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 6%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 2% και ο Δημήτρης Νατσιός με 1%. Επίσης, το 22% απαντάει κανένας.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη την περίοδο 13 Μαΐου - 15 Μαΐου 2024 σε δείγμα 1.104 συνεντέυξεων/ψηφοφόρων.
Συσπειρώνεται η ΝΔ
Αυξάνει τη συσπείρωσή της η Νέα Δημοκρατία ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, συγκεντρώνοντας το ποσοστό του 27% στην πρόθεση ψήφου, ενώ με γνώμονα την ακρίβεια φαίνεται ότι σκοπεύει να ψηφήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Στη νέα δημοσκόπηση της ALCO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές βρίσκεται στις 16,5 μονάδες, ενώ στην πρόθεση ψήφου στις 14,2 μονάδες.
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ λαμβάνει 27%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,8%, το ΠΑΣΟΚ 11%, το ΚΚΕ 7,5%, η Ελληνική Λύση 8%, η Νίκη 3% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,8%.
Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει από 30,5 έως 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,5 έως 17,5%, το ΠΑΣΟΚ από 11,5 έως 14,5%, το ΚΚΕ από 8 έως 10%, η Ελληνική Λύση από 9 έως 11%, η Νίκη από 2,5 έως 4,5%, η Πλεύση Ελευθερίας από 2,3 έως 4,3%, το ΜέΡΑ25 από 1,5 έως 3%, η Νέα Αριστερά από 2,2 έως 3,7%, οι Δημοκράτες από 1,8 έως 3,3% και η Φωνή Λογικής από 1,7 από 3,2%.
Παράλληλα, το 59% των πολιτών δηλώνει ότι συμφωνεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου για μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές, ενώ το 21% λανθασμένη.
Επίσης, το 65% εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα δημιουργήσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.
Το 27% απαντά «ναι» στο συγκεκριμένο ερώτημα.
Τέλος, οι πολίτες εμφανίζονται μοιρασμένοι στο ερώτημα για το αν οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας με ποσοστό 50% έναντι 48%.
Κοντά στα ποσοστά του 2019
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7%, υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον ΣΥΡΙΖΑ που φθάνει στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ σταθερά στην τρίτη θέση με 10,4% ενώ η Ελληνική Λύση είναι οριακά πάνω από το ΚΚΕ με ποσοστό 7,2% έναντι 7%. Οι αναποφάσιστοι καταγράφονται στο 11,1%
Στην εκτίμηση η Marc καταγράφει τη ΝΔ από 31,1% έως 36,5% με κεντρική τιμή στο 33,8%. Αντίστοιχα τα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 13,2% έως 17,2% με κεντρική τιμή στο 15,2% και για το ΠΑΣΟΚ από 10,3% έως 14,1% με κεντρική τιμή στο 12,2%
Χωρίς αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε ποσοστό 38,2% - ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10,1% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6,6%. Σημειώνεται πάντως πως οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 22,5% δεν εκφράζουν άποψη...
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως οι πολίτες σε ποσοστό 47,2% πιστεύουν πως κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Στο συγκεκριμένο ερώτημα ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 16,7% και το ΠΑΣΟΚ 12,3% - ποσοστά δηλαδή κοντά σε αυτά που εμφανίζουν στην πρόθεση ψήφου.
Συνολικά η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά και μάλλον αρνητικά από το 58,9% των ερωτηθέντων ενώ το 40,1% την αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά.
Ο κ. Μητσοτάκης παραμένει πρώτος στο δείκτη δημοτικότητας με ποσοστό 42,2% με δεύτερο τον Δημήτρη Κουτσούμπα που έχει ποσοστό 39%. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι στην τρίτη θέση με 33% ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται στην έκτη θέση κάτω από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Η «ακτινογραφία» της αδιευκρίνιστης ψήφου
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Marc για τον ΑΝΤ1 ως προς την αδιευκρίνιστη ψήφο. Το 39,1% προέρχεται από τη ΝΔ, το 15,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 12,4% από το ΠΑΣΟΚ