ΕΛΑΣ: Ψεύτικο μήνυμα διακινείται ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Τον κώδωνα του κινδύνου στους χρήστες του διαδικτύου, κρούει η Αστυνομία, σχετικά με την δράση επιτήδειων απατεώνων, οι οποίοι προσπαθούν, με απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα, να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του Διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλη Παπακώστα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δράστες προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες, αλλά λόγω του ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται, η ΕΛ.ΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επισυνάπτει και το απατηλό μήνυμα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες και να μην πέφτουν θύματα των απατεώνων.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι δράστες χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του κ. Παπακώστα σε επιστολή δήθεν αρμόδιων ελεγκτικών αρχών προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες - χρήστες του διαδικτύου, με το πρόσχημα ότι ο αποδέκτης τους εμπλέκεται σε υπόθεση πορνογραφίας και άλλων αδικημάτων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους αδικήματα επιφέρουν ποινή φυλάκισης και μεγάλα χρηματικά πρόστιμα.
Στην προσπάθειά τους να προσδώσουν «αληθοφάνεια» στη σχετική επιστολή χρησιμοποιούν τα λογότυπα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Europol και εντύπωμα στρογγυλής σφραγίδας με δήθεν υπογραφή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνεται από την ΕΛ.ΑΣ το εξής:
«Το παρακάτω κείμενο - μήνυμα που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), ως δήθεν επιστολή του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία φέρει το ονοματεπώνυμό του, καθώς και ψευδή σφραγίδα με επιγραφή «EUROPOL και υπογραφή «Υπολοχαγός Eleni Skyla» είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν - παραπλανήσουν τους πολίτες και ακολούθως να αποκομίσουν παράνομο οικονομικό όφελος.
Παρακαλούνται οι πολίτες να μην ανταποκρίνονται και να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα, καθώς και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό».
Υπενθυμίζεται ότι, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.astynomia.gr), στην ενότητα «Οδηγός του πολίτη/Χρήσιμες συμβουλές», ενώ επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.