Εμπρηστικός ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Όχι» σε ομοσπονδιακό σύστημα στην Κύπρο - Πυρά για Δένδια
Κατά τον Τούρκο πρόεδρο, η τουρκική εισβολή ήταν «ειρηνευτική επιχείρηση».
Σε κρεσέντο εθνικισμού και προκλήσεων επιδόθηκε για μία ακόμη φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με την αφορμή της επετείου των 50 ετών από την εισβολή στην Κύπρο, παρίσταται στην κατεχόμενη Λευκωσία για τις φιέστες του ψευδοκράτους.
Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίς το πρωί στην κατεχόμενη Λευκωσία, όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων σύσσωμη η τουρκική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία. Τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνοδεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Παράλληλα με τη στρατιωτική παρέλαση, πραγματοποιείται και ναυτική παρέλαση ανοικτά των ακτών της Κερύνειας, με τη συμμετοχή 50 πολεμικών πλοίων του τουρκικού στόλου, με ναυαρχίδα το νεότευκτο ελικοπτεροφόρο και πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu».
«Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο»
Μιλώντας πριν από την έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας επέμεινε στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο».
«Δεν θα φτάσετε πουθενά αγνοώντας τα γεγονότα στο νησί. Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε και να διαπραγματευτούμε και να εξασφαλίσουμε μόνιμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο. Δεν αφήνουμε κανένα χέρι που απλώνεται προς μια λύση να κρέμεται στον αέρα..»
Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία. «Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν.
Επίθεση στον Νίκο Δένδια
Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε παράλληλα κατά του υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Νίκου Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «θα είμαστε στη "Βόρεια Κύπρο" άκουσα ότι θα είστε και εσείς στη Νότια Κύπρο ελπίζω του είπα να μην μας κοροϊδέψετε όπως ο Δένδιας και είπε δεν σκέφτομαι κάτι τέτοιο».
Καταπίεση Τουρκοκυπρίων από ΕΟΚΑ
Όπως είπε ο Ερντογάν: «Είμαστε εδώ σήμερα όχι μόνο για να μνημονεύσουμε έναν ηρωικό αγώνα, αλλά και για να φωνάξουμε για άλλη μια φορά ιστορικά γεγονότα. Πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση. Κοιτάξτε, τα χρόνια 1963 και 1974 σήμαιναν μια περίοδο γεμάτη αίμα, δάκρυα και καταπίεση για τους Τουρκοκύπριους, κατά την οποία ήταν φυλακισμένοι σε ένα τμήμα του νησιού.
Ο τουρκοκυπριακός λαός υπέστη απάνθρωπη καταπίεση και επιθέσεις από την αιματηρή ΕΟΚΑ. Ακόμη και η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών που αναπτύχθηκε στο νησί δεν μπόρεσε να σταματήσει τη φρενίτιδα. Δεν μπόρεσε να αποτρέψει τη σφαγή. Μέχρι το 1974, οι απάνθρωπες επιθέσεις με στόχο την ύπαρξη Τουρκοκυπρίων είχαν φτάσει στο αποκορύφωμά τους».
«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα υποκύψει σε απειλές»
Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ταγίπ Ερνοτγάν παρέπεμψε στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα, ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».
Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.
Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».
Δείτε βίντεο με την φιέστα της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου:
Στα κατεχόμενα βρίσκεται από χτες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιουρ Οζέλ, συνοδευόμενους από 174 βετεράνους και την Αϊσε Γκιουνές 'Αϊατα, το όνομα της οποίας έγινε το σύνθημα «η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές» με το οποίο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του τουρκικού στρατού τον Αύγουστο του 1974.
Μία δήλωσή του στη συνάντησή με τον Τουφάν Έρχιουρμαν, πρόεδρο του τουρκοκυπριακού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, αδελφό κόμμα του CHP, ερμηνεύτηκε ότι ο ίδιος δεν αντιτίθεται στην επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και ότι δεν επιμένει στη λύση των δύο κρατών. Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος πολιτικός εξέφρασε την υποστήριξή του στη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, θέση που έρχεται σε αντίθεση τόσο με όσα υποστηρίζει ο Τατάρ όσο και με το πρόσφατο ψήφισμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, με το οποίο ζητά τη διεθνή αναγνώριση τουρκοκυπριακού κράτους και τονίζει ότι η λύση των δύο κρατών είναι η μόνη λύση.
Η απάντηση της Ελλάδας στις προκλήσεις Ερντογάν
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα σημείωναν: Οι ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό είναι σαφώς διατυπωμένες και πάγιες εδώ και δεκαετίες.
Εκφράζονται δε ενιαία από τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Η Ελλάδα, σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην λύση της επανένωσης της Κύπρου, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και αυτό θα συνεχίσει να πράττει.
Δεν τίθεται, ούτε θα μπορούσε να τεθεί, ζήτημα παρέκκλισης από την σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο θέση αυτή. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί απόψε από τη Λευκωσία».