Στο 3,4% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο - Υποχώρησε στην Ευρωζώνη
Στο 2,4 % υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη το Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Ειδικότερα, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,4 % το Μάρτιο από 3,1% τον Φεβρουάριο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό το Μάρτιο (4,0%, σταθερό σε σχέση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).
Ποιες είναι οι χώρες με τον υψηλότερο και χαμηλότερο πληθωρισμό
Στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό περιλαμβάνονται η Λιθουανία με 0,3%, η Λετονία με 1,0% και η Ιταλία με 1,3%. Αντίθετα, οι χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό είναι η Κροατία με 4,9%, Αυστρία με 4,2% και η Εσθονία με 4,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στη Γερμανία ο πληθωρισμός το Μάρτιο υποχώρησε περισσότερο από ότι ανέμεναν οι αναλυτές φτάνοντας στο 2,3% από 2,7% τον Φεβρουάριο. Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,3% από 3,4% το δεύτερο μήνα του 2024.
Για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε κάτω από το 3% και διαμορφώθηκε στο 2,4% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα.
Αντίθετη πορεία ακολούθησε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ισπανία ο οποίος τον Μάρτιο αυξήθηκε στο 3,2% από 2,9% τον Φεβρουάριο λόγω της αύξησης του ΦΠΑ στο 21% από 10% στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά από σχεδόν δύο χρόνια που ήταν μειωμένος.