Έρχεται «μίνι» ασφαλιστικό εν μέσω καύσωνα - Οι αλλαγές που δρομολογούνται
Νομοσχέδιο - σκούπα καταρτίζεται στο υπουργείο Εργασίας που περιλαμβάνει αρκετές αλλαγές στο ασφαλιστικό
«Μίνι» ασφαλιστικό εν μέσω.. καύσωνα αναμένεται να φέρει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, θέλοντας να «ανακουφίσει» συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και να διορθώσει στρεβλώσεις που εντοπίζονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Το νομοσχέδιο-σκούπα, που καταρτίζεται αυτές τις ημέρες στα υπηρεσιακά γραφεία της οδού Σταδίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μειώσεις στους συντελεστές της Εισφοράς Αλληλεγγύης πού επιβαρύνουν τους συνταξιούχους με σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ, περιορισμό των περικοπών στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα αλλά και δραστική αναμόρφωση των επιδομάτων και παροχών του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα, στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται:
Ο διακανονισμός για τις περικοπές που δεν έγιναν στις συντάξεις χηρείας από τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για τον…μεγάλο πονοκέφαλο του υπουργείου Εργασίας. Κι αυτό, γιατί οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία -σύμφωνα με τον υφιστάμενο νόμο- θα πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%). Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο και ακόμη δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση…πιέζεται πλέον ασφυκτικά να φέρει τη ρύθμιση, καθώς αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης. Προς αυτή την κατεύθυνση, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα πρέπει γίνει επέκταση του μέτρου και στον ιδιωτικό τομέα. Στην πράξη, οι αποδοχές θα περιορίζονται στο 35% της σύνταξης του θανόντος, καθώς η περικοπή του 50% που ορίζει ο νόμος αναφέρεται στο 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, που λαμβάνει ο/η χήρος/α. Βάσει του αρχικού σχεδιασμού, η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 και σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται.
2. Οι μειώσεις στις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις (ή άθροισμα κύριων συντάξεων) πάνω από τα 1.400 ευρώ και σε επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η μείωση της κράτησης αυτής τόσο από τις κύριες όσο και από τις επικουρικές συντάξεις. Η ενδεχόμενη κατάργηση της κράτησης από τις επικουρικές θα φέρει αυξήσεις από 10 ευρώ ως και 71 ευρώ μηνιαίως ή από 120 ευρώ ως 852 ευρώ ετησίως σε περίπου 400.000 παλαιούς αλλά και νέους (μετά την 1/1/2015) συνταξιούχους που λαμβάνουν αρχική μεικτή επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, όπου επιβάλλονται οι κρατήσεις ΕΑΣ με ποσοστά από 3% ως10%.
3. Οι διορθώσεις στην απασχόληση των συνταξιούχων με αναπηρία, ούτως ώστε η ιατρική γνωμάτευση της αναπηρίας τους, να μην αποτελεί εμπόδιο για τη συνέχιση της απασχόλησής τους.
4. Ο Ενιαίος κανονισμός παροχών του ΕΦΚΑ όσον αφορά τα επιδόματα ασθένειας, τα επιδόματα κύησης και λοχείας και τα έξοδα κηδείας. Ο νέος κανονισμός παροχών καταργεί όλα τα επιμέρους ποσά που καταβάλλουν τα Ταμεία, σύμφωνα με τα καταστατικά τους. Στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων και βοηθημάτων έρχεται πλέον ένα ποσό, ίδιο για κάθε κατηγορία. Στα έξοδα κηδείας, οι 7.700 ευρώ του ΗΣΑΠ μειώνονται, ενώ τα 690 ευρώ του ΝΑΤ αυξάνονται. Το επικρατέστερο ποσό είναι μεταξύ 900 και 1.000 ευρώ, ενώ τα περισσότερα Ταμεία δίνουν λιγότερα. Μικρές αυξήσεις αναμένονται και στα επιδόματα μητρότητας (κύησης – λοχείας).
Τέλος, στο μίνι ασφαλιστικό θα περιληφθούν, επίσης, και οι αλλαγές που θα φέρει η εισαγωγή του δείκτη μισθών από το 2025 για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων μισθών και τον υπολογισμό νέων ανταποδοτικών συντάξεων. Από το 2025 κι έπειτα θα έχουμε τεκτονικές αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών , καθώς η ετήσια αναπροσαρμογή τους παύει να συνδέεται με την εξέλιξη του πληθωρισμού και θα συνδέεται με έναν καινούργιο δείκτη, τον δείκτη μεταβολής μισθών. Η ρύθμιση θα αφορά τις νέες συνταξιοδοτήσεις από το 2025 και εφεξής. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι από του χρόνου οι συντάξιμες αποδοχές των ασφαλισμένων που αποτελούν τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης παύουν να αυξάνονται με τον πληθωρισμό και θα αυξάνονται με το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών όλων των εργαζομένων. Αν για παράδειγμα το 2024 ο δείκτης μισθών καταγράψει αύξηση 3,5%, αυτό το ποσοστό θα αυξήσει και τον μισθό που θα ληφθεί υπόψη για την ανταποδοτική σύνταξη όσων αποχωρήσουν το 2025.