Ερντογάν: Φρενίτιδα στη θάλασσα - Δείτε τα πολεμικά πλοία που ναυπηγεί η Τουρκία
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε για δεύτερη φορά μέσα μια εβδομάδα την βούληση της Τουρκίας να προστατεύσει τη «Γαλάζια πατρίδα», επαναφέροντας το δόγμα από την πολιτική του φαρέτρα του, την ώρα που η Διακήρυξη των Αθηνών είναι σε ισχύ.
Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στην Γιάλοβα, την Παρασκευή σε ειδική τελετή παράδοσης τεσσάρων τουρκικών πλοίων στο Πολεμικό ναυτικό, και από το βήμα της εκδήλωσης σημείωσε ότι η Τουρκία με φόντο και τα νέα που προστίθενται στην πολεμική της μηχανή, '«κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της Γαλάζιας Πατρίδας».
Όπως σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, το σύνθημα που έχει επιλέξει να κινείται η Άγκυρα, είναι αυτό του αρχιναυάρχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, «όποιος κυριαρχεί στις θάλασσες, κυριαρχεί και στον κόσμο».
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είχε φροντίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να αναφέρει σε εκδήλωση των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), την πρόθεση της Τουρκίας να προστατεύσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της στη «Γαλάζια Πατρίδα» από το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ: «η AKYA, η εγχώρια και εθνική υποβρύχια τορπίλη ο ATMACA, ο εθνικός πύραυλος κρουζ, και ο πύραυλος SAPAN, θα αυξήσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα στη Γαλάζια Πατρίδα».
Στον καμβά της επιστροφής στη ρητορική της «Γαλάζιας Πατρίδας» έρχεται να προστεθεί και οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ ο οποίος βγάζει ξανά στον αφρό το θέμα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο η Αθήνα καταγγέλλει και απορρίπτει ως παράνομο , προαναγγέλοντας πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Τρίπολη.
Οι αναφορές περί προστασίας της «Γαλάζιας πατρίδας», έρχονται στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης η οποία κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι η επίσκεψη του στην Αθήνα και η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών ουσιαστικά σήμανε υπαναχώρηση από τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Τεράστιο σχέδιο ναυπήγησης «τρέχει» η Άγκυρα
Την ίδια στιγμή μπορεί η τουρκική αεροπορία να αντιμετωπίζει προβλήματα με το θέμα των μαχητικών F16 να παραμένει μετέωρο καθώς το Αμερικανικό Κογκρέσο δεν έχει ανάψει το πράσινο φως ενώ εκκρεμεί ακόμη η πρώτη δοκιμή του νέου μαχητικού KAAN πέμπτης γενιάς, ωστόσο στον τομέα του ναυτικού η Τουρκία κινείται με γοργούς ευθμούς.
Στην τελετή της Παρασκευής στη Γιάλοβα το τουρκικό ναυτικό παρέλαβε την τουρκική φρεγάτα «Istanbul», η οποία είναι κλάσης İstif, το πλοίο υποστήριξης μάχης «Derya», το πλοίο γενικής υποστήριξης «Arif Ekmekci» και το μη επανδρωμένο σκάφος «Marlin».
TCG DERYA
Πλοίο υποστήριξης μάχης. Για παράδειγμα, πραγματοποιεί τη συντήρηση και επισκευή SIDA με τη βοήθεια γερανών. Είναι πλοίο εφοδιασμού και υποστήριξης. Χάρη σε αυτό το πλοίο, μπορεί να γίνει ακόμη και εκκένωση από την περιοχή της καταστροφής. Ένα πλοίο χωρητικότητας 26 χιλιάδων τόνων. Ανεφοδιάζει τρεις φρεγάτες ταυτόχρονα, σε απόσταση 100 μέτρων, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο τουρκικό πλοίο μετά το ελικοπτεροφόρο Anadolu.
ΑRIF EKMEKCI
Αυτό το πλοίο είναι πλοίο υλικοτεχνικής υποστήριξης. Είναι μικρότερο από το Derya . Παρέχει logistics στο λιμάνι ή σε στάση. Κατασκευάστηκε για να μεταφέρει προμήθειες σε άλλο στρατιωτικό πλοίο. Δεν μπορούν να γίνουν επιχειρήσεις χωρίς αυτά τα πλοία σύμφωνα με Τούρκους αναλυτές.
MARLIN
Ένα ευέλικτο ναυτικό πλοίο επιφανείας. Αυτό είναι ένα μη επανδρωμένο πολεμικό πλοίο. Ακόμα κι αν το κύμα αναποδογυρίσει αυτό το πολεμικό πλοίο, δεν βυθίζεται. Δημιουργεί ένα σύννεφο πυρομαχικών μπροστά από το πλοίο και μπορεί να εκτοξεύει είκοσι φυσίγγια το δευτερόλεπτο.
TGG ISTANBUL
Tουρκικής σχεδίασης φρεγάτα που σύμφωνα με τούρκους αναλυτές έχει ένα πυροβόλο όπλο που ονομάζεται ATMACA με βεληνεκές 260 χιλιομέτρων. Υπάρχουν 10 ξεχωριστά συστήματα αισθητήρων και ραντάρ. Μπορεί να ανιχνεύσει στα 600 χιλιόμετρα.
Και όλα αυτά ενώ αυτή τη στιγμή ναυπηγούνται ήδη τρεις τουρκικές φρεγάτες οι οποίες αναμένεται να παραδοθούν στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό το 2026, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να παραδοθεί το υποβρύχιο γερμανικής τεχνολογίας Piri Reis που ναυπηγείται στην Τουρκία.