Alert για τα χάπια αδυνατίσματος - Έρευνα σοκ για τις επιδράσεις στους εφήβους
Τα ευρήματα έρευνας -σύνοψη στοιχείων από 90 μελέτες- που έγιναν σε εφήβους στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Καραϊβική και την Ασία δημοσιεύθηκαν στο JAMA Network Open, ένα μηνιαίο ιατρικό περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που εκδίδεται από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο (ΑΜΑ). Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος στις σύγχρονες κοινωνίες, αφού από τις «τρυφερές» ακόμα ηλικίες γίνεται χρήση αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων που υπόσχονται «θαύματα» σε νέους ανθρώπους.
Σχεδόν ένας στους δέκα ανήλικους έχει πάρει χάπια αδυνατίσματος, συμπληρώματα διατροφής ή άλλα προϊόντα απώλειας βάρους, ενώ, περισσότεροι από ένας στους είκοσι νέους έλαβαν μη συνταγογραφούμενα «βοηθήματα» μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο.
Τα χάπια αδυνατίσματος ήταν το προϊόν απώλειας βάρους που χρησιμοποιούσαν συχνότερα οι έφηβοι, ακολουθούμενα από καθαρτικά και διουρητικά, με τα κορίτσια να έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να τα καταναλώσουν συγκριτικά με τα αγόρια.
Οι 90 μελέτες έγιναν σε 604.552 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών. Η περιοχή όπου η χρήση τέτοιων σκευασμάτων γινόταν συχνότερα ήταν η Βόρεια Αμερική, με την Ασία να ακολουθεί και την Ευρώπη να έπεται.
Οι συγγραφείς της μελέτης με επικεφαλής τη Σχολή Δημόσιας και Προληπτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Monash στη Μελβούρνη, ανέφεραν ότι «τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα απώλειας βάρους σε παιδιά δεν συνιστώνται ιατρικά, καθώς δεν λειτουργούν, είναι επικίνδυνα, συνδέονται με υπερβολική αύξηση βάρους στην ενήλικη ζωή του ατόμου και αυξάνουν τον κίνδυνο διάγνωσης διατροφικών διαταραχών ακόμα και αρκετά χρόνια αργότερα.
«Επιπλέον, η χρήση αυτών των σκευασμάτων στην παιδική ηλικία έχει συσχετιστεί με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση, την κατάθλιψη, την κακή διατροφή και τη χρήση ουσιών», συμπλήρωσαν οι επιστήμονες.
Ανησυχία για τη δημόσια υγεία
Οι ερευνητές περιέγραψαν τα ευρήματα ως «ανησυχία για τη δημόσια υγεία», αφού συσχετίστηκαν με νεαρά κορίτσια που διακατέχονται από χαμηλή αυτοεκτίμηση ή αισθάνονται «πίεση» από τους γονείς, τις ομάδες συνομηλίκων ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να χάσουν βάρος.
Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της φιλανθρωπικής οργάνωσης Beat για τις διατροφικές διαταραχές, Τομ Κουίν, προειδοποίησε ότι «τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα επιδεινώνουν συμπεριφορές διατροφικών διαταραχών και καθιστούν την αποκατάσταση του εφήβου δυσκολότερη στο μέλλον».
«Είμαστε απίστευτα θλιμμένοι και θορυβημένοι που τόσα πολλά παιδιά είχαν πρόσβαση σε χάπια διατροφής και καθαρτικά», ανέφερε ο Κουίν, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει τεράστια πίεση στους νέους για να χάσουν βάρος και συχνά ακούμε για διαταραχές σε άτομα που παλεύουν με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και την εικόνα του σώματός τους».
«Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους είναι πολύ επικίνδυνα, ειδικά αν λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή, αλλά η υπόσχεση "γρήγορων αποτελεσμάτων" είναι συχνά πολύ ελκυστική ειδικά για εφήβους με διατροφικές διαταραχές», πρόσθεσε το διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης, καταλήγοντας πως «θα πρέπει να υπάρξουν αυστηρότεροι νόμοι για να διασφαλιστεί ότι τέτοια προϊόντα απώλειας βάρους δεν θα πωλούνται ποτέ σε άτομα με διατροφικές διαταραχές ή ευάλωτα σε αυτές».