Ένοπλες Δυνάμεις: 250 εκατ. ευρώ για το νέο μισθολόγιο των ένστολων - Προτεραιότητα οι χαμηλόβαθμοι
Ο Πρωθυπουργός κρατά ανοιχτό το πουγκί των παροχών, βάζοντας ακόμη ένα κομμάτι του παζλ στην ενίσχυση των εισοδημάτων σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν κυβερνητική προτεραιότητα αλλά και «ραχοκοκαλιά» για τη ΝΔ.

Λίγες ώρες μετά το μπόνους που θα δουν στις αποδοχές τους από 1ης Απριλίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, λόγω του νέου κατώτατου μισθού, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, παρουσιάζει την παρέμβαση στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων, με την εφαρμογή του οποίου τα στελέχη όλων των κλάδων θα δουν άμεσες αυξήσεις στις μηνιαίες αμοιβές τους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδέασε από το Παρίσι όπου βρίσκεται ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος, το νέο μισθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις, θα χρηματοδοτηθεί από την εξοικονόμηση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου, στο πλαίσιο της νέας δομής δυνάμεων.
Από αυτό το … ταμείο θα αξιοποιηθούν περί τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ περίπου 49 εκατομμύρια θα δοθούν σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών. Άλλωστε οι αποφάσεις κλείδωσαν, στη συνάντηση που είχε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θάνος Πετραλιάς, με τον Πρωθυπουργό, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη.
Βασική προτεραιότητα η ενίσχυση των χαμηλόβαθμων
Οι πληροφορίες θέλουν με τις «σημαντικές αυξήσεις» για τις οποίες έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός, να ωφελούνται όλες οι βαθμίδες, στις κατηγορίες των αξιωματικών, των υπαξιωματικών καθώς επίσης και στους ΕΠ.ΟΠ. Κατά τις ίδιες πηγές ενημέρωσης με το νέο μισθολόγιο, αναμένεται στο βαθμό των ανθυπολοχαγών να σπάσει το «φράγμα» των 1200 ευρώ και αντίστοιχα υψηλά επίπεδα θα κινηθούν τα νέα πληρωτέα ποσά και για τους υπόλοιπους, ωστόσο η ενίσχυση των χαμηλόβαθμων είναι η βασική προτεραιότητα πρώτη γραμμή.
Στόχος επίσης των αυξήσεων είναι να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μαγνήτες τόσο για να ανακοπεί το κύμα των παραιτήσεων, αλλά και για γίνουν πιο ελκυστικές οι παραγωγικές σχολές.
«Δεν αρκεί μόνο να αγοράζουμε τα πιο σύγχρονα όπλα, αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων αμείβονται κατάλληλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα παιδιά στις τάξεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Είναι ξεκάθαρο ότι και στα υψηλότερα κλιμάκια θα ανέβουν οι αποδοχές, με τις πληροφορίες για παράδειγμα, να υλοποιείται η πρόταση που είχε κατατεθεί, ώστε να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό, αν όχι να εξισωθεί, ο μισθός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με εκείνον του Προέδρου του Αρείου Πάγου.
Καμία συζήτηση για 13ο μισθό στο Δημόσιο
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη να προσθέσει κι άλλα κομμάτια στο παζλ των παροχών προς κοινά που παραδοσιακά της δίνουν εκλογική ώθηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα αποτελεί η μεσαία τάξη, για την οποία ήδη προετοιμάζεται ένα σχέδιο για την ελάφρυνση της φορολόγησής των εισοδημάτων της, με τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης κλίμακας συντελεστών.
Επιπλέον με τον διπλασιασμό του ποσού στις 42.000 ευρώ για την ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επι της ουσίας το οικονομικό επιτελείο δωδεκαπλασιάζει τον κόσμο που μπορεί να αξιοποιήσει τις ρυθμίσεις του. «Στην πραγματικότητα δηλαδή εντάσσεται η μεσαία τάξη συνολικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό», όπως λένε από την κυβέρνηση.
Επίσης ενόψει ΔΕΘ, ήδη καταρτίζεται ένα σχέδιο παροχών,στις οποίες είναι ξεκάθαρο ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η επαναφορά του 13ου-14ου μισθού ή των αντίστοιχων συντάξεων στο Δημόσιο.
Όπως είπε άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κυριάκος Πιερρακάκης στον ΑΝΤ1: Δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει αναπτυξιακή και κοινωνική προτεραιοποίηση. Δεν θα μπορούσε να τα βάλει όλα σε μία κατεύθυνση. Γιατί τότε τι θα απαντούσαμε στον νέο άνθρωπο που σήμερα βρίσκεται στο νοίκι είναι χαμηλόμισθος είναι στο κατώτατο μισθό και θέλει να ξεκινήσει την οικογένεια του;»