Ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου πρότεινε η εισαγγελέας για το θάνατο της Τζωρτζίνας
Την ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου πρότεινε η εισαγγελέας στη μαραθώνια αγόρευσή της σχετικά με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και απόπειρας ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας. Μάλιστα, πριν η εισαγγελέας τελειώσει, η κατηγορούμενη σηκώθηκε εμφανώς νευριασμένη και έφυγε από την δικαστική αίθουσα.
Σε μια μαραθώνια αγόρευση - «καταπέλτη» που κράτησε περίπου 12 ώρες, η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ευαγγελία Σπυριδωνίδου, πρότεινε προς δικαστές και ενόρκους να κηρύξουν ένοχη τη Ρούλα Πισπιρίγκου για την ανθρωποκτονία και την απόπειρα ανθρωποκτονίας της πρωτότοκης κόρης της, Τζωρτζίνας.
«Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα ήταν αυτό της κατηγορουμένης», είπε η εισαγγελέας η οποία κλείνοντας υπογράμμισε ότι η Τζωρτζίνα «ήταν άτυχη να έχει αυτήν την γυναίκα για μητέρα».
Η εισαγγελέας έκανε εκτενή αναφορά για τη συμπεριφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου κατά το τελευταίο, μοιραίο επεισόδιο ανακοπής της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων στις 29 Ιανουαρίου.
«Ήταν 14:24 το μεσημέρι. Η κατηγορούμενη με κανονικό βήμα πηγαίνει στη στάση των νοσηλευτών, δεν φωνάζει και απαντά καταφατικά αν το παιδί έχει επεισόδιο. Δεν φορά μάσκα και γι' αυτό η νοσηλεύτρια την αναγνωρίζει. Φωνάζει τη γιατρό και η κατηγορούμενη εξακολουθεί να μην μιλάει αλλά κάνει ένα καταφατικό νεύμα στη γιατρό και λέει ένα "ναι" όταν την ρωτούν αν η Τζωρτζίνα έχει νέο επεισόδιο. Στις 14:30 έχει αναλάβει το προσωπικό της ΜΕΘ», είπε η εισαγγελική λειτουργός και συνέχισε: «Ο κ. Τζιούβας ενημερώνει την κατηγορουμένη ότι το παιδί δεν τα καταφέρνει και δεν ανταποκρίνεται και εκείνη αντιδρά λέγοντας να δει αν λειτουργεί ο βηματοδότης. Αυτή είναι η αντίδρασή της στην είδηση του θανάτου».
Η εισαγγελέας εξέφρασε την απορία πώς η κατηγορούμενη είχε την ψυχραιμία να ενδιαφερθεί για το πού θα γίνει η ιατροδικαστική εξέταση αμέσως μετά το θάνατο του παιδιού της και αφού έχει χάσει άλλα δύο παιδιά. «Κακώς υπήρξε μομφή κατά του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη ότι στην αιτία θανάτου έγραψε «Θανατηφόρα δηλητηρίαση» και όχι ανθρωποκτονία, καθώς η ανθρωποκτονία είναι νομικός όρος και όχι ιατρικός», σημείωσε η εισαγγελέας.
«Η κεταμίνη δεν δόθηκε από γιατρό»
Η κα Σπυριδωνίδου αποδόμησε τους βασικούς υπερασπιστικούς ισχυρισμούς της 35χρονης και ήταν ξεκάθαρη πως η κεταμίνη δεν δόθηκε από γιατρό ή νοσηλευτή του Παίδων. Παράλληλα τόνισε ότι στο σάκο της αναζωογόνησης της ΜΕΘ του Παίδων δεν περιέχει κεταμίνη, σύμφωνα με την απάντηση που απέστειλε το νοσοκομείο και για να βγει από το φαρμακείο του νοσοκομείου χρειάζεται συνταγή. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι οι γιατροί έδωσαν κεταμίνη στο παιδί. Ούτε η ουσία αυτή δόθηκε κατά τη νοσηλεία του παιδιού. Επίσης από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι το παιδί ήταν επιληπτικό», υποστήριξε.
Η εισαγγελέας αποδόμησε και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως αν ίσχυαν όσα ανέφερε η ιατροδικαστής Δημακοπούλου, η Τζωρτζίνα θα ήταν «ωρολογιακή βόμβα» από τότε που νοσηλεύτηκε στο Καραμανδάνειο. «Δεν υπήρχε λογικός ειρμός στο λόγο της, εμφάνισε 3-4 αιτίες θανάτου», υποστήριξε η εισαγγελέας.
Νωρίτερα η εισαγγελική λειτουργός είχε αναφερθεί διεξοδικά σε όλα τα γεγονότα της υπόθεσης. Αναφορικά με τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, Ανδρέα Ηλιάδη, και τις αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι ο γιατρός πρότεινε να δοθούν τα όργανα του παιδιού για μεταμόσχευση, η εισαγγελέας ήταν καυστική: «Στα δικά μου αφτιά ακούγονται ως πομφόλυγες και φληναφήματα. Και απορώ, πώς το επέτρεψε η κα κατηγορουμένη να ακούγονται τέτοια πράγματα», είπε και συνέχισε: «Όλα αυτά περί μεταμόσχευσης οργάνων πότε θυμήθηκε να μας τα πει; Θα ήταν αστείο να συζητά κανείς για μεταμόσχευση, καθώς μόνο όταν υπάρχει εγκεφαλικός θάνατος μιλάμε για μεταμόσχευση. Όμως ο γιατρός είχε πρώτο μέλημα να σώσει τον εγκέφαλο της Τζωρτζίνας».
Σημείωσε δε ότι όπως είπε η κατηγορούμενη τον κ. Ηλιάδη «τον είχε σαν Θεό της, παρότι μαθαίνει ότι ο Ηλιάδης μιλά με την κα Τσιόλα την ιατροδικαστή, συνεχίζει να τον εμπιστεύεται». Για τη νοσηλεία στο Ωνάσειο και την τοποθέτηση απινιδωτή στην Τζωρτζίνα η εισαγγελέας τόνισε πως το παιδί από εκεί και μετά είχε αποκτήσει μια οχυρωμένη καρδιά και πως ο γονιδιακός έλεγχος δεν είχε δείξει κάτι.
«Εδώ έκλαιγε διαρκώς αλλά όχι στα νοσοκομεία»
Σε άλλο σημείο της αγόρευσής της η εισαγγελέας ανέφερε: «Φθάσαμε στην απολογία της κατηγορούμενης. Μίλησε για την ίδια, πόση υπομονή έκανε, υπονοώντας ότι οι γιατροί έλεγαν ψέματα. Ήταν εντυπωσιακό ότι ενώ ήταν σε όλα τα νοσοκομεία και είπε ότι δεν έκλαιγε εδώ έκλαιγε διαρκώς. Ήταν εμφανές ότι ήταν συγκινημένη αλλά ένα χρόνο μέσα στο δικαστήριο αυτή τη συγκίνηση δεν την είδαμε. Είπε ότι ήταν είναι και θα είναι η μητέρα της Τζωρτζίνας, δεν της αφαίρεσε κανένας αυτήν την ιδιότητα.
»Κανένα συναίσθημα για το παιδί. Σε όλα μας είπε ότι ήταν μαζί. Μόνο που την ξέχασε την ημέρα που έφυγε και πήγε σε ξενοδοχείο
Την ξέχασε εκείνη την ημέρα; Πιστέψαμε λέει ότι ήταν ψυχολογικό γιατί είχε δει εφιάλτη μετά το περιστατικό με το Μάνο. Για εφιάλτη πήγε το παιδί στο νοσοκομείο; Στα μηνύματα φαίνεται ότι χώριζαν. Έλεγε ότι είχαμε προστριβή έτσι την αντιλαμβάνεται;
»Της είπε η Τζωρτζινα να βγάλει τα μαύρα. Έτσι αντιλαμβάνεται η κατηγορούμενη το πένθος. Είπε ότι τα έχει βάλει με όλους. Και ρωτάω με ποιους τα έχει βάλει; Όταν ο οίκτος του κόσμου αντιστράφηκε δεν μπορούσε να το διαχειριστεί. Μετά την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας απευθύνεται στο Δασκαλάκη να την ξεμπλοκάρει για να κάνει ανάρτηση για το θάνατο της Μαλένας.
»Το παιδί της είναι στην εντατική και εκείνη τη νοιάζουν τα σόσιαλ. Και στο θάνατο της Τζωρτζίνας την ένοιαζαν τα σόσιαλ. Είχε το κουράγιο; Το πρώτο περιστατικό περιγράφεται κάθε φορά διαφορετικά. Στους γιατρούς έχει πει άλλα. Τους ξεσήκωσε όλους για ένα τρέμουλο και έναν εφιάλτη. Η Τζωρτζίνα έζησε ότι πιο εφιαλτικό μπορούσε να ζήσει ένα παιδί. Αν το παιδί ήταν άτακτο ήταν ανυπάκοο θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Αυτό εξετάζουμε ένα χρόνο τώρα αν ήταν καλό παιδί; Αντιλήφθηκε ότι ο Ηλιάδης της έλεγε για μεταμόσχευση οργάνων ο άνθρωπος που έσωσε το παιδί;
»Γιατί στάθηκε δίπλα της μέχρι το τέλος; Γιατί τον ευχαρίστησε με προσωπικό δώρο; Τι άλλαξε και στράφηκε εναντίον του Ηλιάδη ;
Η ίδια δεν είχε ζητήσει ποτέ να κάνει μπάνιο στο παιδί. Γιατί δεν ζήτησε να φροντίζει εκείνη το παιδί; Αν όντως πήγαινε περιποιημένη είχαν άδικο οι νοσηλεύτριες; Γιατί την ξενίζει και γιατί τα βάζει με αυτές τις γυναίκες; Τι θέλει να κερδίσει με αυτές τις περιγραφές;
»...Χωρίζουν τα ξαναβρίσκουν κάνουν και χάνουν παιδιά. Μίλησε με πολύ έντονους χαρακτηρισμούς για τους αξιωματικούς δεν έφερε όμως μια ιατροδικαστική. Για την ανακοπή μας είπε ότι δεν έχει προλάβει να το ψάξει. Τι περιμένει; Πότε έχει σκοπό να το κάνει και για την κεταμίνη. Είπε ότι άρχισε ένας μύθος για το όνομα της. Αυτό είναι; Ποιος την ανάγκασε να βγει και να μιλήσει στους δημοσιογράφους; Κανείς.
»Η κα κατηγορούμενη δεν μας εξηγεί την αγανάκτηση με τους δημοσιογράφους. Είναι δυνατόν να λέει ότι διαχειρίστηκε το θάνατο γιατί μιλούσε με τους δημοσιογράφους τους οποίους στη συνέχεια μισούσε; Σε τι βοηθάει αν είχε σεξουαλική επαφή εκείνη την εποχή; Μήπως τελικά η δημοσιότητα δεν την ενοχλεί; Γιατί έμεινε έγκυος 4η φορά για να καλύψει το κενό ποιου; Είναι σεβαστό να λέει ότι θέλει αλλά η λογική δεν μπορεί να μπορεί να ακολουθήσει τις αντιφάσεις και τα ψέματα.
»Είπε λεπτομέρειες για τη σύλληψη της. Τη ρωτήσαμε για τα επεισόδια και είπε δεν θυμάται. Είναι δυνατόν να λες για το τι έφαγαν ή δεν έφαγαν στη ΓΑΔΑ και να μην θυμάσαι ημέρες νοσηλείας του παιδιού σου;».
«Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη είναι αυτό της κατηγορούμενης»
Σε άλλο σημείο η εισαγγελέας ανέφερε: «Δεν θυμόταν τις δόσεις των φαρμάκων στο παιδί στο Ρίο. Μας είπε ότι δεν γνώριζε την κεταμίνη. Δεν έδωσε διευκρινίσεις για αναισθητικά φάρμακα που ψάχνει. Από περιέργεια; Ένιωθε ότι μέσα στη ΜΕΘ την παρακολουθούσαν. Αυτό ήταν το πρόβλημα της; Στην τελευταία ερώτηση αν μετανιώνει για κάτι; Γιατί έδινα βαρύτητα κάπου αλλού και όχι στο παιδί μου. Γιατί τότε το κίνητρο του βουλεύματος το θεωρεί χαζό;
»Μέσα στο δωμάτιο ήταν μόνο η κατηγορούμενη, ποιος χορήγησε την κεταμίνη; Το χέρι που έδωσε την κεταμίνη είναι αυτό της κατηγορούμενης. Η ανακοπή και ο θάνατος έχουν ίδια συμπτώματα. Ότι στην ανακοπή δεν βρέθηκε κεταμίνη δεν σημαίνει ότι δεν δόθηκε. Πόση ψυχραιμία στη θεά του θανάτου του παιδιού σου; Να ενδιαφέρεται για το βηματοδότη για την ιατροδικαστική. Είναι δυνατόν το παιδί της να είναι στη ΜΕΘ και να λέει ότι θα πάω να ξεκουραστώ; Ποια μάνα τα λέει αυτά;
»Πιστεύει ότι ασχολούμαστε αν είναι άσχημη ή όμορφη; Έγινε το παιδί εργαλείο στα χέρια της για να φέρει πίσω τον Μάνο Δασκαλάκη. Γίνεται αντικείμενο στα χέρια της ανάλογα πώς τη βολεύει. Τι είναι το παιδί βαλίτσα; Με τη ψυχή αυτού του παιδιού ασχολήθηκε ποτέ; Αρνείται να δεχτεί ότι την εγκαταλείπει ο σύζυγος της και τον γονεϊκό ρόλο της τον έχει για τον εγωισμό της. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η απάθεια της. Δεν υπάρχει μάνα που να μην έχει κλάψει πάνω από το άρρωστο παιδί της.
«Βασανιστήριο η ζωή αυτού του παιδιού»
»Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές τις μάνες σύμβολα που έχασαν παιδιά σε εγκλήματα. Πού έχει δει αυτήν την περηφάνεια; Εδώ γιατί έκλαψε; Για να συγκινηθούμε; Είναι δυνατόν να απωσωληνώνεται το παιδί της και να μην συγκινείται; Η φύση της μητρότητας δεν χωράει περηφάνεια. Πώς να εκφράσεις το συναίσθημα όταν εσύ αφαιρείς το οξυγόνο του παιδιού σου; Το σκληρό στη δίκη ήταν γιατί το έκανε. Αν σκεφτεί κάνεις γιατί είναι να τρελαθείς. Γιατί η ζωή αυτού του παιδιού ήταν βασανιστήριο από τη μητέρα της. Αν μπορεί να λέγεται μάνα. Το παιδί αυτό είχε μια ατυχία να έχει μάνα αυτή τη γυναίκα. Προτείνω να την κηρύξετε ένοχη όπως κατηγορείται. Δυστυχώς η πραγματική ζωή ξεπερνάει και το πιο ευφάνταστο σενάριο».