Εμφανίστηκε και αυτό: Σπάνιο βίντεο δείχνει το μαύρο «διαβολόψαρο» να κολυμπάει σε ρηχά νερά
Οι ερευνητές κολύμπησαν μαζί και φωτογράφισαν το μαύρο μελανόκητος, ένα είδος που συνήθως ζει σε σκοτεινά βάθη μεταξύ 200 και 2.000 μέτρων.
Στις 26 Ιανουαρίου, μια ομάδα ερευνητών στις Κανάριους Νήσους είδε κάτι που κανείς στη Γη δεν είχε καταγράψει ξανά - ένα μαύρο μελανόκητος (black seadevil anglerfish) να υφαίνει αργά την πορεία του προς την επιφάνεια του ωκεανού.
«Ήταν σαν όνειρο που έγινε πραγματικότητα», λέει ο David Jara Bogunyà, φωτογράφος θαλάσσιας ζωής της ΜΚΟ Condrik Tenerife. «Όταν ήμουν παιδί, είχα ένα βιβλίο με πλάσματα του βυθού και λάτρευα τις εικονογραφήσεις. Μου φαίνονταν τρελά. Τα ζώα δεν έμοιαζαν αληθινά».
Κι όμως, για περίπου μία ώρα, ο Jara και οι συνάδελφοί του πάνω στο σκάφος Glaucus κολύμπησαν μαζί και φωτογράφισαν το μαύρο μελανόκητος ένα είδος που συνήθως ζει σε σκοτεινά βάθη μεταξύ 200 και 2.000 μέτρων.
Το μαύρο μελανόκητος (Melanocetus johnsonii) ανήκει σε ένα γένος που μεταφράζεται ως «μαύρο θαλάσσιο τέρας», ένα όνομα που τους ταιριάζει απόλυτα αν λάβουμε υπόψη το τεράστιο στόμα τους, τα κοφτερά δόντια και το βιοφωταυγές δόλωμα που έχουν στο κεφάλι τους για να παρασύρουν τα θηράματά τους. Είναι πράγματι τρομακτικό, αλλά μόνο αν είσαι στο μέγεθος του Νέμο και της Ντόρι—καθώς αυτά τα ψάρια έχουν μήκος μόλις 15 εκατοστά.
Καθώς το βίντεο του μελανόκητου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, οι ειδικοί ενθουσιάστηκαν από τη σπανιότητα αυτής της παρατήρησης.
«Όταν είδα το βίντεο για πρώτη φορά, ειλικρινά δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», λέει ο Kory Evans, ιχθυολόγος στο Πανεπιστήμιο Rice. «Νόμιζα ότι ήταν τεχνητή νοημοσύνη».
«Είναι πραγματικά σπάνιο να δεις ένα πλάσμα του βυθού τόσο κοντά στην επιφάνεια», λέει ο Bruce Robison, ανώτερος επιστήμονας στο Ινστιτούτο Ερευνών Ενυδρείου του Μόντερεϊ Μπέι.
Ο Robison το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα - είναι ο άνθρωπος που κατέγραψε το μοναδικό άλλο βίντεο ενός ζωντανού μαύρου μελανόκητου, όταν το 2014 το τηλεκατευθυνόμενο όχημα Doc Ricketts τον εντόπισε σε βάθος 580 μέτρων στον κόλπο του Μόντερεϊ.
Γιατί το μαύρο μελανόκητος βγήκε στην επιφάνεια του ωκεανού;
Ο Evans εντυπωσιάστηκε που το μαύρο μελανόκητος δεν ήταν απλώς άθικτο, αλλά κολυμπούσε—κάτι αναπάντεχο για ένα πλάσμα προσαρμοσμένο στις ακραίες πιέσεις του βυθού.
«Το φυσιολογικό τους είναι να μην κινούνται», λέει. «Είναι θηρευτές ενέδρας... Συνήθως αιωρούνται και περιμένουν, οπότε το να βλέπουμε έναν από αυτούς να είναι τόσο δραστήριος είναι σοκαριστικό».
«Αυτά τα ψάρια μοιάζουν τρομερά και απειλητικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι μαλακά και εύθραυστα», προσθέτει.
Ενώ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς ή γιατί το μαύρο μελανόκητος έφτασε στην επιφάνεια, υπάρχουν μερικά πιθανά σενάρια.