Όρκες εμβόλισαν και βύθισαν ιστιοφόρο στο Γιβραλτάρ - SOS από το πλήρωμα
Μια σειρά επιθέσεων από φάλαινες όρκες σε σκάφη στο στενό του Γιβραλτάρ, επιχειρούν να εξηγήσουν οι ειδικοί
Στιγμές τρόμου έζησαν τα μέλη του πληρώματος του μήκους 15 μ. ιστιοφόρου Alboran Cognac, που έπλεε ανοικτά του Γιβραλτάρ. Εξέπεμψαν σήμα κινδύνου γύρω στις 21:00 τοπική ώρα το βράδυ της Κυριακής, 12 Μαΐου και ενημέρωσαν τις αρμόδιες Αρχές ότι το σκάφος τους είχε δεχθεί επίθεση από όρκες περίπου 14 μίλια από το ακρωτήριο Σπαρτελ, σε μαροκινά ύδατα στο νότιο άκρο του Στενού του Γιβραλτάρ.
Οι δύο επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο ανέφεραν ότι ένιωσαν αιφνίδια χτυπήματα στο κύτος προτού καταστραφεί το πηδάλιο και το σκάφος αρχίζει να βάζει νερά, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Pais. To ιστοφόρο έμεινε ακυβέρνητο και τελικά βυθίστηκε, αλλά ευτυχώς οι δύο ναυτικοί περισυνελέγησαν από παραπλέον τάνκερ.
Η επίθεση αυτή ήταν η τελευταία μιας σειράς εμβολισμών σκαφών από όρκες στο στενό του Γιβραλτάρ, που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική αλλά και ανοικτά των ακτών της Πορτογαλίας και της βορειοδυτικής Ισπανίας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι στις επιθέσεις εμπλέκεται ένα κοπάδι από περίπου 15 κήτη του υποείδους της ιβηρικής όρκας, που τις έχουν βαφτίσει «Gladis». Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα GTOA, που παρακολουθεί τους πληθυσμούς αυτού του υποείδους, έχουν καταγραφεί σχεδόν 700 περιστατικά με όρκες, αφότου ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε πλοία στην περιοχή αυτή, τον Μάιο του 2020.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για τα αίτια της επιθετικής αυτής συμπεριφοράς, που επιδεικνύουν οι φάλαινες - δολοφόνοι. Μια από τις κρατούσες θεωρίες είναι ότι οι όρκες εκφράζουν με αυτόν τον τρόπο την περιέργειά τους ή ότι ακολουθούν κάποια τάση, ενδεχομένως δε να στοχοθετούν τα σκάφη, που θεωρούν ανταγωνιστές τους στο κυνήγι του αγαπημένου τους θηράματος, του γαλαζόπτερου τόνου, που ενδημεί στα ύδατα αυτά.