Έρευνα διαΝΕΟσις: Αυτές είναι σήμερα οι αξίες των Ελλήνων - Πώς προσδιορίζονται
Πώς αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά οι Έλληνες και ποιες αξίες ιεραρχούν πιο ψηλά στη δική τους κλίμακα
«Τι πιστεύουν οι Έλληνες»; Το 20,5% δηλώνουν σοσιαλδημοκράτες, με τους άλλους ιδεολογικούς αυτοπροσδιορισμούς να καταγράφουν μικρότερα ποσοστά, το 42,5% θεωρεί ότι «πρέπει η φορολογία να είναι χαμηλή ακόμα κι αν αυτό σημαίνει λιγότερη κρατική μέριμνα, ενώ για το 64,1% οι τράπεζες αντιπροσωπεύουν κάτι κακό.
Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα του τρίτου μέρους της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τη Metron Analysis για το Ινστιτούτο διαΝΕΟσις, σχετικά με τις αντιλήψεις πολιτών στην Ελλάδα.
Πέρα από την ιδεολογική τοποθέτηση και τις γενικότερες αξίες τους, η έρευνα για το «Τι πιστεύουν οι Έλληνες», περιλαμβάνει και τις απόψεις των πολιτών για κρίσιμες όψεις της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής στη χώρα: για την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία και τη σύνταξη.
Στο ερώτημα που καλεί τους πολίτες να προσδιορίσουν την ιδεολογική τους ταυτότητα, είναι εντυπωσιακός ο κατακερματισμός των αποτελεσμάτων, με τη σοσιαλδημοκρατία να έρχεται πρώτη με 20,5% και να ακολουθεί ο φιλελευθερισμός με 19,3%.
Όσον αφορά την αξιολόγηση ορισμένων γενικών αρχών και αξιών, η συντριπτική πλειονότητα θεωρεί ότι η αξιολόγηση είναι κάτι «καλό» με 88,9%, το πλειοψηφικό 48,3% πιστεύει ότι ο συνδικαλισμός είναι κάτι «κακό», ενώ μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι τράπεζες θεωρούνται κάτι «κακό» από το 64,1%.
Όσον αφορά τη φορολογία σε σχέση με τις παροχές του κράτους, το 42,% -ένα διόλου αμελητέο ποσοστό- δηλώνει διατεθειμένο να «θυσιάσει» το υψηλό επίπεδο της κρατικής μέριμνας για λιγότερη φορολογία.
Σημειώνεται ότι στην κλίμακα των αξιών που επιλέγει ο καθένας, προηγείται η δικαιοσύνη με 40,2% (τουλάχιστον 13 μονάδες μειωμένη από τα προηγούμενα «κύματα» έρευνας του 2019 και του 2022) και ακολουθεί η ελευθερία με 32,1%.