Ακριβό μου λάδι: Μέχρι και 200 ευρώ η τιμή ενός τενεκέ
«Χρυσάφι» έχει αρχίσει να θυμίζει το ελαιόλαδο καθώς η τιμή του ολοένα και ανεβαίνει, κάτι που δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα.
Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ένας τενεκές λάδι (17 κιλών) έχει φτάσει να κοστίζει περίπου 170-200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν στα 75-90 ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η τιμή παραγωγού ανέρχεται στα 10–12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5–17 ευρώ / κιλό. Ως αποτέλεσμα αυτού, οι καταναλωτές πλέον το χρησιμοποιούν με το… σταγονόμετρο για τη διατροφή τους. Παράλληλα, αναγκάζονται να αναζητούν φθηνότερες εναλλακτικές, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία.
Το κόστος έχει «εκτοξευθεί» σε όλα τα «στάδια» μέχρι το ελαιόλαδο να φτάσει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ειδικότερα, μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% έως 130%.
Μείωση της παραγωγής
Παράλληλα, οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.