Εθνική ομάδα και Προολυμπιακό, μία σχέση μεγάλης πίκρας που θέλουμε να αλλάξουμε
Η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών μετρά αντίστροφα για τις μάχες του Προολυμπιακού τουρνουά που την έχει πληγώσει τρομερά κατά το παρελθόν.
Το Προολυμπιακό τουρνουά του ΣΕΦ κάνει πρεμιέρα το βράδυ της Τρίτης (02/07) και θα μας απασχολήσει για ένα δυνατό πενθήμερο κατά το οποίο η Εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών θα παλέψει για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ξεκινώντας τις προσπάθειες προκρίσεις από την Τετάρτη (03/07).
Μεταξύ άλλων, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αναζητήσει την επιστροφή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη από την οποία έχει πικραθεί αρκετά κατά το παρελθόν μετρώντας μόλις τέσσερις συμμετοχές (1952, 1996, 2004, 2008) σε τελική φάση στο σύνολο των 20 τουρνουά μπάσκετ που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων .
Την ίδια στιγμή, μόλις μια φορά έχουμε προκριθεί μέσω Προολυμπιακού τουρνουά στην τελική φάση σε σύνολο 12+1 προκριματικών φάσεων και αυτή ήταν το 2008 στο ΟΑΚΑ. Υπενθυμίζεται ότι το 1996 πήγαμε στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα χάρη στην 4η θέση του Ευρωμπάσκετ το 1995 και φυσικά στην Αθήνα το 2004 ήμασταν οι διοργανωτές.
Έτσι, σε 12 επίσημα Προολυμπιακά τουρνουά, η Εθνική ομάδα μετρά μόλις μία επιτυχία, ενώ υπήρξε και μια ανεπίσημη διαδικασία το 1952 που συμπληρώνει τις 13 απόπειρες και από την οποία ξεκίνησε η ιστορία προκριματικών μαχών για την Ολυμπιάδα.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως στη διοργάνωση του 1952, η Ελλάδα αγωνίστηκε σε προκριματικά δίχως να καταφέρει να φτάσει στο τελικό τουρνουά, όμως εκείνοι οι αγώνες πιστοποιήθηκαν πολλά χρόνια αργότερα ως μέρος του επίσημου τουρνουά. Επομένως τυπικά, η Ελλάδα πήρε μέρος στην Ολυμπιάδα του '52 μένοντας στην 17η θέση.
Κάιρο 1956: Η αρχή της «κακοδαιμονίας»
Η αρχή γίνεται πριν από 68 χρόνια, όταν η Εθνική ομάδα πήγε στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για να κερδίσει οικοδεσπότες, Λίβανο και Συρία, αλλά να χάσει από Πολωνία και Ρουμανία, μένοντας της τελικής φάσης της Μελβούρνης, ούσα στην 17η θέση των προκριματικών.
Ελλάδα (Πανταζόπουλος): Μουρούζης, Αλ. Σπανουδάκης, Γ. Σπανουδάκης, Μπαμπανικολός, Ματθαίου, Μουρούζης, Πουλακίδας, Καραμανλής, Ρουμπάνης, Στεφανίδης, Χρηστέας
Μπολόνια 1960: Η -επίσημη αυτή τη φορά- «μαύρη» αρχή
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επισημοποίησε τα Προολυμπιακά τουρνουά από το 1960 στην Ιταλία, κι ας προσμετρήθηκαν ως κανονικοί οι προκριματικοί αγώνες του 1956. Στην Μπολόνια λοιπόν, η ομάδα του θρυλικού Φαίδωνα Ματθαίου έμεινε στην 10η θέση και μακριά από τη Ρώμη του '60, την ώρα που από το Προολυμπιακό πέρασαν πέντε ευρωπαϊκές ομάδες, όχι όμως η Ελλάδα.
Ελλάδα (Ματθαίου): Κουκόπουλος, Τσίκας, Αμερικάνος, Γ. Σπανουδάκης, Χρηστέας, Πουλακίδας, Γούσιος, Πετράκης, Μουρούζης, Οικονόμου, Αλ. Σπανουδάκης
Γενεύη 1964 - Μείναμε στην προσπάθεια και... 0/3
Η Εθνική ομάδα και πάλι με τον Φαίδωνα Ματθαίου στον πάγκο δεν κατάφερε παρά την αξιόμαχη προσπάθειά της να πάει στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, μένοντας αυτή τη φορά στην 9η θέση.
Σόφια 1968 - Η απόλυτη κατάρρευση παρά τις προσδοκίες και το σερί συνεχίζεται
Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέρρευσε στη Βουλγαρία με 6/6 ήττες παρά το ταλέντο και τις προσδοκίες που υπήρχαν από παίκτες μάλιστα που λίγο καιρό πριν έπαιρναν το Κύπελλο Κυπελλούχων με την ΑΕΚ. Η 11η θέση σε σύνολο 14 ομάδων έφερε τον αποκλεισμό από την τελική φάση του Μεξικού. Να σημειωθεί πως στην χώρα της βόρειας Αμερικής έγινε ένα ακόμα τουρνουά για ένα ακόμα εισιτήριο, στο οποίο δεν συμμετείχαμε.
Άρνεμ 1972 - Δεν το... είχαμε ακόμα και 0/4
Ίδιο το αποτέλεσμα και στην Ολλανδία με την ήττα από τη Γαλλία (50-47) να κρίνει πρόωρα τον αποκλεισμό από το Μόναχο και να μας αφήνει στην 10η θέση.
Ελλάδα (Ντούκσαιρ): Βαφόπουλος, Κατσαφάδος, Μπογατσιώτης, Κόντος, Σισμανίδης, Αλεξανδρής, Χριστοφόρου, Νυδριώτης, Ραφτόπουλος, Γιαννουζάκος, Φωσσές, Σταμέλος
Το 1976 δεν συμμετείχαμε στο Προολυμπιακό τουρνουά
Βεβέ 1980 - Ο «γκάνγκστερ» μας συστήθηκε αλλά... ούτε τώρα
Το ντεμπούτο του θρυλικού Νίκου Γκάλη σημειώθηκε στο πρώτο ματς εκείνου του Προολυμπιακού της Ελβετίας, με τον «γκάνγκστερ» να πετυχαίνει 25 πόντους αλλά να μην μπορεί να αποσοβήσει την ήττα από την Σουηδία με 79-71 που πλήρωσε ακριβά η Ελλάδα και εν τέλει κατέληξε στην 15η θέση, πολύ μακριά από την τελική φάση της Μόσχας.
Ελλάδα (Ντουκσάιρ): Γκάλης, Γιαννάκης, Κοκολάκης, Παπαγεωργίου, Καρατζουλίδης, Ζώης, Ανδρίτσος, Βίδας, Πετρόπουλος, Παραμανίδης, Κατσούλης, Σακελλαρίου
Λε Μαν 1984 - Φτάσαμε τόσο κοντά αλλά δεν έμελλε
Η πιο μεγάλη μας ευκαιρία μέχρι εκείνη την εποχή, ήταν στη γαλλική πόλη όπου η Ελλάδα πληγώθηκε βαθιά από την ήττα με 106-104 από την Μεγάλη Βρετανία που αποδέχθηκε καθοριστική για να μείνουμε εκτός τελικής φάσης του Λος Άντζελες, την ώρα που ο Νίκος Γκάλης έβαζε 45 πόντους αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το μοιραίο τερματίζοντας στην 5η θέση και κάτω από την προκριθείσα τετράδα.
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης, Ανδρίτσος, Φασούλας, Φιλίππου, Ρωμανίδης, Κατσούλης, Σταυρόπουλος, Μίσσας, Παπαπέτρου, Καρατζουλίδης, Βίδας
Ντεν Μπος 1988 - Ξανά στις λεπτομέρειες, ξανά απόντες
Προερχόμενοι από το ιστορικό χρυσό του Ευρωμπάσκετ 1987, ήμασταν έτοιμοι για το Σεούλ, όμως η ήττα από την Ισπανία με 91-84 μάς άφησε εκτός λόγω τριπλής ισοβαθμίας μαζί και με την Ιταλία, παρά την μετέπειτα αδιάφορη νίκη επί των γειτόνων με 91-88, από την οποία μάλιστα στερήσαμε την πρόκριση.
Ελλάδα (Πολίτης): Γκάλης, Γιαννάκης, Ανδρίτσος, Μακαράς, Μπακατσιάς, Χριστοδούλου, Φασούλας, Φιλίππου, Παπαδόπουλος, Στεργάκος, Ιωάννου, Καμπούρης
Μούρθια 1992 - Δεν συναντήσαμε την «Dream Team»
Το Προολυμπιακό της Ισπανίας με προορισμό την Βαρκελώνη δεν μας «έκατσε» χάνοντας από Γερμανία με 85-76 και 102-63 από την σπουδαία Κροατία του Ντράζεν Πέτροβιτς, του Τόνι Κούκοτς και του Ντίνο Ράτζα που πήραν εν συνεχεία το αργυρό μετάλλιο και χάνοντας στον τελικό από την «Dream Team» των Αμερικανών.
Ελλάδα (Κιουμουρτζόγλου): Γιαννάκης, Κορωνιός, Παπαδόπουλος, Μυλωνάς, Γαλακτερός, Χριστοδούλου, Τσέκος, Παταβούκας, Μπουντούρης, Φασούλας, Παπαδάκος, Αγγελίδης
Στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα το 1996 προκριθήκαμε ως 4οι του Ευρωμπάσκετ του 1995. Στο τουρνουά του 2000 στο Σίδνεϊ απουσιάσαμε γιατί δεν πήραμε κάποια εισιτήριο από τις υψηλές θέσεις του Ευρωμπάσκετ του 1999 όπου μείνανε 16οι και τελευταίοι. Στην Αθήνα το 2004 «δώσαμε» το παρών ως οικοδεσπότες.
Αθήνα 2008 - Η πρόκριση μέσω Προολυμπιακού ήρθε επιτέλους
Επιτέλους είχε έρθει η στιγμή για να χαμογελάσουμε μέσω ενός Προολυμπιακού τουρνουά κι ας είχε γίνει στο «σπίτι» μας. Η Ελλάδα επιβεβαίωσε στο έπακρον τον τίτλο του φαβορί στους προκριματικούς του ΟΑΚΑ.
Η φάση ομίλων ήταν περίπατος για την Εθνική η οποία έκανε το 2/2 κόντρα σε Λίβανο (119-62) και Βραζιλία (89-69). Στα προημιτελικά και στα ημιτελικά πραγματοποίησε εξίσου άνετες εμφανίσεις απέναντι σε Νέα Ζηλανδία (75-48) και Πουέρτο Ρίκο (88-63) αντιστοίχως για να πάρει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα. Τελικός δεν υπήρξε καθώς αυτός θα ήταν διαδικαστικός και περιττός από τη στιγμή που οι δύο πρώτοι θα έπαιρναν ούτως ή άλλως το αεροπλάνο για Κίνα.
Για το τυπικό της ιστορίας, η ομάδα μας τερμάτισε πρώτη με ρεκόρ 4-0, παίρνοντας την ισοβαθμία από την Κροατία του επίσης 4-0, λόγω διαφοράς πόντων. Ωστόσο, υπήρξε μικρός τελικός καθώς τα εισιτήρια, όπως προαναφέραμε, ήταν τρία και οι ημιφιναλίστ τέσσερις. Έτσι, οι ηττημένοι των ημιτελικών, Γερμανία και Πουέρτο Ρίκο έπαιξαν για το τελευταίο εισιτήριο το οποίο κατέληξε στην ευρωπαϊκή ομάδα που συμπλήρωσε το... βάθρο πρόκρισης.
Ελλάδα (Γιαννάκης): Σπανούλης, Ζήσης, Παπαλουκάς, Σχορτσιανίτης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Διαμαντίδης, Γλυνιαδάκης, Μπουρούσης, Βασιλόπουλος, Πελεκάνος, Πρίντεζης
Καράκας 2012 - Πίσω στην... σκληρή πραγματικότητα
Επιστροφή στους πικρούς αποκλεισμούς, αφού η ήττα σοκ στον προημιτελικό από την Νιγηρία με 80-79 που διαμορφώθηκε από 2/2 βολές Νταγκουντούρο στα 3.5" κι ενώ είχε προηγηθεί το μεγάλο τρίποντο του νυν αρχηγού Κώστα Παπανικολάου, μας άφησε εκτός ημιτελικών που θα μας έστελναν στο Λονδίνο, παρά το θετικό ξεκίνημα κόντρα σε Ιορδανία (107-63) και Πουέρτο Ρίκο (98-84). Την ίδια στιγμή πήγαν στράφι οι σπουδαίες εμφανίσεις του νυν προπονητή μας, Βασίλη Σπανούλη (27π., 9/15 σουτ, 5ασ. με Πουέρτο Ρίκο και 25π., 8/11 σουτ, 7ριμπ., 5ασ. με Νιγηρία). Ρώσοι, Λιθουανοί και Αφρικανοί πήραν το αεροπλάνο για το Λονδίνο.
Ελλάδα (Ζούρος): Σπανούλης, Ζήσης, Μπράμος, Μπουρούσης, Φώτσης, Βασιλειάδης, Πρίντεζης, Καιμακόγλου, Μαυροειδής, Καλάθης, Μπράμος, Μάντζαρης, Παπανικολάου
Τορίνο 2016 - Παλέψαμε αλλά μείναμε πάλι με το «αν»
Το τρέχον φορμάτ με παράλληλα Προολυμπιακά σε διάφορες πόλεις του κόσμου καθιερώθηκε το 2016 με στόχο το Ρίο, όμως το αποτέλεσμα για την Εθνική ήταν ξανά το ίδιο. Η 5η θέση του Ευρωμπάσκετ 2015 μας έδωσε μια ευκαιρία πρόκρισης στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, όμως αυτή χάθηκε λόγω της ήττας με 66-61 στον ημιτελικό κόντρα στην Κροατία. Παρά τις καλές εμφανίσεις του ανερχόμενου αστέρα του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο και την επιστροφή από πολύ μεγάλες εις βάρος μας διαφορές, οι Κροάτες ήταν αυτοί που χαμογέλασαν για να κάνουν και την υπέρβαση στον τελικό εκείνου του τουρνουά, πετώντας εκτός την Ιταλία με 84-78 και παίρνοντας το μοναδικό εισιτήριο εκείνου του συγκεκριμένου τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ελλάδα (Κατσικάρης): Γιάννης Αντετοκούνμπο, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Μπουρούσης, Παπαπέτρου, Χαραλαμπόπουλος, Περπέρογλου, Μάντζαρης, Κουφός, Μπόγρης, Αθηναίου, Αγραβάνης
Βικτόρια 2021 - Κατάρρευση υπό ειδικές συνθήκες στην τελευταία απόπειρα
Η πιο πρόσφατη Προολυμπιακή απόπειρα σημειώθηκε πέντε χρόνια μετά ένεκα της αναβολής της Ολυμπιάδας του 2020 στο Τόκυο ένεκα της έξαρσης του κορωνοϊού. Η (με πολλές απουσίες) Ελλάδα «έδωσε» το παρών, στο κεκλεισμένων των θυρών λόγω των συνθηκών, Προολυμπιακό του Καναδά. Παρά την ήττα από τον οικοδεσπότη Καναδά (97-91), έκανε τη δουλειά περνώντας από τον όμιλο χάρη στη νίκη επί της Κίνας (105-80) και εν συνεχεία πέρασε στον τελικό επικρατώντας στα ημιτελικά της Τουρκίας (81-63). Ωστόσο, στον τελικό καταρρεύσαμε από την σπουδαία Τσεχία με 97-72 που προηγουμένως απέκλειε τον Καναδά (103-101 παρ.) και η οποία έπαιρνε το μοναδικό εισιτήριο για το Τόκιο μέσω Βικτόριας.
Ελλάδα (Πιτίνο): Σλούκας, Γιαννόπουλος, Καλάθης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Ρογκαβόπουλος, Μήτογλου, Κασελάκης, Χρυσικόπουλος, Κατσίβελης, Παπαγιάννης, Καββαδάς