Ένας χρόνος από τον θάνατο του «μύθου» της ΑΕΚ, Μίμη Παπαϊωάννου
Ένας χρόνος πέρασε από την μεγάλη απώλεια του Μίμη Παπαϊωάννου της ΑΕΚ (15/03/2023), ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα, αλλά και από τους σπουδαιότερους που έπαιξαν για το ποδοσφαιρικό σωματείο της «ένωσης».
Ο Παπαϊωάννου πήγε στην ΑΕΚ από την ομάδα του χωριού του, τη «Νέα Γενεά» Νέας Νικομήδειας Ημαθίας, το καλοκαίρι του 1962, μετά από απόφαση του ιστορικού προέδρου του «δικέφαλου» Νίκου Γκούμα. Τίμησε την κιτρινόμαυρη φανέλα για 17 χρόνια, ενώ αγωνίστηκε σε συνολικά 566 επίσημους αγώνες και «έγραψε» συνολικά 289 γκολ. Με την «ένωση», κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία Κύπελλα (1964, 1966, 1978). Την σεζόν 1963-64 ήταν πρώτος σκόρερ στην Α' Εθνική με 29 γκολ, αλλά και τη σεζόν 1965-66 με 24 τέρματα.
Μετά την ΑΕΚ, την σεζόν 1979/80, μεταγράφηκε στην Παγκύπριο Νέας Υόρκης, όπου εκεί κατέκτησε ένα νταμπλ σαν παίκτης προπονητής, κάτι που είναι πολύ σπάνιο ακόμα και τώρα. Με την «γαλανόλευκη» αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, έχοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και πετυχαίνοντας 21 τέρματα. Τώρα, ο Παπαϊωάννου βρίσκεται 5ος στην σχετική λίστα των σκόρερς.
Η ευκαιρία στην Ρεάλ και ο... ύμνος!
Στα τέλη Ιουλίου του '65, έφτασε στην Ελλάδα ο διάσημος τότε ταμίας της Ρεάλ Μαδρίτης, Ρεϊμούντο Σαπόρτα, για να διαπραγματευθεί για το ποσόν της μεταγραφής του Έλληνα μεσοεπιθετικού στους «μερένχες» για την σεζόν 1966/67. Ωστόσο, ο «ισχυρός» άνδρας της «ένωσης», σκεπτόμενος την αντίδραση του κόσμου, απέρριψε την μεγάλη οικονομικά πρόταση που είχε προσφερθεί για τον Παπαϊωάννου. Έτσι, ο Έλληνας διεθνής, ο οποίος ήθελε διακαώς να μεταγραφεί στους «λος μπλάνκος», αποφάσισε να κάνει κάτι... τρελό για έναν ποδοσφαιριστή.
Στις 24 Οκτωβρίου του 1965, ο Έλληνας μέσος αποχώρησε από την ομάδα, για να κάνει μουσική περιοδεία με τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον Στέλιο Καζαντζίδη στην Δυτική Γερμανία. Παρά την επιστροφή του στην «ένωση» τον Δεκέμβριο το ίδιο έτος (1965), ο Παπαϊωάννου ανέφερε ότι θα συνεχίσει να τραγουδά σε κάποια μαγαζιά της Αθήνας.
Το 1971, ο Μίμης Παπαϊωάννου, αλλά και ο Στέλιος Καζαντζίδης, έγραψαν τον ύμνο της ΑΕΚ, ο οποίος ακολουθεί την ομάδα μέχρι και σήμερα, σε όλα τα γκολ της και πριν την έναρξη των αγώνων στο γήπεδο, όπου θα υπάρχει για πάντα η τοιχογραφία του.
Μίμης και κορυφή, πάνε μαζί!
Το 2000 o Μίμης Παπαϊωάννου αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) , σύμφωνα με τις αγωνιστικές του επιδόσεις με την ΑΕΚ και με την Εθνική Ομάδα. Η «ένωση», με αφορμή αυτή την επιτυχία του Έλληνα ποδοσφαιριστή, για να τον τιμήσει, διοργάνωσε έναν αγώνα Παλαιμάχων στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο την Γερμανία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον άλλον μύθο του «δικέφαλου», Κώστα Νεστορίδη, όπου έφυγε και εκείνος από την ζωή λίγο μετά, την 12η Δεκεμβρίου 2023. Είναι άξιο συζήτησης, ότι ο 81χρονος φίλος του «Νέστορα» του την... έκανε στα γενέθλιά του, καθώς αν ζούσε σήμερα, ο Νεστορίδης θα γιόρταζε τα 94α πρώτα γενέθλιά του.
Άραγε, θα μπορέσουμε να ξαναδούμε έναν τέτοιον μεγάλο ποδοσφαιριστή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά και της ΑΕΚ αντίστοιχα; Η Ιστορία θα μας... πει.
Δημήτρης Δράκος